От 09 до 13 декември в гарнизоните Стара Загора, Ямбол, Шумен и Плевен, военнослужещи от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора проведоха занятия по военно обучение с ученици от различни училища на тема „Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната” и „Въоръжени сили на Република България – история и настояще”.
В гарнизон Стара Загора на 9, 10 и 12 декември 2013 г. бяха проведени 38 занятия с учениците от 9 и 10 клас в природно – математическа гимназия „Гео Милев”, професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер”, професионална гимназия по строителни дейности „инж. Н. Ганчев”, професионална гимназия по електротехника „Г.С.Раковски”, професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”, професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов”, търговска гимназия „Княз С.Търновски”, ... още
И тази година военнослужещите от военно формирование 26400 – Благоевград, заявиха своята будна гражданска позиция, организирайки традиционния вече благотворителен Коледен базар, за набиране на средства за Фондация „Деца на Българската армия”.
Благотворителният базар, организиран и осъществен съвместно с началника на Военен клуб Благоевград, г-н Недко Шопов, се проведе на 12 декември от 09 до 17 ч., в сградата на Военния клуб. В инициативата се включиха и талантливите деца на Благоевград, участници в различни приложни кръжоци към Обединен детски комплекс и към Центъра по изкуствата, които предоставиха своите творби – картички, рисунки и плакети – безвъзмездно в помощ на техните връстници, за които Фондация „Деца на Българската армия”, набира средства.
Инициативата беше оповестена сред обществеността и благотворителният базар се радваше на широк обществен интерес, а чудесните творби на малките таланти на Благоевград бързо се ... още
Днес, 12.12.2013 г., в Административната сграда на бул. „Тотлебен” № 34 командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов прие четиричленна турска военна делегация, водена от генерал-майор Али Сиври -  началник на управление „Планове и политики”  в Щаба на Сухопътните войски на Република Турция.
Делегацията от Сухопътните войски на Р Турция пристигна  днес за участие в „Конференция за сътрудничество между СВ на Турция и СВ на БА”. Конференцията ще се проведе в периода 12 – 14 декември 2013 г. Мероприятието се провежда ежегодно и се изпълнява на разменни начала, като през настоящата година домакин са Сухопътните войски на БА. Конференцията способства за обмяната на опит по въпроси от взаимен интерес и задълбочаването на двустранното сътрудничество.
Целта на мероприятието е да бъде обменен опит в областта на модернизацията и перспективите за развитие на СВ, съществуващите системи за управление на бойното ... още
От 9-13 декември в Централния военен клуб в София  се провежда основна планираща конференция на многонационалното компютърно-подпомагано  командно-щабно учение ”SABER GUARDIAN 14”. По време на конференцията, в която участват  представители на Армения, Азербайджан, Грузия,Молдова, Полша, Румъния, Украйна и САЩ се разискват въпроси относно подготовката и провеждането на учението.
 Предвидено е и провеждането на рекогносцировка, в района на провеждане на учението.
 „SABER GUARDIAN 14”  се явява основното учение на Сухопътните войски за 2014 г. и в него ще вземат участие над 700 военнослужещи от 12 нации. От българска страна в учението ще вземат участие военнослужещи от командването на Сухопътните войски и 2 механизирана бригада.
От името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов участниците в конференцията бяха приветствани от заместник-началникa на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов.
На 9 и 10 декември 2013 година във Военно формирование 54140 – Стара Загора се провежда конкурс за приемане на военна служба.
191 кандидати се състезават за 50 вакантни длъжности.
Конкурсните изпити включват изпит за определяне на физическата годност на кандидатите и тест за оценка на тяхната обща култура. Изпитите се провеждат от съвместна комисия от Щаба на Втора механизирана бригада и формированията, в което ще бъдат назначени спечелилите кандидати.
„Като обща тенденция при проведените до момента изпити се откроява големият процент кандидати, отпаднали от конкурса поради непокриване на минималните изисквания за физическа годност и обща култура”, сподели председателят на комисията полковник Манол Манолов – началник на Щаба на Втора механизирана бригада. „Въпреки, че тестът за обща култура е базиран на знанията, придобивани в процеса на обучение в средните училища, поради непокриването на минималните ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени