Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 24.03. до 30.03.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 108 военнослужещи.
Техника – 48 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
През изтеклия период бяха извършени дейности по определяне местата на колоните и изкопаване на фундаменти за основни и второстепенни колони, монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, уширяване на фундаментите за основни и второстепенни колони, монтаж на спирала „БРУНО”, монтаж на оградна мрежа на второстепенна ограда и монтаж на пана.
Продължи дейността по прочистване на линията на инженерното съоръжение от скали, храсти и дървета.
 
2.1.    По доставка на материални ... още
На 29.03.2014г. командващият Въоръжените сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Доналд Кембъл посети полигон „Ново село”, където се срещна с командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.
Те разгледаха някои ключови моменти по хода на учението „SABER GUARDIAN 2014”, което навлиза в основната си фаза. В разговора бяха обсъдени и възможностите за продължаване на съвместните учения на полигон „Ново село”, както и партньорството между Сухопътните войски на Българската армия и Въоръжените сили на САЩ в Европа.
На 28.03.2014 г. дори капризното мартенско време отстъпи пред ентусиазма на участниците в учението и посрещна деня с дъга, за да даде цветно начало на поредица спортни състезания, базар на традиционни български занаяти, организиран със съдействието на производители от Стралджа, Казанлък и Пловдив, концертни програми и екскурзионни обиколки на Сливен.
В 09:00 ч. участниците в щафетата 4х1500м дадоха старт на изпълнения с предизвикателства ден и само час по-късно вече бяха ясни първите отбори на CJFLCC и JTF.
Победител в състезанието по „Дърпане на въже” стана Трети отбор от състава на Многонационалната бригада, а наградите в кроса 5км. спечелиха майор Шулак (Укр) от Многонационалната бригада при мъжете и старши лейтенант Куул (САЩ) при жените.
Най-атрактивен бе турнира по канадска борба, който след редица оспорвани единоборства бе спечелен от серж. Шейфър. Дамите с пагони също показаха железни мишци, а призовото място отново зае представител на ВС на САШ ... още
На 26.03.2014 г. в град Сливен с тържествено събрание – концерт беше чествана 101-та годишнина от Одринската епопея. Проявата беше организирана от Тракийско дружество „Лазар Маджаров”, Центърът за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на ветераните от войните, Клуб на инженерните войски "Атанас Узунов", Регионален исторически музей, Военен клуб – Сливен. Сред официалните гости на тържеството беше заместник-командирът на Центъра за подготовка на специалисти подполковник Алексей Бойчев.
Военният духов оркестър на ЦПС изнесе самостоятелен концерт пред сградата на Военния клуб, който предхождаше празничната концертна програма в големия салон на клуба, включваща изпълнения на Военния духов оркестър, на фолклорната група към тракийското дружество, на фолклорен състав на ХІ СОУ „Константин Константинов”, на танцовите групи на Военния клуб –  „Барби” ... още
От 21 до 27 март 2014 г. на полигон „Ново село” стартира първата част на учението „SABER GUARDIAN 2014”. „SAIBER GUARDIAN” е многонационално компютърно-подпомагано учение, планирано да се проведе в рамките на няколко години с домакинството на част от държавите-участнички – Азербайджан, Армения, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция и Украйна.
След тържественото откриване многонационалните структури се събраха, за да проведат своите “Team building” мероприятия, на които в неформална среда бяха положени основите на много приятелства.
В периода 22 – 27 март участниците в учението провеждат „Академичен курс”, чиято цел е да се повиши оперативната съвместимост на партньорите от НАТО при осъществяване на командване на многонационални формирования при изпълнение на мисии по ликвидиране на последиците от криза в чужда страна, или оказване на хуманитарна помощ с подчинена ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени