Днес, 17.01.2014 г., на площад „17 януари” гражданите гостите на гр. Сливен се поклониха пред паметта на своите освободители и честваха 136-тата годишнина от освобождението на града от османско иго. 
Споменът за паметния януарски ден вълнува и днес. Сбъднати надежди и очаквания, дълбока благодарност и ярка радост са втъкани в приветственото слово, произнесено тогава от Добри Чинтулов, който развълнувано казва: „Накрая Господ Бог чу молбите на своите роби. Надеждата и очакванията на българския народ се осъществяват. Няма вече нечувани и раздиращи свирепства, няма гнет, няма никакъв страх, ние вече сме хора свободни и виждаме пред себе си свободолюбието и победоносното войнство. Елате, елате, така дългоочаквани гости! Пристъпете със смела крачка в нашия град. Неговото население, измъчвано от тежките страдания, със сълзи на очи Ви чака с отворени обятия”.
Проява на днешната почит са включените в програмата заупокойна молитва за загиналите и ... още
На полковник Ивайло Братойчев от командването на Сухопътните войски е оказано високото доверие да бъде определен за заместник-командир на бойна група на ЕС „HELBROC”.
Водещата нация на Бойната група на Европейския съюз „HELBROC” е Гърция, а командир на силите на Бойната група е бригаден генерал Димитриос Бикос.
В състава на Бойната група са включени  представители на пет нации – Гърция, България, Кипър, Румъния и Украйна.
На 16.01.2014 г. в района на Неа Санта, префектура Килкис Република Гърция бе проведена церемония по встъпване в дежурство на Многонационалната бойна група на ЕС “ХЕЛБРОК”.
От страната домакин и от страните участнички присъстваха представители от местната власт и висши офицери, между които Началника на Генералния щаб на отбраната на Република Гърция генерал Михаил Костаракос, генерал-лейтенант Николаос Деветзис – командващ корпуса за бързо развръщане на НАТО-Гърция, генерал-майор Христос ... още
Днес, 16 януари 2014 г. във Военен клуб – Стара Загора 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора проведе „Анализ на резултатите от подготовката, войсковия ред и дисциплината през учебната 2013 г.”. На анализа присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.
В хода на анализа отношение взе командирът на бригадата – бригаден генерал Любчо Тодоров, които изрази мнение и сподели опит по отделни въпроси.
Генерал-майор Нейко Ненов изрази задоволство за добре свършената работа през 2013 година и благодари на всички за успешно изпълнените задачи. Той изрази увереност, че и през 2014 година личният състав от 2-ра Тунджанска механизирана бригада ще продължи да изпълнява с ентусиазъм поставените задачи, както на територията на страната така и зад граница.
Днес, 16.01.2014 г. от 11.00 ч. пред бюст-паметника на капитан Бураго в парк „Дондукова градина” се проведе ритуал по полагане на венци по случай 136-та годишнина от освобождението на град Пловдив.
Строят на почетния караул бе приет от Началника на гарнизон Пловдив бригаден генерал Цанко Стойков.
На тържеството присъстваха кметът на гр. Пловдив, Председателят на Общинският съвет, кметове на райони, общински съветници, директора на историческият музей и други представители на местната власт.
Венци бяха поднесени от името на кмета на града, Председателят на Общинския съвет, началникът на гарнизон Пловдив, почетният консул на Руската Федерация, районните кметове в гр. Пловдив, Военно-патриотични съюзи, обществени и политически организации, фирми, граждани и гости на града.
Днес, 16-и януари 2014 г., 61-ва Стрямска механизирана бригада съвместно с Общински съвет – Карлово участва в честването на 136-тата годишнина от избора на първи Градски съвет в гр. Карлово. Това е първият демократично избран Съвет в българските земи и е символ на стремежа на карловци за свобода и народовластие. В мероприятието взеха участие Военният духов оркестър и почетен караул от състава на бригадата.
Честването на годишнината започна със служба в храм „Св. Николай” гр.Карлово – мястото, където е избран първия Градски съвет. Отбелязването на годишнината продължи с тържествено шествие покрай дома на Васил Караиванов – първия кмет на гр. Карлово след Освобождението и председател на първия Градски съвет, където в знак на признателност градоначалници и общинското ръководство поднесоха цветя. Водени от Военния духов оркестър при 61 мбр, шествието продължи до паметника на Васил Караиванов в центъра на града, където слово произнесе правнука на Васил ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени