На 14.05.2013 г., ученици и членове на клуба по интереси „Приятели на армията” бяха на посещение във военно формирование 26400. Целта на посещението беше запознаване с дейностите и задачите на формированието.
Командирът на Първа механизирана рота капитан Иван Мингов проведе занятие с учениците. За целта беше организиран показ на въоръжение и техника, които са  на въоръжение в Българската армия, в специално обособени за целта учебни центрове.
Посещението на учениците е част от инициативата на Министерството на отбраната за провеждане на открити уроци и дни на отворени врати по случай тържественото отбелязване на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
В периода 7-10 май в 55-ти инженерен полк се проведоха две мероприятия от плана за двустранно военно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.
В първото мероприятие участва личният състав на понтонно-мостовата инженерна рота на военно формирование 54470, от състава на полка. Мероприятието на тема „Подготовка на инженерни формирования – плаващи мостове” започна с брифинг на командира на ротата капитан Емил Флорев. Той запозна участниците със структурата и основните задачи на ротата. След това брифинг изнесоха американските гости, които споделиха своя професионален опит.  Практическите занятия се проведоха на река Дунав. В тях военнослужещите оттренираха организиране, поддържане и оборудване на паромна преправа.
Второто мероприятие на тема „Изпълнение на задачи по неутрализиране на импровизирани взривни устройства и невзривени бойни припаси” беше с личния състав на ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси на военно формирование ... още
На 15.05.2013 г., в село Славянци, община Сунгурларе, двадесет военнослужещи от военно формирование 22130 – Ямбол, участваха в ритуал по поднасяне на венци пред Мемориален комплекс „Първи ракетен пуск”. Поводът е честването на 50 години от провеждането на първия ракетен пуск на територията на Република България, от военнослужещи от състава на 7-ми ракетен отделен дивизион, дислоциран в село Бояново.
Мероприятията по честването продължиха с тържествено събрание-концерт в залата на община Ямбол.
Гости на тържеството бяха съветникът на президента на Република България по военнaта сигурност комодор Георги Фиданов,  заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, бившият командващ на Ракетните войски и артилерията на Българската армия о.з. генерал Димитър Тодоров, кметът на град Ямбол инженер Георги Славов, командирът на Четвърти артилерийски полк полковник Димитър Илиев, командирът на Триста и първи артилерийско-технически ... още
На 14.05.2013 г. на танкодрум „Камен” се състоха изпити на 28 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски. Обучението за придобиване на военноотчетна специалност „Механик водач на бойна машина на пехотата БМП (МТЛБ)” започна на 8 април.
Председателят на комисията подполковник Динко Динев,  главен експерт в сектор „Бронетанкова, автомобилна и специализирана техника” на отдел „Логистика” в Командването на Сухопътните войски,  констатира, че цялостната подготовка на обучението е съгласно регламентиращите документи и курса за кормуване с бойни машини, а организацията по провеждане на изпитите е много добра.
 
На 10 май 2013 ч., петък, новоприетите военнослужещи във военно формирование 52740 – Хасково положиха военна клетва. Новоназначените дадоха тържествено обещание за вярност към народа и Родината пред бойното знаме на 2-ра механизирана бригада. Техните близки и роднини наблюдаваха как всеки един изрече заветните думи „Заклех се!”.
В словото си командирът на формированието подполковник Данчо Николов пожела на новоприетите воини упоритост, достойнство и чест в изпълнението на службата. „Бъдете верни на думите, които ще изречете! И превърнете клетвените слова в свои дела!” – призова командирът. Слово-отговор произнесе току що заклелият се редник Александров.
На мероприятието присъства и заместник-областният управител на област Хасково Николай Нанев, който поздрави новите войници.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени