Новоназначени военнослужещи от военни формирования на
2-ра Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, положиха военна клетва, днес, 16 юни, в град Ямбол. Повече от 20 години площадът пред Община Ямбол не е бил място, където се е провеждала клетва, поради което, инициативата на командването на бригадата беше приветствана от немалко жители на областния град, присъствали на ритуала.
Двадесет и осем новоназначени военнослужещи от формирования в  гарнизоните Ямбол, Стара Загора, Хасково и Плевен се заклеха в тържествена обстановка и в присъствието на техните командири, близки, приятели, граждани и официални гости.
Заместник – командирът на бригадата полковник Емил Симеонов прие строя от временно изпълняващия длъжността  командир на 42-ри механизиран батальон майор Златко Белев и приветства военнослужещите и техните близки.
Пред знамето военнослужещите дадоха обещанията си за вярност със заветното „Заклех се!”, ... още
Ритуал по полагане на военна клетва в тържествена обстановка, се проведе, днес, 16 юни, в района на 101-ви алпийски полк – Смолян.
Десет новоназначени военнослужещи положиха военна клетва с тържествено обещание за вярност към народ и Родина.
Командирът на полка подполковник Стефан Димов се обърна към бъдещите алпийци с думите: „В този ден колеги, започва вашият тежък път в редиците на Българската армия. Да пътят е тежък, но никога не забравяйте, че Вие сами избрахте да вървите по него. Той е осеян с много предизвикателства, но знайте, че с упоритост, всеотдайност и увереност вие ще преминете през несгодите и трудностите в службата успешно. Искам да знаете, че в редиците на 101-ви алпийски полк и на Сухопътни войски има място само за всеотдайни млади хора, готови да защитят честта на пагона и нашата Родна България“.
    Ритуалът завърши с преминаване на военнослужещите в тържествен марш.
След края на ритуала командирa на ... още

На 15 юни завършиха най-мащабните тактически учения на 61-ва Стрямска механизирана бригада за 2023 година - „МИРЕН СТРАЖ 23” и „ОГНЕНА ДЪГА 23”, за сертифициране на 1-ви механизиран батальон и самоходен артилерийски дивизион като декларирани формирования и „СТОМАНЕН ЩИТ 23“ на 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.
Базирани на фиктивен сценарий, разработен от щаба на бригадата, по време на ученията беше създадена максимално реалистична обстановка, гарантираща изпълнението на поставените задачи. Основната цел беше да се проверят и оценят способностите по критериите на CREVAL на 1-ви механизиран батальон за водене на настъпателни бойни действия при овладяване на населен пункт и на самоходния артилерийски дивизион за осъществяване на непосредствена огнева поддръжка при провеждане на настъпателна операция, както и готовността и бойните способности на 61-ви танков батальон за участие в настъпателна ... още
В помощ на населението са военнослужещи от 10-ти механизиран батальон-Враца, под ръководството на командира на формированието подполковник Симеон Гаджев. С тежка техника участват 55-ти инженерен полк-Белене и 91- ви инженерен батальон-Пловдив, които успешно изпълняват своите задачи по почистване на пътната инфраструктура и на речното корито.
Независимо от неблагоприятните метеорологични условия и неспиращите дъждове, съвместните усилия на военнослужещи от Сухопътни войски дават резултат и по-голяма част от пътищата са разчистени, а хилядите пренесени на ръка чували с пясък са укрепили дигите на реката.
           Общ ръководител, координираш съвместните усилия на военнослужещите от Сухопътни войски е командирът на 3-то бригадно командване - Благоевград полковник Митко Балтов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени