Сухопътните войски отбелязаха с тържествени мероприятия и военни ритуали Празника на Българската армия – 6 май.
КАРЛОВО
За първи път 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово организира и проведе дефиле – концерт посветен на 6 май – Гергьовден, деня на Свeти Георги Победоносец, който се чества като Ден на храбростта и като Празник на Българската армия.      
         Представителните блокове с участници от формированията на 61 мбр, начело с Бойното знаме и Военния духов оркестър преминаха в тържествено шествие през улиците на град Карлово до центъра на града - площад „20-ти юли” под звуците на военни маршове.
         Тържествената концертна програма бе открита от полк. Христо Андреев – заместник-командир на бригадата, който приветства и поздрави личния състав и общността по повод ... още
На 30.04.2014 г., в град Клисура представителни подразделения и военният духов оркестър на 61 механизирана бригада-Карлово взеха участие в  тържествена проверка (заря) посветена на 138-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Строят от военнослужещи бе приет командира на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, който произнесе тържествено слово, посветено на славните подвизи на българските четници, дали живота си за свободата на България и подчерта героизма на двамата априлци от бунтовна Клисура - Никола Караджов и Иван Танков - Боримечката. Присъстващите на ритуала бяха приветствани и от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Никола Караджов и загиналите клисурци по време на Априлската епопея от кмета на община Карлово, представители на парламентарно представени групи, началника на отбраната, председателя на Общински съвет - Карлово, командира на 61 мбр, от различни институции, ... още
Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 28.04. до 06.05.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 129 военнослужещи.
Техника – 58 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
През изтеклия период бяха извършени дейности по монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, уширяване на фундаментите за основни и второстепенни колони, монтаж на спирала „БРУНО”, монтаж на оградна мрежа на второстепенна ограда и монтаж на пана.

 
2.1.    По доставка на материални средства.
Изпълнява се изготвения линеен график за подаване на заявки до изпълнителите.
Материалните средства се извозват към района на операцията – по ... още
На 29.04.2014 г.  във Военен клуб – гр. Плевeн се проведе тържествено събрание и празничен концерт по случай празника на Българската армия за военни формирования 42800, 22160 и 38220 - гр. Плевен.
Командирът на военно формирование 22160 – полковник Николай Бешев запозна гостите с развитието на Сухопътните войски през годините, мисиите зад граница в които са участвали.
Командирите на военни формирования прочетоха заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители послучай празника на Българската армия.
Гости на тържеството бяха г-н Илиян Йончев – областен управител на Област Плевен, г-н Емил Димитров – главен секретар на Област Плевен,  подполковник Стоян Стоянов – началник на Областно военно окръжие Плевен, главен испектор Валентин Найденов – началник на Специализирано полицейско управление – гр. Плевен, бригаден генерал о.з. Валентин Буров – бивш командир на 5-та механизирана бригада и о.з. полк. ... още
На 29.04.2014 г. във Военен клуб град Дупница във връзка с отбелязването на Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май, военнослужещи от военно формирование 26 400 – Благоевград, направиха показ на стрелковото оръжие на въоръжение в Българската армия.
Капитан Йордан Иванов направи презентацията пред 60 ученици от Средно общо образователните училища в град Дупница. Мероприятието е по молба на директора на Военен клуб град Дупница – г-н Спас Говедарски.
Бяха представени АКМ-47 с подцевен гранатомет „Кастьор” ГП 25,9 мм ОПМ „Макаров”; РПГ 7 и 7.62 ПК „Калашников”. Учениците проявиха голям интерес, задаваха въпроси и бяха впечатлени от презентацията на капитан Иванов, който им разказа и за своето участие в мисии извън граница.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени