На 16 и 17.12.2013 г. в ОУ „В. Левски” и СОУ „П.К. Яворов” гр. Чирпан се проведе поредната среща с учениците от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 24620 – Свобода.
Лейтенант Йордан Йорданов запозна учениците с историята на Въоръжените сили и военните звания, а след това им показа основните части на автомат „Калашников” и неговото предназначение. Участниците в клуба бяха много любопитни, задаваха много въпроси и с нетърпение ще очакват следващата среща.
На 17.12.2013г. военно формирование 42800  от състава на 61 механизирана бригада, направи дарение на „ Дом за медико - социални грижи за деца” – гр. Плевен.
За сумата от 500 лева, бяха закупени  1324 броя памперси за децата от дома. Директорката д-р Десислава Георгиева Коцева - Събева благодари на военнослужещите за щедростта и човечността която проявяват.
На 17.12.2013 г. за пореден път Военният стол в Сливен гостоприемно посрещна деца, младежи и възрастни с увреждания, които са от домове в Сливен и региона. Организираното тържество е по повод Коледните и Новогодишни празници. Приготвените ястия, украсената зала, коледните изненади, старанието на работещите във Военния стол, музикалната програма, присъствието на самия Дядо Коледа имаха една основна задача – да създадат приятни и хубави мигове. Благотворителният жест се осигурява от Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец”. В тържеството участваха деца, младежи и възрастни от Дом за медикосоциални грижи за деца – Сливен, Дом за деца и младежи с умствена изостаналост – Кермен, Дом за възрастни хора с умствена изостаналост – селище „Качулка”, Дом за деца и младежи с умствена изостаналост – Медвен, фондация „Милосърдие”, Защитено жилище за лица с интелектуални затруднения – Сливен.
На 13.12.2013 г. във Военен клуб – Шумен се проведе последната за тази година среща с учениците от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов. На срещата присъстваха и нови ученици заинтересовани от занятията по военна подготовка, проведени по училищата. Децата проявиха голям ентусиазъм и пожелаха да се включат и в следващите занятия, които продължават и през месец януари.
Капитан Андрей Иванов предостави възможност на всички да усвоят начините и правилата за стрелба. Учениците се запознаха с начините за определяне на координатите на цел и изпробваха своята бързина при стрелково положение. Предоставена им беше и възможността да се запознаят с начините за определяне на разстоянието до цел с помощта на войскови прибори.
На 13 декември 2013 г. по покана на община Павел баня, Военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово изнесе Коледен концерт по повод тържественото запалване на светлините на Коледната елха и украса в центъра на града. Под диригентството на капитан Юлиян Атанасов, музикантите събраха стотици жители в центъра на града. Кметът на община Павел баня г-н Станимир Радевски поздрави присъстващите и пожела светли празници на всички. Малкият Теодор Кънчев изпълни коледарско стихотворение и даде началото на обратното броене до грейването на светлините.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени