На 23.05.2013 г., успешно приключи последният курс за придобиване на военно отчетна специалност (ВОС) и квалификация. Своите документи получиха 12 военнослужещи от Благоевград, Карлово, Корен, Сливен и Хасково. Председател на изпитващата комисия беше подполковник Христо Начев, главен експерт в сектор „Подготовка на механизираните и танковите подразделения и учебно-материална база” в отдел „Бойна подготовка на войските” – КСВ.
******
На 27.05.2013 г. започна началната военна подготовка на 44-ма новоприети военнослужещи от военно формирование 22 180 – Казанлък. Успоредно с това се провежда и специална военна подготовка на 17 военнослужещи – седем от Сухопътните войски и десет от Военновъздушните сили. От тях трима ще се обучават за водачи на БМП1, двама за МТЛБ и дванадесет за механик-водачи на танков влекач ТВ-62.
Любителският духов оркестър на военно формирование 28880 – Белене взе участие в мероприятията, организирани в град Белене по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Духовият оркестър на формированието участва в празничното шествие на учениците от ОУ „Васил Левски” и СОУ „Димчо Дебелянов” до площад „България”, където по-късно закри празничната програма с концерт пред жителите и гостите на града.
 
„Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски получава оценка „Боеготов”, тази оценка се дължи на целенасочените усилия на батальонната бойна група, на индивидуалната и съвместната подготовка, проведена на територията на нашата страна и в центровете на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хохенфелд и Графенвьор, Германия”, каза  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов на заключителния етап на батальонното тактическо учение „Тракийски страж – 2013 г.” за сертифицирането на Втората батальонна бойна група (ББГр) на Сухопътните войски. Генерал-майор Ненов каза още, че на основата на втората батальонна бойна група, с командир подполковник Тихомир Димчев, ще бъде сформиран следващият контингент, който ще изпълнява задачи в операцията на НАТО в Афганистан от август т.г.
 Тактическото учение на батальонната бойна група от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора се ... още
 
На 22.05.2013 г. ученици от Основно училище „Христо Ботев” – град Асеновград, посетиха военно формирование 24490. Посещението бе във връзка с честването на 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост и е част от инициативата на създадените през 2012 г. клубове „Приятели на Българската армия”, под егидата на вицепремиера на Република България Деяна Костадинова.
Четвърти артилерийски полк отвори врати за 85 деца от шести клас на ОУ „Христо Ботев”. Капитан Емил Григоров представи музейната експозиция от артилерийско въоръжение. Децата се запознаха с историята на четирите паметника, които са в района на формированието. Особено вниманието бе отделено на паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата войни от Трети планински артилерийски полк и възстановените имена на загиналите воини-артилеристи.
След това децата се запознаха с историята на полка в музея на Четвърти ... още
 
Вчера, 21.05.2013г., се състоя храмовия празник на параклиса на военно формирование 28330 – Смолян. На своя патронен празник Св. Св. Константин и Елена параклиса на военно формирование 28330 – Смолян посрещна около 320 гости. Отец Запрян Шиков и отец Димитър отслужиха тържествен водосвет и благословиха бойното знаме на военното формирование, военнослужещите и всички присъстващи, след което осветиха и курбана за здраве, който раздаваха военнослужещите.
Присъстваха началника на щаба на 68 бригада „Специални сили” полковник Васил ПОПОВ, командира на военно формирование 28330 подполковник Димитър Кацаров, бившите командири полковник Бисер Калинов и подполковник Георги Петковски, председателя на общинският съвет на община Смолян господин Топов, Началника на РД Полиция комисар Хаджихристев, Началника на РГС комисар Божков, представители на местни фирми и организации, запасно войнство и много граждани и гости на града.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени