На 14.05.2013 г. на танкодрум „Камен” се състоха изпити на 28 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски. Обучението за придобиване на военноотчетна специалност „Механик водач на бойна машина на пехотата БМП (МТЛБ)” започна на 8 април.
Председателят на комисията подполковник Динко Динев,  главен експерт в сектор „Бронетанкова, автомобилна и специализирана техника” на отдел „Логистика” в Командването на Сухопътните войски,  констатира, че цялостната подготовка на обучението е съгласно регламентиращите документи и курса за кормуване с бойни машини, а организацията по провеждане на изпитите е много добра.
 
На 10 май 2013 ч., петък, новоприетите военнослужещи във военно формирование 52740 – Хасково положиха военна клетва. Новоназначените дадоха тържествено обещание за вярност към народа и Родината пред бойното знаме на 2-ра механизирана бригада. Техните близки и роднини наблюдаваха как всеки един изрече заветните думи „Заклех се!”.
В словото си командирът на формированието подполковник Данчо Николов пожела на новоприетите воини упоритост, достойнство и чест в изпълнението на службата. „Бъдете верни на думите, които ще изречете! И превърнете клетвените слова в свои дела!” – призова командирът. Слово-отговор произнесе току що заклелият се редник Александров.
На мероприятието присъства и заместник-областният управител на област Хасково Николай Нанев, който поздрави новите войници.
Днес, 10.05.2013 г., за пръв път от 2009 година в района на военно формирование 44200 – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва. Своето „Заклех се!” произнесоха 22 новоназначени военнослужещи от военно формирование 54230 и 33 новоназначени военнослужещи от военно формирование 48430 и двете от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Строят бе приет от командира на бригадата бригаден генерал Любчо Тодоров.
На ритуала присъстваха командирът на 61-ва механизирана бригада – Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков, началникът на Военно окръжие – Стара Загора полковник Зарко Шишманов и началникът на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи” Валери Иванов, родители и близки на младите войници.
На 09.05.2013 г. представителни блокове от военно формирование 24490 – Асеновград участваха в провеждането на тържествена проверка (заря) в град Перущица по повод 137-та годишнина от Априлската епопея.
Честването на площад „Двадесет и седми априлий” започна с приемане на строя на представителните роти от гарнизон Асеновград от командира на Четвърти артилерийски полк полковник Димитър Илиев. По-късно с тържествен ритуал беше издигнат националния флаг на Република България пред сградата на читалище „Просвета”. Церемонията продължи с ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на априлци пред паметната плоча на братя Хаджи Делеви, пред паметника на Петър Бонев и в църквата „Свети Архангели Гавраил и Михаил”. Кметът на община Перущица Ради Минчев произнесе слово, след което пред сградата на историческия музей в града беше представена възстановка на героичните събития от 1876 година. ... още
По повод Деня на Европа и 68 години от победата над хитлерофашизма военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен участваха в тържествен ритуал по поднасяне на венци пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал”.
Слово за силата на Обединена Европа и по повод 68-та годишнината от края на Втората световна война произнесе кметът на град Шумен Красимир Костов. Венци в знак на признателност към героите от Втората световна война пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха поднесени от името на местната власт, обществени организации, гости и граждани. На тържеството присъстваха още заместник-кметовете на община Шумен, ръководството на Областната администрация, представители на местната власт, началникът на Шуменския гарнизон полковник Митко Йоцов, деканът на Шуменския военен факултет полк. доц. д-р Нелко Ненов, командирът на военно формирование 54060 подполковник Веселин Христов, началникът на Областния военен отдел Шумен ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени