Близо 380 военнослужещи от Сухопътните войски участват в мащабната тренировка на военнотранспортната авиация на европейския съюз, чийто домакин е нашата страна.
Около 250 военнослужещи от състава на 68-ма бригада „Специални сили” с ръководител подполковник Николай Николов участват в изпълнението на задачи по десантиране на личен състав и товари и изпълнение на парашутни скокове от различни  типове транспортни самолети на страните, участници в учението.
Днес, над 35 военнослужещите изпълниха групов доцелен скок с пълна екипировка след свободно падане и изпълниха тактически задачи, след презимяването.
Над 130 военнослужещи и 18 броя техника от зенитно-ракетните дивизиони на 2-ра и 61-ва механизирани бригади с ръководител подполковник Димитър Хаджиев участват в изграждането на зона забранена за полети и изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство. По време на мащабната тренировка се провеждат и батальонно-тактическите учения на дивизионите.
Днес 19 юни 2014 г. отбелязваме 96 години от създаването на войските за ЯХБЗиЕ. На тази дата през 1918 г. със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първият щат за военнен химик в Българската армия.
Макар и синволично 19 юни 1918 година е прието за начало на създаването на химически войски в Българската армия, а със заповед на Министъра на отбраната – госп. Александров през 1994 г. химически войски се сдобиват със своя рожденна дата – 19.06.1918 г. и свой празник.
Военно формирование 42600 - Мусачево и военно формирование 22790 - Горна Оряховица отбелязаха Деня на Войските за ядрена, химическа биологическа защита и екология със спортен празник и кулинарно състезание.
Мероприятието започна с тържествено събрание на строенвия плац.
В произнесеното приветствено слово, командирът на формированието подполковник Анатолий Димитров се върна накратко към историческото минало, за да си спомним и да оценим от позицията на днешния ден величието на ... още
В изпълнение на плана за двустранно сътрудничество между Република България и Съединените американски щати 4 артилерийски полк беше посетен от 2 офицери, 1 цивилен преподавател по английски език и 11 кадети от Университети на САЩ по програма: „CULTURE AND LANGUAGE PROFICIENCY PROGRAM”.
Гостите бяха посрещнати от командира на 4 артилерийски полк полковник Димитър Крумов Илиев, който изнесе брифинг на тема „История, мисии и задачи на 4 артилерийски полк”.
По време на престоя си, който ще продължи до 27.06. те ще проведат съвместни занятия по английски език с обучаеми военнослужещи от гарнизон Асеновград.
Културната им обиколка включва посещение на културни и исторически обекти в град Пловдив, град Асеновград, град Бачково, град Смолян, град Панагюрище, Чудните мостове, Кръстова гора, Скален комплекс „Перперикон” и Тракийската гробница в Старосел.
Днес, 18 юни 2014 г. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов се срещна с новоназначения аташе по отбраната на САЩ в Република България полковник Джейми Краухърст и новия Сухопътен аташе подполковник Джеймс Суорц и техните предшественици полковник Реймънд Шулц и подполковник Брус Карсуел.
По време на срещата гостите бяха запознати със състоянието и перспективите за развитие на Сухопътните войски посредством брифинг. Бяха дискутирани въпроси по двустранното военно сътрудничество между Сухопътните войски на двете страни.
Генерал-майор Нейко Ненов подчерта личния принос на полковник Шулц и подполковник Карсуел за активното развитие на сътрудничеството между Сухопътните войски на САЩ и България и изрази надежда за продължаване на традиционно добрите отношения през мандата на полковник Джейми Краухърст и подполковник Джеймс Суорц.
В срещата участва и Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев.
Генерал-майор Нейко Ненов ... още
Днес, 18.06.2014 г. на ГУЦ „Люляк” се проведе занятие по огнева подготовка /стрелба/ с учениците от клуб „Приятели на армията” от Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов” – Стара Загора. Учениците проведоха стрелба с автомат и картечница „Калашников”.
В занятието взеха участие директорът на училището, класният ръководител и 25 ученика от 10 клас. Мероприятието беше организирано и проведено от офицери и сержанти от състава на военно формирование 48430 – Стара Загора.
Вчера, 17.06.2014 г. се проведе бригаден шампионат по военен трибой, в който взеха участие отбори от формирования на 2 механизирана бригада. Първо място завоюва отборът на военно формирование 48430 – Стара Загора, второто място зае отборът на военно формирование 52590 – Ямбол, а на трето място е отборът на военно формирование 54100 – Ямбол.
Военнослужещите бяха наградени с купи, медали и грамоти от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени