На 27.06.2013 г. командира на военно форирование 54060 – Шумен подполковник Веселин Христов посрещна учениците от клуб „Приятели на армията” в района на формированието. След като усвоиха основните части и механизми на част от въоръжението на БА, на настоящето занятие учениците от клуба имаха възможност да се запознаят с оборудването, основните части и предназначението на 120 мм самоходна минохвъргачка. Капитан Андрея Иванов предостави възможност на всички да влязат в машината. Интерес предизвика не само бойната машина, а и боеприпасите за стрелба с нея. Учениците се запознаха с начините за определяне координатите на цел и изпробваха своята бързина при развръщане на минохвъргачката от бойно в походно положение. Предоставена им беше и възможността да се запознаят с начините за определяне на разстоянието до цел с помоща на войскови прибори.
Това е последната среща с децата преди ваканцията, като учениците с нетърпение очакват занятията да продължат и през ... още
На 27.06.2013 г. в киносалона на в.ф. 24490 – Асеновград се проведе благотворителен „Базар”. Децата от дом за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи „Таньо Войвода”, посетиха военното формирование. Тяхното гостуване беше организирано от командира на Четвърти артилерийски полк – полковник Димитър Илиев и военнослужещи от полка. Думата „Базар”, в случая имаше по-скоро символично значение, защото облеклата, осигурени от военнослужещите бяха предназначени за дарение на децата сираци от дом „Таньо Войвода”.
Имаше дрехи за всички възрасти – както за деца на 7-8 години, така и за по-големите. Това беше един благороден жест, както от страна на командира на военното формирование полковник Димитър Илиев, така и на още няколко военнослужещи от състава му.
Общо 17 деца на възраст от 7 до 16 години, взеха участие в благотворителното мероприятие във в.ф. 24490 – Асеновград.
На 26.06.2013 г. от 10.00 часа в района на военно формирование 44200 – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от  новоназначени военнослужещи от военни формирования 54230 и  48430, които са в състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Строя бе приет от Командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.
След произнасяне на свещените думи „Заклех се” той пожела на всички здраве, дръзновение, устрем и достойно изпълнение на войнския дълг.
Военно формирование 28330 – Смолян съвместно с Гарнизонен военен клуб град Смолян организираха забавление за децата от клуб „Приятели на армията” от Гимназия по техника и технологии, и гимназия по туризъм пред Военен клуб – Смолян с много игри, песни и танци.
Разпъването на палатки и различни видове стрелково оръжие, които показаха военнослужещите от военно формирование 28330 впечатлиха децата и техните родители. Една от най – големите атракции бе разпънато въже на 10 м височина, по което спуснаха малки и големи. Децата споделиха, че това е най-голямото приключение за деня за тях.
На 20.06.2013 г. във втора механизирана бригада – гр. Стара Загора се проведе открит урок по английски език пред представители от Офиса за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в България от щаба на бригадата и от подчинените военни формирования в гарнизоните Шумен, Хасково, Ямбол и Плевен.
Обучаемите демонстрираха придобитите знания чрез интерактивни игри, под ръководството на ефрейтор Недялка Кондакова – инструктор по английски език в бригадата. В открития урок взеха участие и кадети от СВ на САЩ, които са на посещение в рамките на Програмата за културен и езиков обмен (CULP). В продължение на 3 седмици кадетите ще участват в текущите курсове по английски език и на свой ред ще изучават особеностите на българският език, история и култура.
Военният аташе на САЩ у нас полковник Рей Шулц се запозна с българските военнослужещи, които се обучават вече трети месец по програмата American Language Course (ALC) и не скри своето задоволство от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени