Началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев се срещна днес, 26 март 2014 г., с новоназначеното аташе по отбрана на кралство Белгия, акредитиран за Република България, полковник Гидо Маане.
По време на срещата беше обменена информация за структурата, задачите и мисиите на Сухопътните войски на двете страни. Освен това бригаден генерал Боцев запозна госта с участието на Сухопътните войски на Българската армия в мисии зад граница и изрази увереността си, че по време на мандата на полковник Гидо Маане ще бъдат реализирани съвместни мероприятия от взаимен интерес.
През изминалата седмица военнослужещи от военните формирования на Сухопътните войски в частност от формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ), взеха участие в обучение на тема „Безопасна експлоатация на компресор за бутилки за дихателни апарати – МСН-6” и „Дейности по безопасна експлоатация на въздухо-дихателни апарати Модел PSS – 3000 к-т”.
Обучението беше организирано във връзка с придобиването на нови технически средства за окомплектоване на подразделенията за борба с бедствията в помощ на цивилното население и изискванията на Закона за здравословните и безопасни условия на труд, Наредбата за устройството, безопасната експлоатация и технически надзор на съоръжения под налягане и Инструкцията за организиране и осъществяване на дихателна защита на противопожарните подразделения.
Основната цел на обучението беше да се създадат навици и да се усъвършенстват на техническите умения за работа с ... още
От 21 март до 04 април полигон „Ново село” е арена на най-голямото за годината международно учение SAIBER GUARDIAN с участието на близо от 700 военнослужещи от  12 нации. От българска страна в учението участват основно представители на командването на Сухопътните войски и на 2 мбр – Стара Загора.
 
Съгласно плана на учението от 11.00 часа на 03 април 2014 г.(четвъртък), е планирано да бъде проведен Ден за високопоставени гости и медии по време на който ще бъде организирана презентация на постигнатото на това голямо международно учение.
 
Акредитираните представители на СМИ, които желаят да присъстват на Деня за високопоставени гости и медии  да заявят своето участие до 14.00 часа на 27 март 2014 г. на тел. 02/92 23 013.
След тази дата записвания за присъствие няма да се извършват.
На 03.04.2014 г. от Сухопътните войски ще бъде организиран транспорт от София до УП „Ново село” и обратно.
На 24 март 2014 г. в град Казанлък бе открита базата на „Дневен център” за хора с увреждания на възраст от 18 до 35 години.
На церемонията по откриването присъстваха кметът на община Казанлък г-жа Галина Стоянова, Закъри Хемпсън от фондация „Сийдър”, началниците на отдел Военно сътрудничество към Посолството на САЩ в България подполковник Дейвид Галес и подполковник Анди Роу, бригаден генерал Димитър Шивиков – Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, заместник-кметовете на община Казанлък г-жа Даниела Коева и г-ца Лилия Цонкова, както и представители на неправителствени организации и граждани.
Проектът е реализиран със съвместното сътрудничество между община Казанлък, Посолството на САЩ и фондация „Сийдър”.
За всички помогнали за изграждането на центъра и за гостите на откриването, децата от „Дневен център” изнесоха благодарствен концерт.
Кметът на общината – г-жа Стоянова и директорката на ... още
На 24.03.2014 г. в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен пристигнаха военнослужещи от формирования на Сухопътните войски за обучение и придобиване на първо сержантско звание – І-ви модул. Те бяха посрещнати тържествено с изпълнение на Военния духов оркестър на плаца на формированието, където им беше зачислено оръжие.
Военнослужещите бяха поздравени от заместник-командира на ЦПС подполковник Алексей Бочев, който изтъкна, че това обучение може да е съществен напредък в тяхното военно поприще, стига те да положат старание и упоритост, които са гаранция за бъдещи успехи. Обучаемите – 14 жени и 29 мъже, са от формирования в Хасково, Шумен, Казанлък, София, Русе и Пловдив.
В края на месец април ще се състоят заключителните изпити по тактическа, огнева, строева и физическа подготовка.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени