Отборът на Сухопътните войски се завърна от италианския  ски център Сестриере, където се проведе 66-ят Международен шампионат по ски на алпийските подразделения, организиран от Щаба на италианските алпийски части.
Съвместно с представителите на още 15 страни, по олимпийските писти и трасета от Торино 2006, българските военнослужещи успешно защитиха спечеленото през 2013 година шесто място в крайното класиране.
За разлика от миналата година обаче, това класиране беше постигнато с много повече усилия, всеотдайност и отборен дух. Участието на четири нови, някой от тях изключително силни в зимните спортове държави като Франция, Швейцария и Великобритания допълнително повишиха нивото на състезанието.
Много красноречив пример за това бе дисциплината ски алпинизъм - нощем. В нея взеха участие 183 състезатели, а тримата български представители се наредиха в първите двадесет, оставяйки след себе си повече от 160 състезатели. Редник Башев, капитан Караиванов и сержант ... още
На 03.02.2014г. в Център за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен пристигнаха за обучение военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски.
Своята „Начална военна подготовка” ще преминат 104-ма новоприети военнослужещи, от които 83 мъже и 21 жени. След преминаване на обучението те  ще служат във военни формирования в Стара Загора и Ямбол.
Предстоящите 30 учебни дни в ЦПС ще бъдат първоначалните стъпки, които трябва да превърнат гражданските лица, завършили висши и средни училища, в настоящи военнослужещи. Текущите оценки и резултатите, постигнати по време на заключителните изпити пред оценяващата комисия, са първото стъпало, което те ще изкачат в своето военно поприще.
На същия ден други 7 военнослужещи започнаха „Специална военна подготовка” за придобиване на военно-отчетна специалност и квалификация за механик водачи. Шест от тях са от военно формирование в Карлово и един от военно формирование в Стара ... още
От днес до 07 февруари в ЦВК се провежда финалната планираща конференция на мултинационалното командно – щабно компютърно подпомагано учение  „SABER GUARDIAN 2014”.
За конференцията в София пристигнаха повече от 70 представители от всички нации – участнички в учението – Армения, Азербайджан, Белгия, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна.
В работните срещи се включват и представители на други министерства и на различни правителствени и не правителствени организации като МВР, ДАНС, Министерство на здравеопазването, ВМА, БЧК, БАН, Каритас България, Агенцията за бежанците и Българския център за джендър изследвания.
По време на конференцията ще бъдат решени всички въпроси, касаещи провеждането на учението.
„SABER GUARDIAN 2014” е основното учение на Сухопътните войски за 2014 г. и ще се проведе на учебен полигон „Ново село” от 21 март до 04 април 2014 г. В него ще вземат участие ... още
Днес, 31.01.2014 г. военнослужещи от военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, взеха участие в тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Стамболов на едноименния площад в град Пловдив, съвместно с представителния духов оркестър на ВВС. Тържественият ритуал се състоя по повод 160-годишнината от рождението на българския държавник и в него взеха участие областният управител на град Пловдив – Венцислав Каймаканов, представители на областната администрация, кметът на Община Пловдив – инж. Иван Тотев, началникът на гарнизон Пловдив – бригаден генерал Цанко Стойков, заместник-кметове, представители на местната общественост и граждани.
Слово произнесе проф. Людмил Спасов – преподавател във философско – историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”.
Венци и цветя бяха поднесени от представители на местната власт, общественици, родолюбиви организации и граждани.
Днес 30-ти януари 2014 г. от 11.00 часа в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва.
Сто седемдесет и осем от новопостъпилите военнослужещи в тържествена обстановка, под командването на подполковник Деян Дешков – командир на 3-ти механизиран батальон и под звуците на военни маршове, изпълнени от Духовия оркестър на 61-ва мбр, дадоха обет за вярност към народа и родината.
На церемонията присъстваха господин Иван Жерков – началник на политическия кабинет на Министъра на отбраната на Република България, господин Атанас Петков – заместник-областен управител на област Пловдив, кметове на общини и населени места, представители на местната власт и патриотични организации, командири на военни формирования от Българската армия, отец Марко – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, родители и близки на младите войници.
В словото си командирът на бригадата бригаден ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени