От днес до 07 февруари в ЦВК се провежда финалната планираща конференция на мултинационалното командно – щабно компютърно подпомагано учение  „SABER GUARDIAN 2014”.
За конференцията в София пристигнаха повече от 70 представители от всички нации – участнички в учението – Армения, Азербайджан, Белгия, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, САЩ, Турция и Украйна.
В работните срещи се включват и представители на други министерства и на различни правителствени и не правителствени организации като МВР, ДАНС, Министерство на здравеопазването, ВМА, БЧК, БАН, Каритас България, Агенцията за бежанците и Българския център за джендър изследвания.
По време на конференцията ще бъдат решени всички въпроси, касаещи провеждането на учението.
„SABER GUARDIAN 2014” е основното учение на Сухопътните войски за 2014 г. и ще се проведе на учебен полигон „Ново село” от 21 март до 04 април 2014 г. В него ще вземат участие ... още
Днес, 31.01.2014 г. военнослужещи от военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, взеха участие в тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Стамболов на едноименния площад в град Пловдив, съвместно с представителния духов оркестър на ВВС. Тържественият ритуал се състоя по повод 160-годишнината от рождението на българския държавник и в него взеха участие областният управител на град Пловдив – Венцислав Каймаканов, представители на областната администрация, кметът на Община Пловдив – инж. Иван Тотев, началникът на гарнизон Пловдив – бригаден генерал Цанко Стойков, заместник-кметове, представители на местната общественост и граждани.
Слово произнесе проф. Людмил Спасов – преподавател във философско – историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”.
Венци и цветя бяха поднесени от представители на местната власт, общественици, родолюбиви организации и граждани.
Днес 30-ти януари 2014 г. от 11.00 часа в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва.
Сто седемдесет и осем от новопостъпилите военнослужещи в тържествена обстановка, под командването на подполковник Деян Дешков – командир на 3-ти механизиран батальон и под звуците на военни маршове, изпълнени от Духовия оркестър на 61-ва мбр, дадоха обет за вярност към народа и родината.
На церемонията присъстваха господин Иван Жерков – началник на политическия кабинет на Министъра на отбраната на Република България, господин Атанас Петков – заместник-областен управител на област Пловдив, кметове на общини и населени места, представители на местната власт и патриотични организации, командири на военни формирования от Българската армия, отец Марко – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, родители и близки на младите войници.
В словото си командирът на бригадата бригаден ... още
С официална церемония беше открит Международният ски шампионат на алпийските подразделения в град Систриере Италия. Участват 14 държави. Церемонията се проведе на централния площад в град Систриере – център на Зимните олимпийски игри през 2006 г.
Бяха изпълнени химните на всички държави – участници и бяха издигнати националните флагове. Церемонията завърши със запалване на огъня на шампионата от италиански състезател по шортрек – носител на бронзов медал от олимпиадата през 2006 г.
На церемонията присъстваха Секретарят по отбраната на Италия – генерал-лейтенант Енцо Стефанини, Началникът на отбраната на Италия – адмирал Луиджи Бинели Мантели, Командирът на Сухопътните войски на Италия – генерал-лейтенант Роберто Бернардини, Командирът на Сухопътните войски на Република България генерал-майор Нейко Ненов и генерал Роберто Прамачели – Началник на алпийските подразделения в Италия.
Българският отбор е съставен предимно от ... още
На 28.01.2014 г. във военно формирование 24620 – Свобода се проведе работно посещение на американски военнослужещи в изпълнение на мероприятие „BGRUAE 1400945 ICE – Intel Basics Biannual” от плана за двустранно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.
Контактната група бе запозната със задачите, мисията и оперативните възможности на формированието.
Предмет на занятията, дискусиите, бе взаимодействието между отделение „Разузнаване” и отделение „Тактическо” и средствата за разузнаване с подразделенията.
В края на посещението главният сержант на формированието старшина Дилян Димитров, представи на гостите музейната експозиция, отразяваща историята на формированието.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени