По разпореждане на министъра на отбраната Тодор Тагарев и със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон - Враца се включват днес, 13 юни, в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица. Те ще действат под ръководството на командира на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов.
Военнослужещите ще оказват помощ със специализирана техника за почистване на публична инфраструктура и осигуряване на достъп до обществени сгради в най-засегнатите части от града.
Включването на Българската армия е част от усилията, предприети от правителството в помощ на населението в Берковица.
Заключителна церемония за закриване на тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23” се състоя на 29 май на учебен полигон „Ново село“.
Офицер, планиращ учението, е генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е  полковник Иван Вълев - командир на Единен център за начална подготовка, а директор на учението е полковник Калоян Василев- заместник-командир на Единен център за начална подготовка.
В края на церемонията полковник Иван Вълев връчи   плакети с логото на учението на отличили се военнослужещи от  3-те нации – участници в съвместната подготовка.

Тактическо учение с бойни стрелби „Отбранителен щит - 2023” (“Defensive Shield - 2023“)  се проведе от 17 май до 29 май 2023 г. на Учебен полигон „Ново село“. По време на „Отбранителен щит“  беше развърната многонационална бойна група, която  включва ... още
Днес, 29 май, на учебен полигон „Ново село” се проведе медиен ден в рамките на многонационалното мащабно учение „Отбранителен щит 23“, в която вземат участие над 850 военнослужещи от Въоръжените сили на България, Сухопътните войски на САЩ и Република Италия.
За целите и задачите на учението бе сформиран един многонационален батальон с командир подполковник Калоян Стоянов в състав: механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските Военновъздушни сили.
Офицер, планиращ учението, е генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е  полковник Иван Вълев - командир на Единния център за ... още
С церемония по издигане на националните флагове на страните-участници в Бордушани и Слобозия, Румъния, днес, 29 май, официално започна учението “Saber Guardian 23”.
В церемонията, командвана от командирa на 96-ти инженерен батальон от въоръжените сили на Румъния подполковник Дануц Шербан, участваха военнослужещи от България, Гърция, Румъния, Франция, Нидерландия, Португалия и САЩ. След  издигането на националните флагове  на страните-участници в учението, командирът на 10-та инженерна бригада полковник Георге-Сорин Калин произнесе приветствено слово, в което пожела успех на всички нации.
С приключване на тържеството започна и провеждането на командно-щабно учение, в което от българска страна участие взеха заместник-началникът на щаба на 55-ти инженерен полк от Сухопътните войски майор Емил Флорев и началникът на отделение „КИС“ на полка майор Кирил Драганов.
Честта да издигне знамето на Република България беше оказана на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени