През месец януари продължиха занятията по задължителната военна подготовка с ученици от средните училища в градовете Белене и Свищов. Определените военнослужещи за лектори от военно формирование 28880 – Белене капитан Пламен Маринов, капитан Минчо Минчев и капитан Росен Кунов проведоха срещи с учениците от 9 и 10 клас на СОУ „Димчо Дебелянов” и ПГЯЕ „М.С.Кюри” в град Белене. А офицерите капитан Петър Петров, капитан Пламен Йосифов и капитан Любомир Ангелов с учениците от ДТГ „Димитър Хаджиев”, СОУ „Димитър Благоев” и ПГ „Асен Златаров” в град Свищов.
В хода на проведените срещи офицерите запознаха обучаемите в град Свищов със задълженията на гражданите по отбраната на страната, с необходимите действия за оцеляване при кризи от невоенен характер, както и с основните мисии и задачи на Въоръжените сили.
Учебният материал беше поднесен по интересен и достъпен начин и офицерите с лекота грабнаха вниманието на ... още
              Днес, 20 януари 2014 г. Сухопътните войски започват изпълнението на задачите от втория етап на операция „Съвместни усилия” в района на българо-турската граница.
         Операцията започна на 24.10.2013 г. в  изпълнение на заповед на министъра на отбраната № ОХ-740/23.10.2013 г. и се провежда в два етапа:
         Първи етап: Подобряване проходимостта на черни пътища за осигуряване на достъп и обслужване на инженерното съоръжение на държавната граница.
              Втори етап: Участие с експертен състав при изготвянето на проектната документация за изграждане на инженерното съоръжение на държавната граница.
         В първия етап - от 24.10.2013 г. до 28.11.2013 г. за ... още
На 19.01.2014 г. от 11:00 ч. представително подразделение от военно формирование 52740 – Хасково участва в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметник „Морена” в град Хасково. Поводът бе честване на 136 години от освобождението на града от османско владичество.
Паметникът „Морена” е символ на Освобождението на град Хасково, намира се срещу църквата „Света Богородица”. Ритуалът премина под звука на църковните камбани.
Паметта на загиналите за Освобождението на Хасково заедно с военнослужещите почетоха и представители на местната власт, на политически партии и военно-патриотични организации, ученици и граждани.
На 14 и 15 януари 2014 г. в гарнизон Стара Загора бяха проведени 24 занятия с учениците от 9 и 10 клас на Природно – математическа гимназия „Гео Милев”, Професионална гимназия по електротехника „Г.С. Раковски”, Професионална гимназия по строителни дейности „Инж. Н. Ранчев”, Спортно училище „Тодор Каблешков”, Търговска гимназия „Княз С. Търновски”, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”, Средно общообразователно училище „Васил Левски” и Средно общообразователно училище „Максим Горки”.
Занятието беше проведено от офицери от военни формирования 24150, 48430, 44200 и 54230 в град Стара Загора.
В гарнизон Ямбол на 13, 14 и 15 януари 2014 г. бяха проведени 7 занятия с учениците от 9 и 10 клас в Средно общообразователно училище „Климент Охридски”, Математическа гимназия и Гимназия с преподаване на чужди езици от офицери от военно формирование 52590 ... още
Днес, 17.01.2014 г. от 11:00 ч. в залите на Регионален исторически музей град Благоевград, се проведе тържествено честване на 90 – годишния юбилей на видния общественик и участник във Втората световна война Г-н Антон Москов.
Събитието беше организирано от Община Благоевград, военно формирование 26400 – Благоевград, Регионален исторически музей, Военен клуб Благоевград и областните и регионални военно-патриотични съюзи.
На тържественото събрание посветено на 90-годишния юбилей, гостите имаха удоволствието да се запознаят както с достойния житейски път на г-н Москов, така и с много исторически събития, в които г-н Москов е участвал като взводен командир на 11-и артилерийски полк и като участник в заключителните и решителни боеве при Драва.
Г-н Москов получи много поздравителни адреси и подаръци и пожелания за добро здраве и енергия за да продължава да се занимава с обществено полезни дейности.
Мероприятието беше уважено от заместник кмета по ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени