Днес, 22 януари 2013 г., в командването на Сухопътните войски бяха представени новоназначени офицери. Със заповеди на министъра на отбраната Аню Ангелов подполковник Костадин Кузмов е повишен в звание „полковник” и назначен за началник на сектор в отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на Сухопътните войски”,  майор Анатоли Бърковски е назначен като старши експерт в отдел „Специални сили”  и капитан Павлин Топалгечев е повишен в звание „майор” и назначен в Центъра за документално обслужване.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов приветства новоназначените офицери, връчи им новите пагони и знака на Сухопътните войски и им пожела много успехи на новото място.
На 19.01.2013 г. в Хасково честват 135 години от освобождението на града от османско владичество. Представително подразделение от военно формирование 52740 участва в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметник „Морена”. Паметникът, разположен срещу църквата „Света Богородица”, е символ на освобождението на Хасково. Ритуалът премина под звука на църковните камбани. Същият звук, който известява освобождението преди 135 години.
Паметта на загиналите за Освобождението почетоха заместник областният управител на Хасково Николай Нанев, заместник кметът на града Минко Ангелов, за командира на в.ф.52740 – Хасково майор Николай Александров, военнослужещи от формированието, представители на политически партии и военно-патриотични организации, много ученици и граждани.
На 18 януари военнослужещи от военно формирование 24490 участваха в ритуал по повод 135 години от освобождението на Асеновград от османско владичество. Ритуалът започна на площад „Академик Николай Хайтов” с литийно шествие от граждани, военнослужещи, ученици, и представители на Българската православна църква. Под звуците от камбаните на храмовете в града, шествието се отправи към паметника на генерал Виктор Дандевил, командир на предния отряд, освободил Асеновград на 18 януари 1878 г. Там членовете на Национално дружество „Традиция” – Пловдив направиха възстановка на събитията отпреди 135 години. След възстановката, командирът на Четвърти артилерийски полк полковник Димитър Илиев прие стоя на представителните армейски части и свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война. Ритуалът продължи с кратка програма от ученици от основно училище „Ангел Кънчев”. Бяха поднесени венци и ... още
В присъствието на Ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования днес, 17 януари, се проведе анализ на подготовката на Сухопътните войски през 2012 г.
„Това беше една наистина успешна година за нас” каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов в обръщението си към участниците във форума. „Изпълнихме всички планирани задачи по трите мисии на Въоръжените сили, не малка част от усилията ни бяха насочени към изпълнение на задачите, поставени в Бялата книга на отбраната и Въоръжените сили на Република България, Указанията на министъра на отбраната и на началника на отбраната и Плана за подготовка на Сухопътните войски през 2012 година.”
Генерал-майор  Ненов припомни успешно преминалите през годината учения „Траен мир”  и сертификационното учение с международно участие на Първата батальонна бойна група от състава на 61 механизирана бригада, проведени на полигоните Корен и ... още
На 17.01.2013 г в Сливен представителни подразделения и военният оркестър към в.ф. 22220 – Сливен, с командир полковник Христо Стаматов, участваха в тържествено честване на 135-тата годишнина от освобождението на града от османско иго.
Честването, организирано от община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти, се състоя на площад  „17 януари”. Кметът инж. Кольо Милев произнесе тържествено слово по повод годишнината. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужи сливенският митрополит Негово Високопреосвещенство Йоаникий. Военен ритуал, маршови изпълнения, поднасяне венци и цветя бяха част от честването на годишнината.
Сред гостите бяха областният управител Марин Кавръков, заместник-кметът Иван Славов, представители на  областната и общинска администрация, родолюбиви организации и сдружения, жители на града, и ученици.
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени