Днес 02.06.2014 г., на паметника на Христо Ботев в град Калофер се проведе митинг-поклонение, посветен на 138-та годишнина от героичния подвиг на поета и революционер Христо Ботев, подвига на Ботевата чета и Деня на загиналите за свободата на България. В мероприятието взеха участие представителни роти от формированията на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово и Военния духов оркестър на бригадата.
Под звуците на „Срещен марш” знамето на Ботевата чета се включи в редиците на почетния караул.
Министър-председателят на Република България г-н Пламен Орешарски прие почетния строй и произнесе слово, в което с думи на преклонение припомни факти от живота и делото на великия български поет и революционер.
На ритуала освен министър-председателя на страната присъстваха кметът на гр. Калофер – г-н Румен Стоянов, командирът на 61 мбр – бригаден генерал Димитър Шивиков, народни представители от 42-то Народно събрание, кметове на общини и ... още
Днес 02.06.2014 г., над 500 ученици от детски градини, начални, средни и профилирани  училища, ветерани и войни от запаса посетиха Центъра за подготовка на специалисти, за да разгледат обновената музейна експозиция, да опитат от прочутата войнишка боб-чорба и да послушат виртуозните изпълнения на духовия оркестър.
Преситените от атракциони в Деня на детето малчугани искрено се наслаждаваха на възможността да видят танкове и картечници, каквито има в любимите аркадни игри и екшън-филми. Не по-малък интерес за тях представляваха „какичките и батковците”, които с вещина им показваха оръжията и превърнаха в незабравимо изживяване посещението им в едно военно формирование.
Дори краткия дъжд не уплаши желаещите да се качат на танк или БМП, а чорбата от полевата кухня беше още по-сладка.
Днес, 02.06.2014 г., военнослужещи от гарнизоните Стара Загора, Плевен и Благоевград участваха в ритуали по поднасяне на венци по случай 138 години от подвига на Христо Ботев.
Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър, намиращи се в Парк “Митрополит Методий Кусев” град Стара Загора се проведе военен ритуал по поднасяне на венци по случай 138 години от гибелта на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България.
На тържествения ритуал по поднасянето на венци участваха военнослужещи от военни формирования 24150 и 48430.
На честването присъстваха Областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на общински съвет Стара Загора Емил Христов и командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.
В град Плевен военнослужещи от военно формирование 38220-Плевен поднесоха венци пред паметника на Христо Ботев.
Панихида в ... още
Военнослужещите от военно формирование 52740 – Хасково и Военният духов оркестър на Втора механизирана бригада участваха в Тържествени проверки (зари) в навечерието на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.
На 01.06.2014 г. от 21:00 часа бе зарята в Хасково, организирана от Областна администрация. В тържеството взеха участие 4 блока от военно формирование 52740 – Хасково. Командващ зарята бе капитан Захари Генев. Строя прие командирът на формированието подполковник Николай Александров. Областният управител Кадир Исов произнесе слово. Честването уважиха заместник-областният управител Иван Станчев, депутатът Смиляна Нитова и директори на държавни институции в Хасково. Въпреки дъждовното време имаше и много деца с техните родители.
На 01.06.2014 г. тържествена проверка (заря) бе проведена и в гр. Кърджали. На площад „Освобождение” се бяха построили Военният духов оркестър на Втора механизирана бригада, 4 ... още
На 31.05.2013 г. във формированията от състава на Сухопътните войски бяха проведени дни на отворените врати по повод отбелязването на международния ден на детето – 1 юни!
Над 100 деца посетиха гарнизоните Карлово, Казанлък и Плевен от състава на 61 механизирана бригада по повод на международния ден на детето-1 юни. В гарнизон Карлово, заместник-началникът на щаба на военно формирование 34750 подполковник Стойчо Владев поздрави децата по случай празника и им пожела безгрижно и щастливо детство. При посещението си, възпитаници на Карловските и Сопотските градини и училища и деца от клуб „Приятели на армията” разгледаха отблизо различните видове въоръжение и техника.
В гарнизон Плевен бяха развърнати осем учебни центъра, на които малките посетители имаха възможност да разгледат и придобият реална представа за основното въоръжение, което е на щат във военно формирование 42800.
В гарнизон Казанлък за децата най-интересни бяха видовете стрелково ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени