Военнослужещите от любителския духов оркестър на военно формирование 28880-Белене, с ръководител Илийчо Бурчев, взеха участие в                   Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор 2013”. Фестивалът, който е с конкурсен характер, се проведе за четвърта поредна година в село Царевец, община Свищов от 1 до 4 август.
На 1 август, военният оркестър откри фолклорния фестивал с невероятните си изпълнения и беше награден с плакет и грамота от кмета на община Свищов Станислав Благов, грамоти от кмета на с. Царевец Генчо Генчев и от организаторите на фестивала.
На същото събитие през миналата година духовият оркестър спечели първа награда, придружена със златен медал, което е признание за таланта и уменията на военнослужещите.
От 28.07.2013 г. до 02.08. 2013 г. във военно формирование 32420 – Русе, което е в състава на ЦПС-Сливен, по програма „Приятели на армията” и програма „Аз съм българче” беше проведен подготвителен курс за младши инструктори на Специализирания ученически батальон „В. Левски” – гр. Стрелча.  За дните във военно формирование 32420 Русе тези девет млади представители на „батальона” се подготвят за младши командири и инструктори на останалите членове на СУБ „В. Левски”, преминавайки  кратък курс по общовойскова подготовка.
Командирът на в.ф. 32420 Русе подполковник Петко Димов посочва, че денят на школниците започва в 6.00 часа с половин час физзарядка. След вдигане на знамето в общ строй с военнослужещите от военно формирование 32420 Русе, им се поставят задачи на развод. До обяд се редуват часове по устави, строева подготовка, огнева подготовка, техническа подготовка, военно инженерна подготовка, ... още
Днес от 11.00 ч се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс ”Бранителите на Стара Загора” по случай 136 години от боевете за Стара Загора.
В тържествения ритуал участваха военнослужещи от военни формирования 24150 и 48430 – Стара Загора.
На мероприятието присъстваха областният управител на област Стара Загора госпожа Живка Аладжова, заместник-кметът на община Стара Загора госпожа Иванка Сотирова, председателят на общински съвет Стара Загора господин Емил Христов, група от побратимения град на Стара Загора от град Самара – Русия.
Слово по случай празника произнесе бригаден генерал Любчо Тодоров – командир на 2 Тунджанска механизирана бригада. Той открои основните моменти от битката за Стара Загора и спасяването на Самарското знаме, както и изрази признателността на днешното поколение към българите и русите, отдали живота си в името на свободата на нашата Родина.
На още 5 паметника в ... още
Инженерно-строително отделение в състав 9 военнослужещи от Център за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен участва в изпълнението на съвместни строително-хуманитарни проекти в Сливен по време на съвместната многонационална подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”. Българо-американската подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”, с участие на подразделения от Сухопътните войски на Република Сърбия и Азербайджан на територията на Република България е от два етапа: провеждане на антибунтовнически операции от 30 юни да 13 юли и подготовка и провеждане на мироопазващи операции от 16 юли до 3 август. Успоредно с това протичат и съвместни хуманитарни проекти, които се осъществяват в регионите на Сливен и Ямбол.
Осемте военнослужещите от ЦПС-Сливен, под ръководството на  старшина Йордан Банзов , заедно с група военнослужещи от САЩ работят по ремонта на спортния салон на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”. Директорката на ... още
Тренировъчните занятия на втория етап от ротацията от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13” продължават на учебен полигон „Ново Село” с двудневно ротно тактическо учение. Формирование от 61-ва механизирана бригада – Карлово, батальон от Морската пехота на Съединените американски щати  и батальон от въоръжените сили на Азербайджан съвместно проверяват и съгласуват своите действия и натренираност при стриктно спазване на стандартните оперативни процедури.
Темите на тактическото ротно учение  бяха „Патрул с цел разузнаване на район чрез наблюдение и претърсване на сграда” и „Механизиран патрул и  конвоиране на доставка на провизии и боеприпаси”.
Българският взвод военнослужещи с командир старши лейтенант Стефан Георгиев бе подчинен на американския батальон.
Първата задача бе „Извършване на временен контролен пост и претърсване на сграда”. ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени