Днес 25.07.2013 г. във Втора механизирана бригада се проведе церемония, която отбеляза краят на първия, организиран във формированието, интензивен езиков курс по системата American Language Course (ALC). В рамките на 16 седмици военнослужещи от гарнизоните Стара Загора и Хасково изучаваха английски език с практическа насоченост в различни направления, под ръководството на преподавателите – ефрейтор Недялка Кондакова и цивилен служител Елена Марашева. Цялостната дейност по подготовката и провеждането на курсовете се координираше и с г-жа Дейвина Фарел – представител на Института за езиково обучение в Сан Антонио, САЩ. В края на курса комисия от Департамент „Чуждоезиково обучение” към НВУ „В. Левски” проведе тест ALCPT за да оцени степента на усвояване на учебното съдържание.
Командирът на бригадата бригаден генерал Любчо Тодоров връчи на обучаемите сертификати за преминатия курс и изрази своята увереност, че тази форма на обучение по ... още
Вече втора седмица продължават тренировъчните занятия на втория етап от ротацията от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCE – 13”, при която участват подразделения от 61-ва механизирана бригада – Карлово, формирования от Морската пехота на Съединените американски щати и подразделения от въоръжените сили на Азербайджан.
Темата на поредното занятие беше „Взвода в настъпление с машина - „Хамър” и провеждане на бойни стрелби с леко стрелково оръжие. За целта взводовете бяха разделени на 2 групи. На първия център бе изнесена теоретична лекция за участието и използването на машини - „Хамър” в боя. Лекциите се водеха от американските офицери лейтенант Айкенс и лейтенант Бернинг, подпомогнати от сержант Рейнс, който е натрупал опита си основно от патрулиране на машини по време на мисии.
На втория център бе сформирано ядро за симулация и реални деиствия. Всяка група бе с екипаж от 3 машини, като ... още
На 24.07.2013 г. се навършиха десет години, от трагичният инцидент в местността „БАТАЛОВО”, в близост до гр. Разлог, където при изпълнение на служебния си дълг загинаха трима военни пилоти от авиобаза „Крумово”- подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Василев и началникът на сектор Държавен противопожарен контрол към РДВР Благоевград полковник Кирил Чамишки.
От 11:00 часа пред паметната плоча на загиналите, се проведе възпоменателен ритуал, в който се включиха и военнослужещи от военно формирование 26400 – Благоевград, които се преклониха пред подвига на своите колеги.
Бяха положени венци от името на командира на Сухопътните войски и командира на военно формирование 26400 в памет на трагично загиналите.
Подполковник Иван Иванов прочете Възпоменателен адрес до близките на трагично загиналите, в който се подчертаваше себеотрицанието, достойнство и чувството за чест и дълг, да отдадат своята ... още
На 23.07.2013 г. заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев се срещна с новоназначения аташе по отбраната на Република Сърбия полковник Мирослав Митрович и неговия предшественик подполковник Горан Милошевич.
По време на срещата бяха дискутирани въпроси по двустранното военно сътрудничество между Сухопътните войски на двете страни. Бригаден генерал Кънев подчерта личния принос на подполковник Милошевич за активното развитие на сътрудничеството между СВ на Сърбия и България и изрази надежда за продължаване на традиционно добрите отношения през мандата на полковник Митрович.
В края на срещата бригаден генерал Кънев връчи плакет на подполковник Горан Милошевич във връзка с приключването на мандата и кончателното му отпътуване от страната.
На 23.07.2013 г. на учебен полигон „Ново Село” продължават тактическите занятия и тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”. Военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада заедно със своите колеги от американската морска пехота и батальон от азербайджански пехотни формирования взаимно обменят опит и се обучават при действия на мироопазващи операции.
Темата на занятието беше „Настъпление на взвода с бойна стрелба и овладяване на обект с поддръжка от минохвъргачен разчет и тежки картечни разчети”. За целта българските военнослужещи бяха разделени на 3 отделения. Взводен на формированието бе старши лейтенант Стефан Георгиев, а ръководители на отделенията старши сержант Илия Терзиев, сержант Златю Костанев и сержант Здравко Кацаров. Американските морски пехотинци извършваха огневата поддръжка на взвода в настъпление от 3 минохвъргачни разчета и два разчета тежка ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени