Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 31.03. до 06.04.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 129 военнослужещи.
Техника – 54 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
През изтеклия период бяха извършени дейности по определяне местата на колоните и изкопаване на фундаменти за основни и второстепенни колони, монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, уширяване на фундаментите за основни и второстепенни колони, монтаж на спирала „БРУНО”, монтаж на оградна мрежа на второстепенна ограда и монтаж на пана.
Продължи дейността по прочистване на линията на инженерното съоръжение от скали, храсти и дървета.
 
2.1.    По доставка на материални ... още
На  04.04.2014 г. с  тържествена церемония на полигон „Ново село” бе закрито най-голямото за годината компютърно-подпомагано командно-щабно учение на Сухопътните войски „SABER GUARDIAN 2014”, проведено съвместно с Европейското командване на ВС на САЩ в Европа, с участието на общо 13 нации.
„Всички участници в учението свършиха страхотна работа и постигнаха напълно поставените цели. За това аз като командир, като военнослужещ и като човек бих искал  да изкажа своята огромна благодарност към  всички вас – близо 700  военнослужещи  от Азербайджан, Армения, Белгия, България, Грузия, Италия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция, и Украйна.
Приятелствата, които бяха създадени тук през тези 15 дни надскочиха етническите и националните различия, помогнаха да се създадат съвместни работещи колективи и доказаха още веднъж , че макар всеки един сам по себе си да е уникален, всички заедно сме еднакви в ... още
На 02 април министърът на отбраната Ангел Найденов участва в тържественото събрание, посветено на 10-та годишнина от членството на България в Алианса, което се проведе в Централния военен клуб в София.


По повод на юбилейната годишнина министърът на отбраната Ангел Найденов отличи с почетен-награден знак „България-НАТО“ - първа степен държавници, политици, депутати и военнослужещи. Те получиха високото отличие за реализиране на интересите на Република България в областта на сигурността и отбраната в НАТО и за проявен професионализъм в работата по участието на страната и Българската армия в дейността на Военния комитет на НАТО.


На събитието бяха отличени Янаки Стоилов - председател на Комисията по външна политика в 42-то Народно събрание, Николай Свинаров - министър на отбраната (2001-2005 г.), Соломон Паси - министър на външните работи (2001-2005 г.), Тодор Тагарев - министър на отбраната в служебното правителство (2013 ... още
ОБРЪЩЕНИЕ НА КОМАНДИРА НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ И ГОСТИТЕ
 
Бих желал от името на командващия СВ на САЩ в Европа генерал –лейтенант Кембъл и лично от свое име, да ви приветствам най-сърдечно с „Добре дошли” на УП „Ново село”.
Наистина се радвам да ви видя тук и да ви благодаря, че отделихте от своето време да присъствате на Деня за високопоставени гости на учението SABER GUARDIAN.
 
За мен е истинско удоволствие и привилегия, че сте тук и имам възможност да разговарям с вас.
 
Точно когато България отбелязва своята 10-годишнина от присъединяването към НАТО, ние сме тук на УП „Ново село”, със съюзници и нации партньори, за да провеждаме съвместна подготовка, да бъдем свързани и оперативно съвместили и да покажем, че ако се наложи, можем да действаме съвместно, за да запазим мира и стабилността.
 
Нямам никакво съмнение, че учението SABER GUARDIAN е успешно ... още
За времето от 01.04. – 03.04.2014 г в изпълнение на утвърдените мероприятия от плана за подготовката на 3 механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово за сертифицирането му като батальонна бойна група, в района на формированието се проведе обучение на щаба на батальона, свързано с процеса на вземане на решение – Military Decision Making Process (MDMP). Обучението се проведе от подполковник Тимоти Кливланд – ментор по процеса на вземане на решение и капитан Дейвид Коуп – представител от силите на САЩ в Европа.
Междувременно в 61 мбр се провежда и обучение за работа с новополучено комуникационно и информационно оборудване и инсталирането на работни места в тактически оперативни центрове, предвидени за батальонна бойна група. С обучаемите работи Роб Хаутън – представител на “Harris Communications”.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени