На 19.01.2014 г. от 11:00 ч. представително подразделение от военно формирование 52740 – Хасково участва в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметник „Морена” в град Хасково. Поводът бе честване на 136 години от освобождението на града от османско владичество.
Паметникът „Морена” е символ на Освобождението на град Хасково, намира се срещу църквата „Света Богородица”. Ритуалът премина под звука на църковните камбани.
Паметта на загиналите за Освобождението на Хасково заедно с военнослужещите почетоха и представители на местната власт, на политически партии и военно-патриотични организации, ученици и граждани.
На 14 и 15 януари 2014 г. в гарнизон Стара Загора бяха проведени 24 занятия с учениците от 9 и 10 клас на Природно – математическа гимназия „Гео Милев”, Професионална гимназия по електротехника „Г.С. Раковски”, Професионална гимназия по строителни дейности „Инж. Н. Ранчев”, Спортно училище „Тодор Каблешков”, Търговска гимназия „Княз С. Търновски”, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”, Средно общообразователно училище „Васил Левски” и Средно общообразователно училище „Максим Горки”.
Занятието беше проведено от офицери от военни формирования 24150, 48430, 44200 и 54230 в град Стара Загора.
В гарнизон Ямбол на 13, 14 и 15 януари 2014 г. бяха проведени 7 занятия с учениците от 9 и 10 клас в Средно общообразователно училище „Климент Охридски”, Математическа гимназия и Гимназия с преподаване на чужди езици от офицери от военно формирование 52590 ... още
Днес, 17.01.2014 г. от 11:00 ч. в залите на Регионален исторически музей град Благоевград, се проведе тържествено честване на 90 – годишния юбилей на видния общественик и участник във Втората световна война Г-н Антон Москов.
Събитието беше организирано от Община Благоевград, военно формирование 26400 – Благоевград, Регионален исторически музей, Военен клуб Благоевград и областните и регионални военно-патриотични съюзи.
На тържественото събрание посветено на 90-годишния юбилей, гостите имаха удоволствието да се запознаят както с достойния житейски път на г-н Москов, така и с много исторически събития, в които г-н Москов е участвал като взводен командир на 11-и артилерийски полк и като участник в заключителните и решителни боеве при Драва.
Г-н Москов получи много поздравителни адреси и подаръци и пожелания за добро здраве и енергия за да продължава да се занимава с обществено полезни дейности.
Мероприятието беше уважено от заместник кмета по ... още
От 13 до 17 януари, в изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2014 година”, личният състав на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за откриване, обезвреждане и унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 54470 от състава на 55-ти инженерен полк премина теоретически и практически занятия.
Под ръководството на старши лейтенант Мартин Станчев военнослужещите от формированието се запознаха с нормативните документи и проведоха практически занятия по взривни дейности и технологии на учебния полигон на военното формирование, използвайки новото оборудване – устройство за неутрализиране на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства /дисруптор/, реактивен ключ и гъвкави кумулативно удължени заряди /SEMTEX RAZOR/.
Днес, 17.01.2014 г. от 10:00 ч. във войскови район Кабиле 65 новоназначени военнослужещи от военно формирование 54100 и военно формирование 52590 положиха военна клетва. С изричането на клетвените слова и целувайки българското знаме, военнослужещите се зарекоха пред Род и Родина да останат завинаги верни на войнския си дълг и обещаха, че високата отговорност, която поемат днес, ще бъде носена с чест и достойнство до последен дъх.
Ритуалът премина под командването на заместник-командира на военно формирование 54100 – майор Недялко Киров.
Гости на тържеството във войскови район Кабиле бяха командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – бригаден генерал Любчо Тодоров, командирът на военно формирование 54100 – подполковник Дилян Марков, За командирът на военно формирование 52590 – майор Ивайло Янъков, командирът на военно формирование 22130 – подполковник Веселин Петров, Началникът на областния военен отдел в град Ямбол – ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени