Днес, 09.12.2013 г., в изпълнение на заповед на министъра на отбраната и в гр. Шумен стартира курсът по начална военна подготовка, с което се възстанови традицията за присъствие на военното обучение в средното училище.
От определените лектори от военно формирование 34200 - Шумен, първия час по начална военна подготовка проведе  капитан Милен Ангелов. Неговата първа среща беше с учениците от 9 и 10 клас от СОУ „Васил Левски” и ПГ по ОХХТ „Проф. Д-р Асен Златаров” – гр Шумен.
Увлекателната презентация, която съпътстваше разказа на капитан Ангелов, успя да привлече и задържи вниманието на учениците. Първият урок бе на тема „Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната”.
На 4, 5, 6 декември 2013 г. 43-ма военнослужещи от Сухопътни войски положиха изпити по тактическа, огнева, строева и физическа подготовка и получиха сертификат за това.
Обучаемите, 12 жени и 31 мъже, бяха приети в ЦПС на 4.11.2013г. и успешно преминаха курса на обучение. Те са от формирования на СВ, които са разположени в регионите на Ямбол, Хасково, Стара Загора, Карлово, Казанлък, Асеновград, Пловдив, Благоевград, Свобода-София, Сливен, Копривщица.
От ЦПС те ще си тръгнат по-знаещи, по-можещи, по-мотивирани за бъдещи постижения и успехи на военното поприще
 На 04.12.2013г. военно формирование 22160 – Плевен отбеляза своя празник. Празничният ден започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на 5 – механизирана бригада, след което продължи с тържествено събрание концерт, на което присъстваха Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, Заместник – Областният управител Мирослав Михайлов, представители на военни, военно – патриотични и обществени организации.
По случай празника от името на Министъра на отбраната Ангел Найденов, Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командира на военно формирование 22160 полковник Николай Бешев бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, постигнали високи резултати при изпълнение на служебните задължения и доказан професионализъм. Кулминацията на празника бе поздравителен концерт, подготвен от Представителен ансамбъл на Въоръжените сили.
От 4 до 6 декември 2013 г. в гр. Сливен се проведе семинар на Националната военна спортна федерация (НВСФ), който беше открит от председателя на федерацията генерал-лейтенант Стефан Василев. Той изтъкна, че всички планирани, мероприятия за изминалата 2013 г. са изпълнени и изказа благодарност на председателите на клубове, които са допринесли за това. Генерал-лейтенант Василев поднесе поздрави до участниците и от името на заместник-министъра на отбраната Иван Иванов, който е почетен председател на федерацията.
Главният секретар на НВСФ полковник Христо Зафиров направи анализ на проведените отделни държавни военни първенства по лека атлетика, футбол за мъже и отделно за жени, тенис на корт, плуване, тенис на маса.
Като основна тема на семинара беше изведено обсъждането на организацията на спортно-състезателната дейност през 2014 г. и промени във вътрешно нормативната база. Съпътстващи теми бяха разглеждането на наредбата за спортно състезателна дейност на НВСФ за 2014 г., ... още
На 04.12.2013 г. в голямата зала на Военния клуб в Сливен Военният духов оркестър на Център за подготовка на специалисти изнесе образователен концерт пред сливенски ученици. Пред препълнената зала диригентът на оркестъра капитан Калин Гемеджиев представи отделните духови инструменти, разказа техния произход, история и специфичност на звучене, а също и ролята, която имат в оркестъра.
Демонстрация на възможностите, които притежават духовите инструменти, беше направена освен чрез кратките солови изяви на музикантите, така и с няколко музикални пиеси, изпълнени от целия оркестър
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени