На 26.07.2013 г. от 15.00 ч. на строевият плац на Единен център за начална подготовка (ЕЦНП) - Плевен се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка” на първия модул военнослужещи от доброволния резерв от трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили.
Командирът на ЕЦНП полковник Николай Бешев, прие строя на военнослужещите от ЕЦНП и представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
В словото си полковник Николай Бешев припомни, че свещения обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят заветните клетвени слова. Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството  на ... още
На 24.07.2013 г. на полигон „Ново Село” при съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13” участие взеха военнослужещите от 3 мб от Карловското формирование и американски морски пехотинци и азербайджански военнослужещи.
Темите на занятието бяха „Заемане, оборудване и охрана на базов лагер в градска среда”, „Временен контролен пост за проверка на техника и автомобили” и „Постоянен контролен пост за проверка на хора при влизане в база”.
Занятието протече на 2 етапа: теоретична и практическа част. При практическото отработване на тема „Временен контролен пост за проверка на техника и автомобили” се създадоха три сценария: откриване на взривно устройство в автомобил, отвличане вниманието на охраната на поста чрез снимки и телефонен разговор, с цел осигуряване на пробив на техника през контролния пост, и откриване на стрелба по контролния пост. При отработването на ... още
Днес 25.07.2013 г. във Втора механизирана бригада се проведе церемония, която отбеляза краят на първия, организиран във формированието, интензивен езиков курс по системата American Language Course (ALC). В рамките на 16 седмици военнослужещи от гарнизоните Стара Загора и Хасково изучаваха английски език с практическа насоченост в различни направления, под ръководството на преподавателите – ефрейтор Недялка Кондакова и цивилен служител Елена Марашева. Цялостната дейност по подготовката и провеждането на курсовете се координираше и с г-жа Дейвина Фарел – представител на Института за езиково обучение в Сан Антонио, САЩ. В края на курса комисия от Департамент „Чуждоезиково обучение” към НВУ „В. Левски” проведе тест ALCPT за да оцени степента на усвояване на учебното съдържание.
Командирът на бригадата бригаден генерал Любчо Тодоров връчи на обучаемите сертификати за преминатия курс и изрази своята увереност, че тази форма на обучение по ... още
Вече втора седмица продължават тренировъчните занятия на втория етап от ротацията от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCE – 13”, при която участват подразделения от 61-ва механизирана бригада – Карлово, формирования от Морската пехота на Съединените американски щати и подразделения от въоръжените сили на Азербайджан.
Темата на поредното занятие беше „Взвода в настъпление с машина - „Хамър” и провеждане на бойни стрелби с леко стрелково оръжие. За целта взводовете бяха разделени на 2 групи. На първия център бе изнесена теоретична лекция за участието и използването на машини - „Хамър” в боя. Лекциите се водеха от американските офицери лейтенант Айкенс и лейтенант Бернинг, подпомогнати от сержант Рейнс, който е натрупал опита си основно от патрулиране на машини по време на мисии.
На втория център бе сформирано ядро за симулация и реални деиствия. Всяка група бе с екипаж от 3 машини, като ... още
На 24.07.2013 г. се навършиха десет години, от трагичният инцидент в местността „БАТАЛОВО”, в близост до гр. Разлог, където при изпълнение на служебния си дълг загинаха трима военни пилоти от авиобаза „Крумово”- подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Василев и началникът на сектор Държавен противопожарен контрол към РДВР Благоевград полковник Кирил Чамишки.
От 11:00 часа пред паметната плоча на загиналите, се проведе възпоменателен ритуал, в който се включиха и военнослужещи от военно формирование 26400 – Благоевград, които се преклониха пред подвига на своите колеги.
Бяха положени венци от името на командира на Сухопътните войски и командира на военно формирование 26400 в памет на трагично загиналите.
Подполковник Иван Иванов прочете Възпоменателен адрес до близките на трагично загиналите, в който се подчертаваше себеотрицанието, достойнство и чувството за чест и дълг, да отдадат своята ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени