Днес, 13.03.2014 г. от 11.00 ч. пред паметника на Лайош Кошут  в гр. Шумен се проведе ритуал по полагане на венци по случай Националния празник на Република Унгария. В ритуала взеха участие, военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов.
На церемонията присъстваха посланикът на Република Унгария у нас г-н Андраш Клейн и придружаващите го делегати, кметът на град Шумен г-н Красимир Костов и заместник-кметът по културата г-жа Живка Тонева.
Бяха поднесени венци и цветя от община Шумен, Шуменския военен гарнизон, областна администрация Шумен и посланника на Република Унгария.
Лайош Кошут е виден унгарски революционер, който след провала на Унгарската революция избягва в България в гр. Шумен. Духовните връзки между българския и унгарския народ, чието начало положиха Кошут и неговите сподвижници преди повече от един век продължават и днес.
На 10 и 11.03.2014 г. в гарнизон Асеновград се проведоха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия – 11-ти март, честването на 101 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 86 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
Мероприятията във връзка с честването на празника започнаха на 10-ти март, с церемония по награждаване на  отличили се военнослужещи и цивилни служители от командира на 4-ти Артилерийски полк, полковник Димитър Илиев. Наградите бяха осигурени от кмета на община Асеновград – доктор Емил Караиванов.
  На 11-ти март от 09.50 часа, Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили поздрави артилеристите с изпълнение на военни маршове.
От 10.30 часа на строевия плац започна тържественото събрание, посветено на празника. Точно по това време над казармения район прелетя хеликоптер Кугър, от 24-та Вертолетна авиобаза – Крумово. Това беше и ... още
Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 04.03. до 09.03.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 87 военнослужещи.
Техника – 45 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
От 08.03.2014 г. започна монтирането на оградна мрежа на второстепенна ограда и първия ред от спирала „Бруно”.
Продължат дейностите по прочистване на линията на инженерното съоръжение от скали, храсти и дървета и трасиране на оста на инженерното съоръжение.
 
2.1.    По доставка на материални средства.
Изпълнява се изготвения линеен график за подаване на заявки до изпълнителите.
Материалните средства се извозват към района на операцията – по график.
Доставен и вложен инертен материал за ... още
На 07.03.2014 г. на тържествена церемония по приемане и сдаване на длъжността „Командир на 1- ви разузнавателен батальон”, майор Добромир Дамаков прие официално командването на военно формирование 24620 – Свобода от подполковник Пламен Ганев. На церемонията присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, комисия предвождана от заместник – началника на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов и представители на община Чирпан, на РСПБЗН, на Гарнизонния военен клуб и на военно патриотичните съюзи в град Чирпан.
В обръщението си към военнослужещите генерал-майор Ненов благодари на подполковник Ганев за професионализма и всеотдайността по време на неговата служба, и очакванията си от новия командир майор Дамаков да продължи успешното изпълнение на задачите, поставени пред батальона в интерес на развитието на Сухопътните войски и на Българската армия.
Церемонията приключи с ритуално предаване на бойното знаме и  ... още
УВАЖАЕМИ ДАМИ – ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ,
ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
 
За мен е удоволствие от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от мое име да Ви поздравя най-сърдечно по случай международния ден на жената – 8 март.
Днешният ден е символ на високото обществено признание на ролята на жената и майката в семейството, обществото и нейния неоценим принос за развитието ни като нация и народ.
В последните години жените намират все по-голямо място в Българската армия, където заемат различни отговорни длъжности. Със своята добросъвестна работа и старание те са спечелили уважението на своите колеги и споделят наравно с тях трудностите в напрегнатите армейски делници. Ярък пример в това отношение сте и самите Вие, които давате своя значим принос за издигане авторитета на Сухопътните войски на Българската армия и в страната сред коалиционните ни партньори.
В навечерието на празника Ви желая ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени