Днес, 03.04.2014 г., в разгара на учението „SABER GUARDIAN 2014”, бе организиран „Ден за високопоставени гости и медии”.
Представителите на различни правителствени структури, неправителствени организации, военното ръководство и местната власт се запознаха с възможностите на полигон „Ново село”, като съоръжение за съвместно използване от нов тип, а също така и с готовността на военнослужещи от Българската армия да ръководят и участват в мироподдържащи операции, в тясно взаимодействие с партньори от НАТО.
Особен интерес за гостите представляваха компютърно-симулираните действия по оказване на хуманитарна помощ на трета страна, с което Европейското командване на САЩ в Европа показа своя капацитет за действие в кризисни ситуации от невоенен характер.
За своята подготовка и за усвоените умения участниците в „SABER GUARDIAN 2014” получиха висока оценка от заместник-министъра на отбраната г-н Иван Иванов и от командира на ... още
Днес, 02.04.2014 г. с тържествен ритуал по отдаване на военни почести бе погребан командира на УП „Корен” подполковник Анатолий Желев Първанов.
На погребението в гробищен парк „Бакърена фабрика” гр. София да отдадат последна почит на подполковник Първанов отидоха командирът и началникът на щаба на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и бригаден генерал Андрей Боцев, командири на военни формирования, офицери, сержанти и цивилни служители от командването на Сухопътните войски и от УП „Корен”, както и десетки негови приятели и близки.
Съболезнователни адреси до семейството на подполковник Анатолий Първанов изпратиха министърът на отбраната господин Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.
 
ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
Два дни 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово е домакин на Турнир по стрелба с щатно оръжие между десет формирования от състава на Сухопътните войски. Турнирът се провежда на ГУЦ „Анево”.
Състезанието започна на 02.04.2014 г. с вдигане на националния флаг под звуците на българския химн. Командирът на 61 мбр – бригаден генерал Димитър Шивиков откри турнира, като поздрави отборите и пожела на участниците спортен хъс, състезателен дух, точност, спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите. За прецизната и точна стрелба, както и за точното спазване регламента на състезанието следеше комисия от Командването на Сухопътните войски в състав: полковник Цветко Червенков, подполковник Христо Начев и майор Гочо Милковски.
Гости на оспорваната борба между формированията бяха полковник Христо Андреев – заместник-командир на 61 мбр – Карлово, полковник Недялко Ников – заместник-командир на 2 мбр – Стара Загора и ... още
На 01.04.2014 г., 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе посетена от г-н Робърт Кайл – служител по сигурността в НАТО. Той бе съпровождан от председателя на държавната комисия по защита на класифицираната информация – г-н Борис Димитров, представители на ДАНС, членове на ДКСИ и полковник Димитър Димов – служител по сигурност на информацията в Командването Сухопътните войски.
Целта на посещението бе провеждане на инспекция на системата за обмен на класифицирана информация на НАТО и регистратура НАТО.
Пред инспекцията командирът на 61 мбр – бригаден генерал Димитър Шивиков изнесе кратък брифинг за състоянието на бригадата по отношение защита на класифицираната информация. В края на инспекцията г-н Кайл изрази своето задоволство от изградените мерки за сигурност на информацията и изказа своята благодарност за доброто посрещане и отзивчивост.
В командването и формированията на Сухопътните войски с дълбоко прискърбие посрещнахме вестта за трагичната и нелепа кончина на командира на УП „Корен” подполковник Анатолий Желев ПЪРВАНОВ.
Силно сме покрусени и дълбоко скърбим за внезапно прекъснатия живот.
Своя кратък и достоен  живот, своята младост, сили и енергия подполковник Първанов отдаде без остатък на нашата Родина Република България.
В негово лице Сухопътните войски загубиха един истински боен другар, доблестен воин, способен командир и прекрасен човек.
Неговият светъл лик завинаги ще остане в нашите сърца.
Командирът и Ръководството на Сухопътните войски изказват своите най-искрени човешки съболезнования на семейството и близките на подполковник Анатолий ПЪРВАНОВ.
   
            ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени