На 19.07.2013 г. по „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013” на учебен полигон „Ново Село” се състояха тактическите занятия и тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES 13”. В занятията взеха участие инструктори от американската морска пехота, батальон от азербайджански военнослужещи и военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада .
Ръководителят на втория етап на съвместната подготовка майор Любен Маринов, който е отговарящ за мироопазващи операции, инструктира и напътства ротните командири и своите подчинени, възложи им задачите които трябва да изпълняват, като наблегна основно за спазване на дисциплина, мерки за безопастност и боравенето с лично стрелково оръжие при предвижване.
Темата на занятието беше „Тренировка на огневи тимове със стрелба, видове предвижване и способи на предвижване”. Военнослужещите упражняваха различни ... още
На 22 юли своя рожден ден празнува командирът на Център за подготовка на специалисти – Сливен полковник Христо Стаматов.
Той е роден през 1959 г. в град Айтос. След завършване на ВНВУ „Васил Левски”- гр. Велико Търново, неговият житейски и служебен път изцяло е свързан с Българската армия. Уменията му на офицер са обогатени от обученията му в академията на Сухопътните войски на Руската федерация в Москва и във ВА „Г.С.Раковски” – София.
Личният състав на Център за подготовка на специалисти – Сливен честити празника на своя командир с пожелания за здраве, дълголетие, професионални и лични постижения, радост и семейно щастие !
Честит Рожден ден!
На 18.07.2013 г., - втори ден от началото на многонационалното учение „BLACK SEA ROTATION FORCES 13”, военнослужещите от формированията на 3мб, Азербайджанския батальон и батальона морска пехота на САЩ проведоха първите съвмвстни стрелкови тренировки.
Стрелбите бяха с АК-47, подцевен гранатомет, снайперска винтовка и картечница М-50. Ръководител от американската страна бе старши лейтенант Лари Монтреуил. Българските военнослужещи бяха под ръководството на  командира на взвода старши лейтенант Стефан Георгиев, заместник-командира на взвода старши сержант Илия Терзиев и командирите на отделения сержант Здравко Кацаров и сержант Златю Костанев.
Въпреки съществуващите езикови бариери, занятията протичаха на много високо ниво, със себераздаване и стриктно спазване на мерките за безопасност при боравене със стрелково оръжие.
От 16 до 18.07.2013 г. във в.ф. 24620 – Свобода се проведе работно посещение на американски военнослужещи в изпълнение на мероприятие „BGRUAE 1300610 ICE – Operational Intel Assessment” от плана за двустранно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.
Гостите бяха посрещнати от командира на формированието подполковник  Ганев, който ги запозна с мисията и задачите на военното формирование, както и с целите, които се изпълняват.
Американските военнослужещи проведоха занятия под формата на лекции и дискусии, на които споделиха своя опит в планиране на разузнаването до ниво рота, преноса и анализирането на информацията. Българските военнослужещи, които присъстваха на брифингите демонстрираха своите знания и умения за вземане на тактически решения .
След  приключването на занятията, гостите посетиха галерията на художника Никола Манев в гр.Чирпан.
На 18.07.2013 г. Карловци честваха 176 годишнината от рождението на Апостол на свободата Васил Левски и празника на своя град. Мероприятията с участието на военнослужещи от военно формирование 34750 започнаха с поднасяне на венец в района на 61 механизирана бригада пред бюст-паметника на Васил Левски. По-късно на площад 20-юли бяха издигнати националното знаме на Република България и знамето на община Карлово.
Празникът завърши с тържествен митинг – заря на площад „Васил Левски” с участието на представителни роти от 61 механизирана бригада с командващ подполковник Стойчо Владев. Почетен гост на общината бе кметът на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова. На тържествения митинг присъстваха още заместник-министърът на културата, народни представители, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, общински съветници, кметове на населени места и гости на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени