На 04.02.2013 г. от 14.00 часа на площад „Свобода”, в град Хасково с тържествен ритуал бяха посрещнати военнослужещите от 23-я български контингент, които се завърнаха след успешно участие в операцията на НАТО в Кабул, Афганистан.
Национален командир на българския контингент е полковник Пламен Асенов Атанасов от военно формирование 22450 – София. Командир на 7-ма рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул е капитан Христо Веселинов Василев от военно формирование 52740 – Хасково.
Министърът на отбраната Аню Ангелов награди военнослужещите от контингента за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните им задължения в сложна обстановка. Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов също приветстваха и наградиха военнослужещи от 7-ма рота. „За нас е чест, че има военнослужещи, ... още
На 31 януари 2013 г. на учебен център „Марино поле” се проведе анализ на учението „Съюзна сила 2012” за сертифициране на първата батальонна бойна група от състава на 61 мбр. На анализа присъстваха бригаден генерал Красимир Кънев – заместник командир на Сухопътните войски, полковник Марк Нелсън – началник на отдел „Тренировки и учения” на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа, полковник Христо Андреев – заместник командир на 61мбр, подполковник Цветан Кочанков – командир на Батальонната бойна група и представители на „Офиса за отбрана и сътрудничество” към посолството на САЩ в България. Анализа беше представен от ръководството на учението, командира на батальонната бойна група, командира на формированието за имитиране действията на противника и от началника на групата за взаимодейстие и контрол.
Бяха отчетени резултатите от учението. Направени бяха изводи и препоръки за подготовката на ... още
Днес, 31.01.2013г. на площад „Централен” пред община Пловдив, с участието на  военнослужещи от състава на военно формирование 32990 –Пловдив и представителния военен духов оркестър на ВВС се състоя  церемония по поднасянето на венци пред бюст-паметника на Стефан Стамболов, по случай отбелязването на 159-ата годишнина от рождението на видния политик и общественик.
На честването присъстваха заместник-областният управител на област Пловдив Георги Игнатов, кметът на гр. Пловдив  Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Илко Николов, кметове на райони и други представители на местната власт, правителствени и неправителствени организации.
Венци бяха поднесени от името на областния управител, кмета на града, председателя на Общинския съвет, районните кметове в гр. Пловдив, военно-патриотични съюзи, обществени организации и граждани.
По молба на Българската федерация по ски и с разрешението на министъра на отбраната и командира на Сухопътните войски от 12 до 25.01.2013 г. 40 (четиридесет) военнослужещи от 101 алпийкси батальон взеха участие в подготовката и осигуряването на кръг от Европейската купа по ски в дисциплината гигантски слалом за жени в курортен комплекс Пампорово.
За втора поредна година военнослужещите подготвят пистите според изискванията на Международната федерация по ски, поставят предпазните съоръжения и организират стартовите и финалните зони. Подобно участие е добра възможност за подобряване на подготовката на военнослужещите за действия във високо планински и алпийски райони и специализираната ски подготовка. Целта на самата подготовка на представителите на Силите за специални операции е водене на ефективни бойни действия в планинско-гориста местност, в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми.
Като следващ етап в повишаване на ... още
 
На 30.01.2013 г. се проведе работна среща на главни сержанти от Националната гвардия на Тенеси, САЩ със сержанти и младши офицери от 2 механизирана бригада – Стара Загора. На срещата бяха обсъдени въпроси относно развитието на сержантския състав от бригадата. В рамките на посещението делегацията от Националната гвардия се срещна и с представители на местната власт – заместник - областния управител на област Стара Загора, председателя на областния съвет по сигурността и началника на служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, с които дискутираха взаимодействието с 2 механизирана бригада при ликвидиране последствията от бедствия аварии и катастрофи.  
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени