Вчера, 01.09.2013 г., военнослужещи от Центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти в Русе, съвместно с дружество „Традиция“,  почетоха паметта на генерал Киселов и воините, загинали в Тутраканската операция през Първата световна война, с участие във възпоменателна панихида на Мемориален комплекс “Военна гробница – 1916 г.” край село Шуменци.
         Тутраканската епопея е един от върховете на българската бойна слава. Забележителен е фактът, че построеното на това място свръхмодерно за времето си отбранително съоръжение е превзето от Българската армия само за 33 часа.
Днес в района на епичните бойни действия, отнели живота на 8000 герои,  се намира най–голямото военно гробище в България. В този парк на доблестта и героизма вечен покой един до друг са намерили български и румънски войници, загинали преди 97 години сражавайки се един с друг.
Днес, 30.08.2013г. в района на военно формирование 48430 – Стара Загора беше отбелязана 15 годишнината от създаването на 2 Тунджанска механизирана бригада. Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от името на министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.
         На мероприятието присъства командирът на Сухопътните войски – генерал – майор Нейко Ненов.

 
Приключи лагерния сбор по водолазна подготовка на военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътни войски, който се проведе във в.ф. 32890 – Бургас.
В хода на занятията по водолазна подготовка военнослужещите отработиха задачи по водолазни спускания в различни условия, включващи практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни и инженерни работи, устройване на проходи в подводни заграждения.
На 21 август военнослужещите преминаха изпит пред водолазно-квалификационна комисия от в.ф. 32890 за потвърждаване на квалификацията, допускане до ръководство на водолазни спускания до 20 м. и издаване на допуск за изпълнение на водолазни дейности през 2013/2014 г.
Изпитът се проведе в открито море, където водолазите показаха своите умения в упражнения за сигурност, подаване на въздух на пострадал под вода, активно и пасивно аварийно изплуване, както и познаване на Правилника ... още
За времето от 19 до 23.08.2013 г. в раойна на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово се проведе курс по противодействие на Импровизирани взривни устройства (ИВУ) от програмата за двустранно сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.
Съвместното занятие премина под ръководството на лектори и инструктори от центъра на силите на САЩ в Европа, гр. Хохенфелс – Германия.
От българска страна участваха 30 военнослужещи от 1-ви и 3-ти механизирани батальони с ръководители капитаните Ваклин Кирилов и Методи Киряков.
В хода на занятията по време на курса се отработиха въпросите по откриване, разпознаване, класифициране, докладване и обезвреждане на ИВУ.
След приключване на обучението на участниците бяха връчени сертификати за успешно завършено обучение.
Вчера, 22.08.2013 г. генерал-майор Нейко Ненов посети в.ф. 24620 – Свобода. Командирът на формированието подполковник Пламен Ганев, изнесе брифинг пред командира на Сухопътните войски относно състоянието, подготовката и текущите задачи на формированието. Чрез проведената дискусия с командния състав, генерал-майор Нейко Ненов непосредствено се запозна с текущите задачи, проблемите и начина, по който те се решават.
По време на своето посещение генерал-майор Нейко Ненов, проведе среща с военнослужещите и цивилните служители, като ги запозна с мерките предприети и изпълнявани от командването на Сухопътните войски за подобряването на условията за служба, издигане на самочувствието и авторитета на военнослужещите от Сухопътните войски, както и отговори на поставените му въпроси.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени