Днес, на 10.06.2014 г. на площад „Севтополис” в гр. Казанлък за последен път в този формат, се проведе церемония по тържествено изпращане на 27-мия контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).
На церемонията присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, постоянният секретар на отбраната – д-р Добромир Тотев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, командирът на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, представители на областна управа на област Стара Загора, кметове на общини и населени места, общински съветници, правителствени и военно-патриотични съюзи и организации, представители от българската православна църква, близки и роднини на ... още
Днес, 10.06.2014 г., в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе открит общоармейски шампионат по футбол на малки врати за мъже. След приемане на строя и издигане на националния флаг подполковник Стойчо Владев – заместник-началникът на щаба на 61 мбр предостави думата на полковник Христо Зафиров, който, като главен ръководител, откри шампионата и прикани отборите към спортсменска и честна игра.
В спортното съревнование участват отборите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 61 механизирана бригада – Карлово, 2 механизирана бригада – Стара Загора, ВА „Г.С. Раковски” – София и НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново, които в продължение на четири дни ще играят на принципа “всеки срещу всеки” като в края на надпреварата броят точки и головата разлика са определящи за призовите места.
На 13.06.2014 г. предстои закриване на общоармейския шампионат по футбол и ... още
На 08.06.2014 г. президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили господин Росен Плевнелиев посети град Казанлък като официален гост на Празника на розата. Това е един от най-забележителните фестивали, посветен на пролетта, на красотата и на благоуханието на царицата на цветята – безценната казанлъшка роза.
Държавният глава бе посрещнат от почетния караул пред сградата на общината в град Казанлък. В официалната церемония по посрещането участваха военнослужещи от формированията в гарнизон Казанлък и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
След церемонията по посрещането, президентът Росен Плевнелиев се отправи към розовите градини, където присъства на ритуалите по розобер и розоварене. По-късно той присъства и на карнавалното шествие, където в своето слово пред хилядите казанлъчани и гостите на града държавният глава проследи историята на розопроизводството у нас и подчерта неговото значение днес за България.
Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 02.06. до 08.06.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 152 военнослужещи.
Техника – 63 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
През изтеклия период бяха извършени дейности по монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, монтаж на оградна мрежа на второстепенна преграда, монтаж на спирала режеща тел -„БРУНО”, монтаж на пана, подобряване на носимоспособността на пътната настилка на пътищата за подвоз на бетон и материални средства и отводняване на фундаменти за основни и второстепенни колони.
Считано от 02.06.2014 г. основните усилия на личния състав, участващ в операция „СЪВМЕСТНИ УСИЛИЯ” са насочени към изграждане на ... още
На 07.06.2014 г., в района на 61 Стрямска механизирана бригада в град Карлово се срещнаха офицери, сержанти и войници от запаса и резерва – танкисти, служили в 11-та танкова бригада, железния юмрук на бившата 2-ра армия. С тържествено събрание те честваха 80 години – танкови войски в България. Празникът е част от Българската военна история и скъп спомен от неотдавнашното ни минало. В исторически план танковите войски са били основната ударна мощ на Сухопътните войски.
В знак на преклонение пред подвига на войните, които са изпълнявали дълга си към Отечеството, танкистите поднесоха венец пред паметника на загиналите войни във войните 1912-1918 г.
С чувство на гордост и радост, че в района на бригадата от една година има като експонат танк Т-55, те запечатаха тази годишнина със снимки и посетиха новоизградения параклис „Свети Мина”, където запалиха свещичка за здраве и благоденствие.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени