На 27 и 30 юни 2023 г. на общи разводи в районите Карлово и Казанлък на 61-ва Стрямска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски бяха отличени военнослужещите, участвали в проведените през месец юни учения и спортни състезания.
Командирът на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов награди военнослужещите, представили се достойно по време на ученията за сертифициране на 1-ви механизиран батальон и 61-ви самоходен артилерийски дивизион „Мирен страж 23” и „Огнена дъга 23” на УП „Корен” и тактическото учение с бойни стрелби с международно участие „Шабла 2023” на УП „Шабла”.
Военнослужещите от ВСК „Стрямци-61”, участвали в държавното военно индивидуално-отборно първенство по маратон и завоювали престижното първо място,  бяха наградени за постигнати отлични резултати и високо спортно майсторство.
Бригаден генерал Михайлов връчи благодарствени адреси на офицерите, които ... още
Днес, 29 юни, на учебен полигон „Корен“, 2-ра механизирана рота и смесен противотанков взвод от състава на 38-ми механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и танков взвод от 2-ри танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, провеждат ротно тактическо учение на тема: „Усилена механизирана рота в отбрана в първи ешалон на батальона“.
Военнослужещите изпълняват задачи по организиране боя на местността, извършане на марш, заемане и оборудване на район за бойно използване, подготовка на въоръжението и техниката, маскировка, организиране на огневата система и взаймодействието.
Инженерната рота за бойна поддръжка от батальон за защита на силите на  2-ра механизирана бригада провежда тактико-специално учение на тема: „Действия на ИРБП при осигуряване отбрантелния бой на механизирана бригада“. Военнослужещите изпълняват задачи по устройване на минни полета по ръчен и механизиран ... още
Вчера, 28 юни, в 4-ти механизиран баталъон - Плевен от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, се проведе тържествен ритуал по сдаване/ приемане на длъжността „Командир на 4-ти механизиран баталъон”.
Съгласно заповед на министъра на отбраната и в присъствието на комисия от Единия център за начална подготовка – Плевен, подполковник Калоян Стоянов сдаде командването на заместник – командира на 4-ти механизиран баталъон майор Ангел Чепанов. Той ще е временно изпълняващ длъжността командир на баталъон.
Церемонията по сдаване/ приемане на длъжността, сe проведе под ръководството на командира на Единен център за начална подготовка полковник Иван Вълев. В словото си, той благодари на подполковник Калоян Стоянов за професионализма и достойно изпълнения служебен дълг. На майор Чепанов пожела сила и енергия за справяне с предизвикателството да бъде начело на баталъона.
Подполковник Калоян Стоянов благодари на личния състав на ... още
Вчера, 28 юни, завърши съвместната подготовка „HAWK–MARKSMAN” с участието на военнослужещи от Сухопътните войски на Република България и Националната гвардия от щата Тенеси на САЩ.
В продължение на осем дни на УЦ „Тюлбе” военнослужещи от 61-ва механизирана бригада - Карлово, 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, 101-ви алпийски полк – Смолян и  американските им колеги имаха възможност да обменят опит при стрелбата с различните образци оръжие и въоръжение, използвани във формированията от Сухопътните войски и Националната гвардия на САЩ.
Съвместната подготовка премина при отлична организация под  ръководството на подполковник Иван Сакалов командир на батальон ISTAR от 61-ва механизирана бригада, като участниците от двете страни показаха отлични стрелкови умения и висока мотивация.
По време на церемонията по закриване на подготовката подполковник Сакалов благодари на участниците за положените усилия, изграденото ... още
Първа механизирана рота и самоходна минохвъргачна батарея на 38-ми механизиран батальон от 2-ра Тунджанска механизирана бригада и танков взвод на 2-ри танков батальон от Център за подготовка на специалисти - Сливен от състава на Сухопътните войски, продължават и днес 28 юни с ротното тактическо учение на тема: „Усилена механизирана рота в отбрана във втори ешалон на батальона“ на учебен полигон „Корен“. Формированията под ръководството на командира на ротата капитан Николай Гарев водеха отбранителни бойни действия и проведоха контраатака  за възстановяване целостта на отбраната.
Военнослужещите от рота за „Комуникационо-информационна поддръжка“ (КИП) от щабен батальон на 2-ра механизирана бригада провеждат ротно тактико-специално учение на тема: „Действие на рота за КИП при развръщане на комуникационно-информационен възел на команден пункт на механизирана бригада. Изграждане и поддържане на устойчива полева комуникационна система ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени