На 17.10.2012 г. в Командването на Сухопътните войски беше тържествено  отбелязан  Деня на военния парашутист от Българската армия и 68-та годишнина от първия боен ден на Парашутната дружина. „В навечерието на всеки професионален празник е хубаво да се обърнем към историята, за да си спомним за нашите поводи за гордост, които са ни завещали предците. Да анализираме постигнатото и да докажем, че сме достойни техни наследници” каза заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, припомняйки славната история на Парашутната дружина. Бригаден генерал Нейко Ненов изказа своята и на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев благодарност към военнослужещите и цивилните служители от отдел „Специални сили” в Командването на Сухопътни войски и 68 бригада „Специални сили” за проявения висок професионализъм при изпълнение на задачите. За постигнати успехи при изпълнение на служебните си ... още
По повод празника в град София ще бъдат проведени тържествени ритуали с участието на офицери от Командването на Сухопътните войски:
 
1. Тържествен ритуал за полагане на венци и цветя на “Алея на парашутиста” в Централни софийски гробища – от 10.00 ч. на 18.10.2012 г. на Централните софийски гробища.
 
2. Тържествен ритуал за полагане на венци и цветя паметника на героите – парашутисти на площад “Народно събрание” – от 12.15 ч. на 18.10.2012 г. на площад «Народно събрание».
 
18 октомври  е определен за  празник на 68 брспс.
 
Програмата на празника в гр. Пловдив включва:
1.           От 09.50 до 10.20 часа среща на командването и личният състав от 68 бригада специални сили с ветерани парашутисти (офицери, сержанти и ... още
 
С тържество шуменското военно формирование 54060 отпразнува своята 10-а годишнина. Военната структура е продължител на славните традиции на създадения преди 128 години 7-ми Преславски полк.
Тържественият строй на военното формирование, на плаца на шуменския военен факултет на Националния военен университет "Васил Левски", бе приет от неговия командир подп. инж. Веселин Христов. В словото си командирьт проследи успехите на военната единица, участвала успешно не само в редица национални и международни военни учения, но и в спасителни акции на граждански обекти по време на природни бедствия. За постигнати високи успехи в учебната и бойната дейност бяха наградени отличили се в службата военнослужещи.
Гости на празника бяха областният управител Димитър Александров, директорът на общинската дирекция на МВР - Шумен старши комисар Любомир Христов, началникът на Шуменския гарнизон полк. Митко Йоцов, деканът на шуменския военен факултет на Националния ... още
 
Днес, 16.10.2012 г. командирът на Сухопътните войски генерал – майор Стефан Василев заминава за Висбаден, Германия за участие в двадесетата годишна конференция на Сухопътните войски на Европейските държави. Предстоящата конференция на Командващите на Сухопътните войски на европейските страни ще продължи до 18 октомври и темата й ще бъде «Изграждане на способности за несигурно бъдеще». Тази конференция е уникален форум, даващ възможност за провеждане на дискусии, свързани с актуални военни въпроси, възникващи в хода на дейността на Сухопътните войски на страните от Европа. Обсъжданите теми и споделените идеи по време на този форум винаги са били от изключителна полза и дават насоки за развитието както  на бойната подготовка на Сухопътните войски на БА, така и на подготовката на формированията, участващи в мисии.
На 19 октомври 2012 г. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев ще участва в Деня за високопоставени гости ... още
На 12.10.2012 г. военнослужещи от 101 алпийски батальон от състава на 68 бригада Специални сили взеха участие в откриване на паметна плоча. По време на освободителната мисия на 21 пехотен Средногорски полк в Централните Родопи по време на Балканската война, командирът на полка полковник Владимир СЕРАФИМОВ гостоприемно е поканен и се настанява с част от щаба си в къщата на устовският  първенец Иван Атанасов СУЛИНАДЖИЕВ.
Това става на 12 октомври 1912 г., след като части от полка освобождават град Смолян. Събитието предхожда тежките, но победни боеве при село Аламидере / днес Полковник Серафимово/.
По този повод на къщата на Иван СУЛИНАДЖИЕВ бе поставена паметна плоча за да знаят идните поколения своята история. На събитието присъстваха началникът на щаба на 101 алпийски батальон майор Здравко Михайлов, началникът на областна дирекция на МВР комисар Кирил ХАДЖИХРИСТЕВ, директорът на регионалният исторически музей госпожа Таня МАРЕВА, директорът на Държавен архив ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени