Днес 15.08.2013г. Военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово участва в церемония по вграждане на пръст от гроба на Хан Аспарух в постамента на паметника на великия владетел, който се издига в центъра на гр.Стрелча.
В Украйна се намира гробът на основателя на българската държава, който бе открит на територията на завод "Запорожкокс" в гр. Запорожие през май 1930 г. Откритието е направено от украинския археолог Владимир Гринченко. Пръстта е донесена и подарена на Стрелча от таврийските българи Иван Ангелов - председател на движението за запазване на историческата памет на българите и Анатолий Велчев - член на движението.
Паметникът на хан Аспарух е изграден и подарен на община Стрелча през 2011 г. със съдействието на инициативните комитети от общината и Монголия, на посолствата на Република България и Монголия, на държавници и общественици от България и Монголия.
           От 13.08 до 15.08.2013 г. на учебен център „Марино поле”, комисия от Съвместното командване на силите и Сухопътните войски извърши сертификация на лекоманеврена рота в състава на междинния резерв за операция „АЛТЕА” в Босна и Херцеговина, която при активиране от силите на Европейския съюз ще изпълнява различни задачи в зоната и на отговорност. Личният състав на ротата е от състава на 61 механизирана бригада.
Сертификацията се проведе съгласно ръководството за проверка и оценка готовността на формированията от Сухопътните войски на НАТО (CREVAL) и премина на два етапа. В първия бяха проверени документи, касаещи стандартните оперативни процедури и инструкциите, състоянието на техниката, въоръжението и материалните средства за  изпълнение на целия спектър от задачи.
Вторият етап, премина под формата на ротно тактико - специално учение на тема „Действие на лекоманеврена рота ... още
В изпълнение на Плана за подготовка на командирите, щабовете и войските през учебната 2013 г. от 5 до 9 август във военно формирование 28880 – Белене се проведе лагерен сбор по водолазна подготовка.
В него взеха участие инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски, които в продължение на 4 дни под ръководството на заместник-командира на военно формирование 28880 подполковник Росен Арабаджиев провеждаха занятия на река Дунав.
В хода на лагерния сбор военнослужещите отработваха задачи по водолазни спускания в различни условия, преодоляване на заграждения, устроени на водни прегради, прокарване на пътна нишка и ходене по                        нея в различни дълбочини, спускане от плаващо средство, упражняване на начини и способи за търсене и изваждане на потънали предмети и аварирала техника.
От 12 до 23 август ... още
Военнослужещите от състава на военно формирование 28330-Смолян и Представителният военен духов оркестър на ВВС участваха в тържествата по случай 110 години от Илинденско - Преображенското въстание, които се състояха на 10.08.2013г. в село Славейно,община Смолян.
Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Пейо и Кольо Шишманови, а вечерта се проведе тържествена проверка (заря) по случай 110 години от Илинденско - Преображенското въстание.
На ритуалите присъстваха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, председателят на Българското историческо дружество и член на Върховния комитет на Тракийските дружества в България академик Георги Марков, ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев, представители на местната власт, както и наследници на илинденци от този край.
По покана на главния сержант на Сухопътните войски на САЩ в Европа Дейвид Девънпорт от 31.07 до 02.08.2013 г. главният сержант на Сухопътните войски на Българската армия старшина Любомир Ламбов посети Обединеното многонационално командване по подготовката (JMTC) в Графенвьор, Германия.
 По време на визитата си старшина Ламбов се срещна с бригаден генерал Уолтър Е. Пиат – командир на  JMTC и  Джефри Хюджинс – главен сержант на JMTC. По време на срещата бяха  дискутирани въпроси свързани с организацията, мисията,задачите и възможностите за обучение на Обединеното многонационално командване по подготовката. 
Съгласно програмата старшина  Ламбов посети и сержантската академия, където нейният комендант главен сержант Джими Селърс изнесе брифинг за академичната структура и целите на обучението. По-късно се проведе церемония за връчването на дипломите на завършващите „Курс за ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени