На 08.01.2014 г. във военно формирование 46690 – Пловдив в изпълнение на „План за подготовка на 110-ти логистичен полк през учебната 2014 г.” се проведе Анализ на подготовката, в който се отчетоха резултаите от изпълнените задачи през учебната 2013 г. по ремонт и възстановяване на въоръжение и техника за нуждите на Сухопътните войски и контингентите от Българската армия, участващи в операции и мисии зад граница.
По подготовката на формированията приоритет в работата на командването на полка беше съчетаването на учебния процес с практическото изпълнение на задачите.
На анализа присъставаха офицерите от управлениеето и щаба на полка, командирите на батальони и техните заместници.
Днес, 8-ми януари 2014 г., военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в честването на 136-тата годишнина от Освобождението на града. В мероприятието взеха участие Военният духов оркестър и почетен караул от състава на бригадата.
Отбелязването на годишнината започна пред паметника на ген. Павел Карцов, където военният историк подполковник от резерва д-р Петър Ненков разказа за героизма на руските войни и българската войска, дали живота си за освобождението на града. В знак на признателност цветя поднесоха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, бригаден генерал Димитър Шивиков командир на 61 мбр, г-н Стойо Карагенски председател на Общинския съвет на град Карлово, представители на общинското ръководство, военно-патриотични организации и училища от общината.
Честването на годишнината продължи с шествие по улиците на Карлово до паметната плоча на „Пулевата къща”, в която се е намирал щабът на руската армия и е отседнал ген. ... още
На 7 януари 2014 г. на площада в гр. Ямбол се проведе тържествен ритуал по изпращане на 16-та рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар, в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF), Афганистан. Началникът на отбраната генерал Симеонов връчи сертификат за участие в мисията на националния командир на българския контингент полковник Тони Трифонов. Ротата е в състав от 300 военнослужещи, от които 31 са жени. Около една четвърт от състава на ротата ще участва за първи път в подобна мисия. Командир на ротата е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 – Ямбол.
Министърът на отбраната Ангел Найденов връчи от свое име и от името Сливенския митрополит Йоаникий икони на „Св. Георги” на националния командир на контингента полковник Тони Трифонов, а кметът на община Ямбол Георги Славов връчи знамето на общината на командира на ротата майор Божидар Божилов.
На ритуала присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, ... още
На 06.01.2014 г. в 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе посетена от академик Георги Марков.
Българският историк бе посрещнат от Командира на военно формирование 34750 – Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков. Пред пълната зала с военнослужещи от 61 мбр и в присъствието на Председателя на Общинския съвет на град Карлово господин Стойо Карагенски, и издателя, критик и общественик д-р Иван Гранитски, авторът акад. Георги Марков представи последната си книга „България в балканския съюз срещу Османската империя 1911–1913“. Тя е посветена на 100-годишнината от Балканската война и в нея авторът преразказва истината за войната. Тази книга разкрива цялостно и проникновено стратегията, политиката, дипломацията и народопсихологията, проявени във велики събития с непреходна значимост, врязани дълбоко в родовата и историческата памет. Пред стотиците погледи на българските военнослужещи, жадни за патриотични усещания, акад. Георги Марков сподели, ... още
На 06.01.2014 г. след откриване на учебната година, водосвета на бойното знаме и поредицата от мероприятия свързани със 166-тата годишнина от рождението на Христо Ботев, 61 мбр проведе Офицерски бал, който възроди духът на военните бални традиции. За последен път в района на Карлово офицерски бал се е състоял през 2004 г. Официални гости на бляскавото събитие бяха кметът на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът на Община Карлово г-н Антон Минев, кметът на Община Павел баня г-н Станимир Радевски, заместник-кметът на Община Казанлък г-жа Даниела Коева, академик Георги Марков и д-р Иван Гранитски.
За балните танци и доброто настроение се погрижи DJ Batata и професионална танцова двойка от клуб „Парадайс денс” - Пловдив.
Командите и строевите умения на офицерите отстъпиха място на танците, балната музика и изисканите облекла.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени