От 13.08 до 15.08.2013 г. на учебен център „Марино поле”, комисия от Съвместното командване на силите и Сухопътните войски извърши сертификация на лекоманеврена рота в състава на междинния резерв за операция „АЛТЕА” в Босна и Херцеговина, която при активиране от силите на Европейския съюз ще изпълнява различни задачи в зоната и на отговорност. Личният състав на ротата е от състава на 61 механизирана бригада.
Сертификацията се проведе съгласно ръководството за проверка и оценка готовността на формированията от Сухопътните войски на НАТО (CREVAL) и премина на два етапа. В първия бяха проверени документи, касаещи стандартните оперативни процедури и инструкциите, състоянието на техниката, въоръжението и материалните средства за  изпълнение на целия спектър от задачи.
Вторият етап, премина под формата на ротно тактико - специално учение на тема „Действие на лекоманеврена рота ... още
В изпълнение на Плана за подготовка на командирите, щабовете и войските през учебната 2013 г. от 5 до 9 август във военно формирование 28880 – Белене се проведе лагерен сбор по водолазна подготовка.
В него взеха участие инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски, които в продължение на 4 дни под ръководството на заместник-командира на военно формирование 28880 подполковник Росен Арабаджиев провеждаха занятия на река Дунав.
В хода на лагерния сбор военнослужещите отработваха задачи по водолазни спускания в различни условия, преодоляване на заграждения, устроени на водни прегради, прокарване на пътна нишка и ходене по                        нея в различни дълбочини, спускане от плаващо средство, упражняване на начини и способи за търсене и изваждане на потънали предмети и аварирала техника.
От 12 до 23 август ... още
Военнослужещите от състава на военно формирование 28330-Смолян и Представителният военен духов оркестър на ВВС участваха в тържествата по случай 110 години от Илинденско - Преображенското въстание, които се състояха на 10.08.2013г. в село Славейно,община Смолян.
Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Пейо и Кольо Шишманови, а вечерта се проведе тържествена проверка (заря) по случай 110 години от Илинденско - Преображенското въстание.
На ритуалите присъстваха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, председателят на Българското историческо дружество и член на Върховния комитет на Тракийските дружества в България академик Георги Марков, ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев, представители на местната власт, както и наследници на илинденци от този край.
По покана на главния сержант на Сухопътните войски на САЩ в Европа Дейвид Девънпорт от 31.07 до 02.08.2013 г. главният сержант на Сухопътните войски на Българската армия старшина Любомир Ламбов посети Обединеното многонационално командване по подготовката (JMTC) в Графенвьор, Германия.
 По време на визитата си старшина Ламбов се срещна с бригаден генерал Уолтър Е. Пиат – командир на  JMTC и  Джефри Хюджинс – главен сержант на JMTC. По време на срещата бяха  дискутирани въпроси свързани с организацията, мисията,задачите и възможностите за обучение на Обединеното многонационално командване по подготовката. 
Съгласно програмата старшина  Ламбов посети и сержантската академия, където нейният комендант главен сержант Джими Селърс изнесе брифинг за академичната структура и целите на обучението. По-късно се проведе церемония за връчването на дипломите на завършващите „Курс за ... още
Военнослужещите от любителския духов оркестър на военно формирование 28880-Белене, с ръководител Илийчо Бурчев, взеха участие в                   Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор 2013”. Фестивалът, който е с конкурсен характер, се проведе за четвърта поредна година в село Царевец, община Свищов от 1 до 4 август.
На 1 август, военният оркестър откри фолклорния фестивал с невероятните си изпълнения и беше награден с плакет и грамота от кмета на община Свищов Станислав Благов, грамоти от кмета на с. Царевец Генчо Генчев и от организаторите на фестивала.
На същото събитие през миналата година духовият оркестър спечели първа награда, придружена със златен медал, което е признание за таланта и уменията на военнослужещите.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени