199 военнослужещи и 35 единици техника от Сухопътните войски участваха в гасенето на пожари, възникнали на 20 и 21 август 2013 г в Старозагорско и Софийско. На 20 и 21 август 82 военнослужещи и 14 единици техника от състава на 2 механизирана бригада, участваха в гасенето на горски пожар, възникнал в местността „Зайчева поляна” край гр. Стара Загора.
Вчера, 21 август, 47 военнослужещи и 11 единици техника от 61 механизирана бригада участваха в гасенето на пожар, възникнал в боров масив южно от с. Змейово, област Стара Загора. До 20.30 часа на 21 август 70 военнослужещи и 10 единици техника от военните формирования 28610-София и 42600-Мусачево са участвали в гасене на пожар, възникнал в землището между софийските села Локорско и Войняговци.
Ръководители на формированията за оказване на помощ на населението при пожари бяха подполковник Анатоли Атанасов, майор Желязко Жеков, майор Петко Цанев и лейтенант Ивайло Петров.


 
През първото полугодие на 2013 г. бе сформиран български контингент  за участие в дежурство на Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC BG. Национален командир е полковник Ивайло Братойчев (Началник сектор „Военни контакти” в Канцеларията на Командира на Сухопътните войски). Той е и заместник-командир на многонационалната бойна група. Механизирана рота Хелброк е сформирана от 120 военнослужещи от военно формирование 52740 Хасково. Командир на ротата е капитан Румен Везев.
В началото на м. май започна подготовката на рота HELBROC, която приключва в края на тази седмица и се провежда в района на батальона в гр. Хасково. По време на подготовката си за дежурство, която премина през три етапа: предварителна, сборове по специалности и непосредствена подготовка, ротата отработи въпроси по защита на силите, действия на контролен и наблюдателен пост, операции по евакуация, охрана на база и патрулиране, конвоиране и оказване на хуманитарна помощ, ... още
На 20 август 2013 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково с ръководител старши лейтенант Здравко Ангелов, разузна и унищожи 1 брой противопехотна скачаща мина „ПСМ – 1”, открита в района на местността Калипак, в землището на село Стрижба, община Кирково, обл. Кърджали.
На 16 август  2013 г.  в с. Свежен, община Брезово се проведе тържествен ритуал по полагане на венци на паметника на полковник Владимир Серафимов - освободител на Централните Родопи  през Балканската война и откриване на паметна плоча на капитан Дойчин Бояджиев – войн и патриот, летец загинал при изпълнение на служебния си дълг при нощен полет в района на язовир „Студен кладенец”.
Церемонията започна с тържествено шествие по улиците с изпълнение на военни маршове от Военния духов оркестър на 61 мбр - Карлово до площада за откриване на тържествения ритуал.
В проявата участваха почетен караул и бойното знаме на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, запасни и резервисти от СОСЗР в Карлово и Смолян, кметовете на с. Свежен и община Брезово, майката, съпругата и сина на капитан Бояджиев, много жители и гости на селото.
Тържествения ритуал бе открит от майор от резерва Стефан Груев – секретар на Общинската ... още
Полковник Рей Шулц, военно аташе в Посолството на САЩ и полковник Явор Матеев, началник отдел „Съвместни военни съоръжения“ в Министерството на отбраната, съвместно с кмета на община Сливен инж. Кольо Милев, бригаден генерал от запаса, вчера, 15 август, прерязаха лентата на церемонията по откриването на ремонтирания физкултурен салон в 7-мо ОУ „Панайот Хитов“ в Сливен.
Този проект по Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ бе извършен от съвместен американско- български военен екип като част от обучението Black Sea Rotational Force (BSRF) 13 , в това число осем американски военнослужещи от 823-а експедиционна ескадрила „Ред Хорс“ на Военновъздушните сили на САЩ и девет военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски.
Ремонтът включва подновяване на електрическата, вентилационната и отоплителната системи, както и нови стени и таван. 265-те ученици ще могат също ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени