На 21 и 22 юни 2-ра “Тунджанска” механизирана бригада  беше домакин на методически сбор на главния сержант на Сухопътните войски старшина Дамян Пеневски. Сборът се проведе във войскови обект “Бакаджик”, в близост до град Ямбол.
В сбора участваха главните сержанти на основните формирования от състава на Сухопътните войски, а 2-ра механизирана бригада беше представена от главния сержант на бригадата старшина Деян Мадин и главния сержант на 20-ти самоходен артилерийски дивизион старшина Тунджай Рамаданов. Гост на сбора беше и главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов.
Главните сержанти на формированията от Сухопътните войски запознаха старшина Пеневски със състоянието на формированията си и представиха проблемните въпроси, които касаят  войнишкия и сержантския състав.
Главният сержант на Сухопътните войски представи пред аудиторията текущите проекти за модернизация на Сухопътните войски, както и концепциите за ... още
Днес, 22 юни, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси под ръководството на лейтенант Калоян Гинчев от 55 –ти инженерен полк - Белене разузна,  транспортира и унищожи противотанкова мина тип Ба-III, открита в град Левски, обл. Плевен.
Боеприпасът беше унищожен при стриктно спазване на мерките за безопасност в 12:00 часа в района на кариера за добив на инертни материали.
Военнослужещите  действаха на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
Военнослужещите от  10-ти механизиран батальон-Враца, тежка техника и военнослужещи от 55-ти инженерен полк-Белене и 91-ви инженерен батальон-Пловдив,  до момента успяха да почистят редица канали, които вече функционират и поеха водата от наводнените улици, укрепиха дигите на реката, с хиляди пренесени на ръка чували с пясък.  Проблемните, затлачени части на речното корито са почистват и с тежка техника и на ръка, където терена не позволява друг начин. Пътната инфраструктура  е почистена от камъни, наноси, кал и тиня, а военнослужещите с тежката техника от инженерните формирования на Сухопътни войски, успяха да направят всички пътища в града проходими за пешеходци и автомобили.
И в днешния ден ще продължат дейностите по разчистване на  пътната и критичната инфраструктура, както и по почистване на речното корито и укрепване на дигите на река Раковска.
За шести пореден ден, въпреки неспиращите дъждове, съвместните усилия на военнослужещи от ... още
За пореден ден на терен са военнослужещи от 10-ти механизиран батальон-Враца, тежка техника и военнослужещи от 55-ти инженерен полк-Белене и 91- ви инженерен батальон-Пловдив.  И днес те продължават да разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Независимо от неблагоприятните метеорологични условия и неспиращите дъждове, съвместните усилия на военнослужещите от Сухопътни войски, дават резултат и все по-голяма част от пътната инфраструктура е разчистена, а хилядите пренесени на ръка чували с пясък са укрепили дигите на реката.
Общ ръководител на терен, координиращ съвместните усилия на военнослужещите от Сухопътни войски е командирът на 3-то бригадно командване полковник Митко Балтов.

 
На 16 юни новоназначените военнослужещи в 61-ва механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, изрекоха свещеното „Заклех се!” в град Сопот, родното място на фамилията Вазови.
На тържествената церемония присъстваха: командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, кметът на Община Сопот Деян Дойнов, председателят на Общински съвет град Сопот Нели Пенева, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – Викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, заместник-директорът на ОД на МВР – Пловдив  комисар Сълко Литов, общински съветници, представители на институции и учреждения, държавната и местна власт, на военно-патриотични организации, родители и близки на младите войници. 
Бригаден генерал Маргарит Михайлов се обърна към новопостъпилите военнослужещите с думите: „Пожелавам ви със сърце и воля да браните името и честта на нашата Родина. Бъдете смели, решителни и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени