От 21 март до 04 април полигон „Ново село” ще се превърне в арена на най-голямото за годината международно учение SAIBER GUARDIAN с участието на близо 700 военнослужещи от 12 нации. От българска страна в учението ще вземат участие основно представители на командването на Сухопътните войски и на 2 мбр – Стара Загора.
SAIBER GUARDIAN е многонационално компютърно подпомагано командно-щабно учение, планирано да се проведе с домакинството на редица държави. Началото бе поставено през 2013 г, когато Румъния посрещна военнослужещи от десет държави – Азербайджан, Армения, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия и Украйна. Тази година към тях се присъединяват представители на ВС на Белгия и Турция.
Основните цели, които си поставя SAIBER GUARDIAN, са:
Укрепване, разширяване и задълбочаване на регионалното стратегическо партньорство и сътрудничество в областта на сигурността; Повишаване ... още
На 19.03.2014 г. от 11.00 ч. на строевият плац на Единен център за начална подготовка се проведе тържествен ритуал по връчване на удостоверенията за завършен курс „Начална военна подготовка” на новоназначените войници в редовете на Българската армия.
В словото си командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев изрази увереност, че новоназначените войници ще се впишат достойно в новите си колективи, с действията си ще допринесат за издигане престижа на военната служба и реномето на българския войник зад граница.
Приветствие към военнослужещите произнесе и заместник-кметът на община Плевен Стефан Петков. В своето слово той, подчерта, че събитието е важен знак за цялото ни общество, утвърждаващ достойнството на войнския дълг и всеотдайността, с която го изпълняват военнослужещите от Българската армия. Армия, не само продължител на славните ни воински традиции, а и отстояваща своето място и сред страните членки на НАТО. Армия, гарант за ... още
На 19.03.2014 г. Центърът за подготовка на специалисти изпрати поредните 104 военнослужещи, от тях 21 жени, които завършиха своето обучение в модул "Общовойскова военна подготовка" за придобиване на "Начална военна подготовка".
След постигнатите добри и отлични резултати на изпитите, обучаемите с огромно удовлетворение получиха удостоверенията за придобита правоспособност от ръцете на заместник-командира на Център за подготовка на специалисти подполковник Алексей Бойчев и преките си командири.
Пожелаваме им "На добър път!" в избраната от тях професия и до нови срещи - по полигони и мисии в страната и чужбина.
На 17.03.2014 г. от 11:00 ч. до 14:30 ч. във военно формирование 24490 - Асеновград, се проведе Ден на отворени врати. Поводът за това беше желанието на учители и ученици от средните училища в град Асеновград да се запознаят със стрелковото оръжие, въоръжението и техниката, с които разполагат воините от гарнизон Асеновград. Освен това, мероприятието съвпадна и с провеждащите се занятия по начална и специална военна подготовка на учениците в средните училища, от лектори – офицери от 4-ти Артилерийски полк.
На строевия плац на формированието бяха изложени на показ стрелково оръжие, както и елементи от бойната техника на 4-ти Артилерийски полк – бойна машина БМ-21 Град, 122 мм Гаубица М-30, 152 мм оръдие - гаубица Д-20, ПТУРК „Конкурс”.  Бяха развърнати и центрове със стрелково оръжие (7.62 мм Автомат „Калашников”, 9 мм Пистолет „Макаров”, 7.62 мм лека картечница „Калашников”, 30 мм Ръчен противотанков гранатомет). ... още
На 14.03.2014 г. военнослужещи от състава на военно формирование 26400 – Благоевград, бяха гости на тържество под насловен „Аз съм българче” организирано от III група “Тик-так” на ОДЗ „Първи юни”. Както вече стана традиция, военнослужещи от състава на формированието, бяха сред специалните гости на празника на малките приятели на формированието от ОДЗ „Първи юни”. Изключително щастливи сме от факта, че положихме основите на една хубава традиция да участваме и съпреживяваме всеки празник, тържество и спектакъл на нашите малки приятели на формированието от различните училища и детски градини в Благоевград и околните населени места.
Бъдещите лекари, инженери, адвокати и политици, изнесоха открит урок по родолюбие и българска история, като разказаха за родния край, демонстрираха познания по българска история подреждайки портретите на великите българи Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев, пресъздадоха традиционни български ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени