На 22.03.2014 г. в курортен комплекс „Пампорово” завърши лагера за децата от фондация „Деца на Българската армия”. В последният си ден по снежните писти на курорта Пампорово се проведе паралелен слалом.
За радост всички деца завършиха, като нямаше нито един паднал участник. Отново голяма помощ указаха „Пампорово” АД и ски инструкторите и помощник ски инструкторите от 101 алпийски батальон. След атрактивната ски надпревара в хотел „Хармония” се проведе кратка, но много емоционална церемония и закриване на ски лагера. Всички деца получиха дипломи и подаръци от организаторите.
Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 17.03. до 23.03.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 108 военнослужещи.
Техника – 48 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
През изтеклия период бяха извършени дейности по определяне местата на колоните и изкопаване на фундаменти за основни и второстепенни колони, монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, уширяване на фундаментите за основни и второстепенни колони, монтаж на спирала „БРУНО”, монтаж на оградна мрежа на второстепенна ограда и монтаж на пана.
Продължи дейността по прочистване на линията на инженерното съоръжение от скали, храсти и дървета.
 
2.1.    По доставка на материални ... още
Днес 21 март 2014 г., на УП „Ново село” започна мултинационалното командно – щабно компютърно подпомагано учение „SABER GUARDIAN 2014”.
Церемонията по откриване на учението беше водена от неговите ко-директори – генерал-майор Ричард Лонго – заместник-командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа и бригаден генерал Красимир Кънев – заместник-командир на Сухопътните войски.
„Провеждането на съвместни учения от такъв тип дава възможност те да се превърнат в открит форум за обмен на опит и идеи. Това от своя страна прави възможно прилагането на нови модели за работа – по-прогресивни и адекватни на съвременните операции. Крайната цел на ученията от подобен характер е да се подобри съвместимостта между въоръжените сили на страните – участнички, както и да се повиши взаимното доверие и разбирателство между тях.
Успешното приключване на учението ще повиши ролята на страните – участнички в процеса на ... още
Днес 19.03.2014 г. на тържествена церемониия по приемане и сдаване на длъжността „Командир на 38-ми” батальон за ЯХБЗ и Е”, майор Анатолий Димитров прие командването на военно формирование 42600 – Мусачево от подполковник Васко Михайлов. На церемонията присъстваха заместник-командирът на Сухопътните войски – бригаден генерал Красимир Кънев и комисия от Командването на Сухопътните войски.
В обръщението си към военнослужещите бригаден генерал Кънев благодари на подполковник Михайлов за професионализма и всеотдайността по време на неговата служба във военното формирование и посочи очакванията си от новия командир – майор Анатолий Димитров.
Той пожела успешно изпълнение на задачите, поставени пред батальона в интерес на развитието на Сухопътните войски и на Българската армия.
Полковник Михайлов, вече като началник на сектор „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗ и Е” в Командването на Сухопътните войски, произнесе ... още
На 19.03.2014 г. от 16.00 ч. с военен ритуал бяха отбелязани 69 години от Дравската епопея. На официалната церемония състояла се пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов отдадоха почит на загиналите в Дравската операция по време на участието на България във Втората световна война.
На церемонията присъстваха командирът на военно формирование 54060 подполковник Веселин Христов, кметът на град Шумен г-н Красимир Костов, заместник-кметът по културата г-жа Живка Тонева, областният управител Венцислав Венков и ветерани от войните.
Слово произнесе полк. инж. д-р Нелко Ненов – декан на шуменския факултет към Националния военен университет „Васил Левски”.
Венци в знак на почит бяха поднесени от името на командването на Военен гарнизон Шумен, община Шумен, Областна администрация, Съюза на ветераните от войните – ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени