За времето от 12 до 22.05.2014 г. военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов участваха в занятие по реалистична симулация на бойното поле на ГУЦ „Дивдядово”.
Военнослужещи от център за „Моделиране и симулации” – Чаралица, с ръководител майор Ивелина Иванова и инструктор старши сержант Веселин Первазов проведоха подготовката на военно формирование 54060 – Шумен за реални симулации, чрез модулна система „DITS”. Бяха отработени въпросите по „Операции по подържане на мира” свързани с патрулиране, охрана на обекти и организирането на охрана на временни и постоянни контролни постове.
Системата „DITS” дава възможност за провеждане на подготовка в реално време, чрез използване на „реален” (имитиран) противник и повишаване на безопастността на военнослужещите при подготовка в обстановка, максимално близка до очакваната в мисии провеждани в зони ... още
За времето от 12 до 22.05.2014 г. военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк – Асеновград, 20-ти дивизион от състава на 2-ра Мнизирана бригада – Стара Загора и 61-ви дивизион от състава на 61-ва Механизирана бригада – Карлово взеха участие в провеждането на полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен”.
Началник на лагерното обучение и общ ръководител на бойните артилерийски стрелби и управлението на огъня на артилерийската група беше командирът на 4-ти Артилерийски полк – полковник Димитър Илиев. Това беше едно от най-важните мероприятия, стоящи за изпълнение, както пред командването и щаба на полка, така и пред личния състав от формированията.
В полевото обучение взеха военнослужещи от всички дивизиони на 4-ти Артилерийски полк, а също така и от самоходните дивиаиони на двете механизирани бригади. По време на първата половина от полевия лагер, акцентът на подготовката падна върху провеждането на Тактическите учения с бойни стрелби ... още
 
На 21.05.2014 г. във военно формирование 28330 – Смолян се проведе водосвет за здраве и беше раздаден благословен курбан. Точно в 12:30 ч. архимандрит Висирион заедно с отец Запрян, секретар на Смолянската духовна околия и отец Димитър започнаха празничния водосвет пред параклиса на военно формирование 28330 "Св. Св. Константин и Елена". След празничната служба кратко слово произнесе и командирът на формированието подполковник Димитър Кацаров, като наблегна върху факта, че параклисът "Св. Св. Константин и Елена" е единствения с това име в град Смолян и околността.
За храмовия празник във военното формирование бяха дошли повече от 270 човека и за всички имаше благословена трапеза.
Гости имаше от Министерството на отбраната, от 68 бригада Специални сили, празника уважи и заместник-кметът на община Смолян господин Захариев, както и представители на ведомства и организации от града и региона.
Хубавото време също спомогна за ... още
На 20 и 21.05.2014 г. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, присъства на провеждането на полевото лагерно обучение на артилеристите от формированията на Сухопътните войски на учебен полигон „Корен”. Това беше едно от най-мащабните учения на артилеристите от Въоръжените сили, защото освен дивизионите от Четвърти артилерийски полк – Асеновград, в лагерното обучение взеха участие и самоходните дивизиони на 2-ра и 61-ва Механизирани бригади от град Стара Загора и град Карлово.
На наблюдателен пункт „Докурджум”, Командирът на Сухопътните войски присъства на нощни артилерийски стрелби, като огнева задача за осветяване беше организирана и изпълнена от военнослужещи от 20-ти самоходен дивизион под ръководството на началника на щаба на дивизиона – майор Недялко Ников и командира на батарея – капитан Пепо Шабанов. Стрелбата за поразяване беше изпълнена от оръдейния дивизион на подполковник Стоичко Белишки и самоходния ... още
По искане на кмета на Калофер Румен Стоянов, с разрешението на началника на отбраната и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, 22 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово са в готовност от тази сутрин (20.05.2014 г.) за участие в акцията по спасяването на тримата младежи, които в събота вечерта се загубиха в Балкана. Бойците са родом от Калофер и близкото село Васил Левски. Същите познават добре този район на Стара планина, където се предполага, че са се изгубили младите момчета. Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков също беше на оглед на мястото.
Военнослужещите чакат сигнал от спасителите, за да се включат в издирването. Оборудвани са с всичко необходимо за спасяване на изчезналите. На мястото са осигурени два автомобила с повишена проходимост и един санитарен автомобил за оказване на медицинска помощ.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени