Военнослужещите от военно формирование 54060 - Шумен с командир подп. Веселин Христов тържествено отбелязаха 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за сободата и независимостта на България. Тържествената церемония  по полагане на венци  и цветя започна пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал”.
Слово произнесе областният управител г-н Венцислав Венков. На ритуала присъстваха – началникът на гарнизон Шумен – полковник Митко Йоцов, началникът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” полковник Нелко Ненов, кметът на град Шумен – г-н Красимир Костов, общински съветници и граждани.
В знак на признателност и почит към героите, загинали за  свободата на Родината бяха поднесени венци и цветя от граждани, организации, държавни и общински институции, политически партии и от командването на военните формирования от Шуменския гарнизон.
По случай 2 – Юни Деня на Ботев и загиналите за свободата на България военнослужещите от 101 алпийски батальон участваха в ритуал. Почетен караул застана пред паметника на Христо Ботев на центъра на град Смолян.
Гости бяха областният управител на град Смолян господин Димитър Кръстанов, секретарят на община Смолян господин Николов и много граждани и ученици от град Смолян.
Слово за честванията на 2 юни през годините произнесе директорът на Държавен архив Смолян госпожа Зоя Начева.
Точно в 12.00 часа всички отдадоха почит на героя. След това бяха поднесени много венци и цветя от учреждение и граждани.
Днес 02.06.2014 г., на паметника на Христо Ботев в град Калофер се проведе митинг-поклонение, посветен на 138-та годишнина от героичния подвиг на поета и революционер Христо Ботев, подвига на Ботевата чета и Деня на загиналите за свободата на България. В мероприятието взеха участие представителни роти от формированията на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово и Военния духов оркестър на бригадата.
Под звуците на „Срещен марш” знамето на Ботевата чета се включи в редиците на почетния караул.
Министър-председателят на Република България г-н Пламен Орешарски прие почетния строй и произнесе слово, в което с думи на преклонение припомни факти от живота и делото на великия български поет и революционер.
На ритуала освен министър-председателя на страната присъстваха кметът на гр. Калофер – г-н Румен Стоянов, командирът на 61 мбр – бригаден генерал Димитър Шивиков, народни представители от 42-то Народно събрание, кметове на общини и ... още
Днес 02.06.2014 г., над 500 ученици от детски градини, начални, средни и профилирани  училища, ветерани и войни от запаса посетиха Центъра за подготовка на специалисти, за да разгледат обновената музейна експозиция, да опитат от прочутата войнишка боб-чорба и да послушат виртуозните изпълнения на духовия оркестър.
Преситените от атракциони в Деня на детето малчугани искрено се наслаждаваха на възможността да видят танкове и картечници, каквито има в любимите аркадни игри и екшън-филми. Не по-малък интерес за тях представляваха „какичките и батковците”, които с вещина им показваха оръжията и превърнаха в незабравимо изживяване посещението им в едно военно формирование.
Дори краткия дъжд не уплаши желаещите да се качат на танк или БМП, а чорбата от полевата кухня беше още по-сладка.
Днес, 02.06.2014 г., военнослужещи от гарнизоните Стара Загора, Плевен и Благоевград участваха в ритуали по поднасяне на венци по случай 138 години от подвига на Христо Ботев.
Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър, намиращи се в Парк “Митрополит Методий Кусев” град Стара Загора се проведе военен ритуал по поднасяне на венци по случай 138 години от гибелта на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България.
На тържествения ритуал по поднасянето на венци участваха военнослужещи от военни формирования 24150 и 48430.
На честването присъстваха Областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на общински съвет Стара Загора Емил Христов и командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.
В град Плевен военнослужещи от военно формирование 38220-Плевен поднесоха венци пред паметника на Христо Ботев.
Панихида в ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени