На 11.11.2013г. на ГУЦ „Люляк” беше открит заключителният турнир по стрелба със 7.62 мм Автомат „Калашников” и 9 мм пистолет „Макаров” по случай 19-ти ноември – Празника на Сухопътните войски.
Турнира беше открит от Командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.
В турнира участват отбори от военните формирования 24150 – Стара Загора, 34750 – Карлово, 32990 – Пловдив, 22220 – Сливен, 24490 – Асеновград, 24620 – Свобода, 28880 – Белене, 42600 – Мусачево, 46690 – Пловдив, 26400 – Благоевград.
Утре 12.11. е турнирът по стрелба с пистолет за журналисти. След приключването на турнирите генерал-майор Нейко Ненов ще награди първенците.
Висока оценка на дейността на Сухопътни войски даде президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, който наблюдава заключителния етап на тактическото учение „Мирен страж - 2013“ за национално сертифициране на 3-та батальонна бойна група от 61-ва механизирана бригада на Сухопътните войски, което се проведе на 7 ноември 2013 г. на учебен полигон „Ново село“. Върховният главнокомандващ Плевнелиев заяви:  „Видяхме едни способности на световно ниво, една добре свършена работа и искам да поздравя ръководството на българските Сухопътни войски за това, че успешно минаха теста и бяха сертифицирани. Това е  успех, който трябва да бъде посочен и нека цялата нация да знае, че нашите военни си вършат добре работата.”
Генерал-майор Нейко Ненов изтъкна, че е радваща високата оценка дадена от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, а постиженията са резултат на усилията на ... още
На 4 ноември започнаха полевите лагерни обучения с личния състав от инженерни формирования на 55-ти  инженерен полк в изпълнение на Плана за подготовката през учебната 2013 г.
От 4 до 6 ноември преминаха полевите лагерни обучения на инженерната рота за бойна поддръжка и понтонно-мостовата инженерна рота на в.ф. 54470 – Белене от състава на полка. В хода на тридневното полево обучение, което се проведе на полигон ОПМ, на р. Дунав и в различни местности около град Белене, военнослужещите от инженерната рота за бойна поддръжка отработиха задачи по устройване на противотанкови минни полета ръчно и по механизиран способ, устройване на проходи в дистанционно устроени минни полета и подготовка на участък от път за разрушаване, които благодарение на добрата подготовка на военнослужещите бяха изпълнени успешно и професионално.
Военнослужещите от понтонно-мостовата инженерна рота изпълниха задачи по устройване, оборудване и поддържане на паромни и мостови ... още
Съгласно плана на Командването на Сухопътните войски днес, 05.11.2013 г. в административната сграда на бул. „Тотлебен” № 34 стартира конференция на тема: „Осигуряване на устойчиво управление на Сухопътния компонент при съвместни операции”.
„Едно от най-важните неща при всяка дейност на Българската армия са командването и управлението”, каза началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев при откриването на конференцията.
Целта на конференцията е да се постигне единно разбиране на структурите от стратегическо, оперативно и тактическо ниво по управлението, взаимодействието и изграждането на единна комуникационно-информационна система при съвместни операции.
В конференцията участват началниците на щабове на СКС и видовете въоръжени сили, командирът на стационарната КИС, началници на катедри „КИС“ и „Сухопътни войски“ на Военна академия „Георги С. Раковски”, началници на ... още
На 30 и 31.10.2013 г. на учебен полигон „Симитли” се проведе ротно тактическо учение с механизирана рота от военно формирование 26400 – Благоевград, в което взеха участие специалисти от родовете и специални войски.
В сложна и динамична обстановка бяха отработени учебни въпроси по задача: „Операции по поддържане на мира”.
Личният състав бе поставен в ситуации, максимално близки до реалните и трябваше да взима бързи и адекватни решения, относно организиране на взаимодействие и съгласуване на действията между подразделенията. Имитационната команда създаде над 20 ситуации, с което се провериха действията на управлението и участващия личен състав. Участниците в учението бяха силно мотивирани и се представиха на високо ниво.
Основния извод от ръководството на учението, бе че провеждането на подобни занятия с използването на новите схващания за водене на бойните действия, води до повишаване на способностите и мотивацията на личния състав.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени