На 11.10.2013 г.  в Център за подготовка на водачи и логистични специалисти(ЦПВЛС)-Русе приключи обучението на военнослужещи от Сухопътните войски. Седем от тях получиха документи за водачи, превозващи опасни товари (АДР), осем за специалисти по ремонт и обслужване на автомобилна техника.
Център за подготовка на водачи и логистични специалисти(ЦПВЛС)-Русе е в състава на Център за подготовка на специалисти – Сливен.
На 11.10.2013 г. в Център за подготовка на специалисти –Сливен приключи поредно обучение на 22-ма военнослужещи от Сухопътните войски, които са от състава на военните формирования в Карлово, Хасково и Сливен. 11 от тях получават документи за водачи на  МТЛБ и 11 за водачи на БМП-1. Документите връчи заместник-началникът на щаба на в.ф. 22220 капитан Румен Дичев, който подчерта, че наученото в центъра е едно положително начало, което трябва ежедневно да се усъвършенства.
Голяма част от военнослужещите, преминали обучението по втори модул са новоприети военнослужещи. Те вече са минали своята първоначална подготовка, а сега обучението им е за специалност. От настоящото обучение половината от тях са с оценка „удовлетворителен”, другата половина са с оценка „отличен”, което като цяло е добро постижение.
Днес 11.10.2013 година в 10.30 ч. с кратка церемония по издигне флаговете на страните-членки на бойната група и тържествен молебен бе даден старт на командно-щабното учение  “ТАЛОС - 13” за сертифициране на Щаба на силите на Многонационалната бойна група на ЕС “ХЕЛБРОК”. Заместник- командир на Многонационална бойна група на ЕС “ХЕЛБРОК” е полковник Ивайло Братойчев от Командването на Сухопътните войски.
В района на Неа Санта, префектура, Килкис Република Гърция, където е развърнат на местността Щаба на силите, започна втория етап “Активиране на Щаба на силите и провеждане на учението”.
Първият етап на учението “Подготовка и развръщане на Щаба на силите” премина за времето от 08.10.2013 г. до 10.10.2013 г. под формата на брифинги за запознаване на участниците със зоната на операцията, състава на собственните и противостоящите сили и средства, обхвата на задачите изпълнявани от бойната група и сглобяване ... още
Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев се срещна днес, 10 октомври, с новоназначеното аташе  по отбрана на Алжирската демократична и народна република, акредитиран за Република България, полковник Халед Айса Ел-Бей.
         По време на срещата  беше обменена информация за структурата, задачите и мисиите на Сухопътните войски на двете страни. Освен това бригаден генерал Кънев запозна госта с участието на Сухопътните войски на Българската армия в мисии зад граница и изрази увереността си, че по време на мандата на полковник Халед Айса Ел-Бей ще бъдат реализирани съвместни мероприятия от взаимен интерес.
На 05.10.2013 г., военнослужещи от военно формирование 26400 – Благоевград взеха участие в честванията на 101-та годишнина от освобождението на град Горна Джумая от османско присъствие.
Пред паметника на загиналите поборници от Македоно-Одринското опълчение за освобождението на Горна Джумая, се проведе церемония по полагане на венци и цветя.
На тържественото честване присъстваха началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, Муса Палев-областен управител на Благоевград, Атанас Камбитов- кмет на Благоевград, представители на църковната власт и много гости на града, дошли да почетат паметта на героите загинали за освобождението на Горна Джумая.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени