На  27.05.2012г. военнослужещи от военно формирование 22160 – Плевен и Представителния духовия оркестър на Сухопътните войски  взеха участие в провеждането на тържествена проверка (заря) в град град Козлодуй по случай 136-та годишнината  от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.  На ритуалът присъстваха областният  управител на област Враца г-жа Пепа Владимирова, г-жа Мая Занева – Председател на общински съвет на община Козлодуй, г-н Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ «Козлодуй - ЕАД», депутати, много жители и гости на град Козлодуй.
Слово по случай 136 годишнината  от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета произнесе кмета на община Козлодуй господин Румен Маноев.
Тържествената проверка (заря) завърши с отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев на Козлодуйския  бряг.
На 26 май 2012 г. в гр. Карлово се проведе, организирания   от община Карлово и народно читалище „Васил Левски”  традиционен Празник на розата.
Той започна в розовите градини край град Карлово, с провеждането на  ритуала “Розобер“, след което се пренесе на централния градски площад, където
кметът на общината  д-р Емил Кабаиванов произнесе слово и беше проведена демонстрация на розоварене.
Празника завърши с музикална програма, в която взеха участие военният духов оркестър на военно формирование 34750 – Карлово и много фолклорни състави от общината.
 
 
На 23 и 24.05.2012 г. военнослужещи от Сухопътните войски взеха  участие в организираните тържества по случай отбелявзването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в гарнизоните Стара Загора,  Гоце Делчев, Белене и Сливен.
По случай празника на  23 май 2012 г. в парк „Пети октомври”  в  гр. Стара Загора военният духов оркестър на военно формирование 24150 – Стара Загора  изнесе празничен концерт за жителите на града.
На следващият ден - 24 май  Представителният духов оркестър на Сухопътните войски поведе тържественото шествие на учителите и учениците в  гр. Гоце Делчев, след което изнесе празничен концерт в центъра на града. В челото на манифестиращите бяха и военнослужещите по време на шествието в град Сливен. Там начело на празничното шествие бяха военният духов оркестър на военно формирование 22220 – Сливен и формираната от ученици от ... още
На 23.05.2012г. в Парка на дружбата в село Гривица, община Плевен, военнослужещи от военно формирование 22160 – Плевен участваха в тържествен ритуал по откриване на обновения паметник на загиналите румънски воини в Руско-турската война (1877-1878 г.). На ритуала присъстваха румънският посланик в България Антон Пъкурецу, заместник - кмета на община Плевен господин Стефан Петков, кметът на село Гривица господин Тошко Василев и жители на село Гривица.
Слова по случай откриването на обновения паметник произнесоха посланикът на Румъния Антон Пъкурецу и директорът на Военноисторически музеи - Плевен доц. д-р Милко Аспарухов.  В словото си посланикът на Румъния Антон Пъкурецу каза, че откриването на обновения паметник е поредния израз на  приятелските отношения между Румъния и България.
Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите румънски воини в Руско-турската война (1877-1878 г.).
На 18.05.2012г. в местността “Мандрата” северно от гр. Градец бдителни граждани откриха корозирал 100мм снаряд с приблизителна дължина 470 мм.
Модулът за взривяване на невзривени боеприпаси на военно формирование 22220 – Сливен бе вдигнат по сигнал на местната власт.
На 19-ти май мобилна група от двама офицери, един сержант и един войник, водени от оръжейния специалист майор Атанас Енчев, старши помощник-началник в отделение “Логистика” на ЦПТП се заеха с обезвреждане на снаряда. Това е петият боеприпас от началото на годината, обезвреден от сливенските специалисти, чиито модул е призван да действа на територията на почти цяла южна България.
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени