На 18 юли, в деня, когато е роден великият български революционер Васил Левски, военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, от състава на Сухопътните войски, участваха в тържествен митинг-заря по повод честването на 186 години от рождението на Дякона.
Строят на представителните формирования беше приет от Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили господин Румен Радев. Командващ зарята беше подполковник Георги Веселинов - командир на 1-ви механизиран батальон на бригадата.
Господин Румен Радев и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов произнесоха слова за Левски, като подчертаха да бъдем единни и да следваме примера на Апостола.
В знак на признателност към живота и делото на най-святата личност в българската история бяха поднесени венци и цветя от Президента на Р България, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, от министър-председателя академик Николай Денков, от д-р Емил Кабаиванов ... още
         На 17 юли, на учебен полигон „Ново село” се проведе церемония по откриване на съвместна подготовка PLATINUM LION 23”, която е част от българо-американската подготовка JOINT TRAINING 2“, провеждаща се на територията на Република България.
Церемонията започна с изпълнение на националните химни и издигане на флаговете на страните-участнички - Република България, Република Албания и Република Северна Македония.
         Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада –  Стара Загора бригаден генерал Станимир Христов поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на подготовката. „Имайки предвид целите, които са поставени и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички Вие ще покажете на ... още
Днес, 17 юли, в град Павел баня, с тържествен ритуал с участието на Военния духов оркестър и военнослужещи от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, беше открит бюст-паметник на Дякон Левски.
На тържествената церемония присъстваха кметът на община Павел баня Иса Бесоолу, народният представител от 49-то Народно събрание господин Халил Летифов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, представители на местната власт, на институции и съюзи, граждани и гости на града.
Паметникът беше осветен от Негово Високоблагоговейнство Ставрофорен иконом Димитър Димов - Архиерейски наместник на Казанлъшката духовна околия и свещеници.
На колене присъстващите почетоха паметта на Дякон Левски, а в знак на признателност към живота и делото на най-святата личност в българската история бяха поднесени венци и цветя на новооткрития паметник.
 

 
 
От 17.07. до 26.07.2023 г. на учебен полигон „Ново село” ще се проведе съвместна подготовка „PLATINUM LION 23”, която е част от българо-американска подготовка „JOINT TRAINING 2“, провеждаща се на територията на Република България.
В съвместната подготовка ще вземат участие до 195 военнослужещи  и до 40 единици техника, от които до 130 военнослужещи и до 30 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон – Хасково на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора от Сухопътните войски на Република България, пехотен взвод от Република Албания и пехотен взвод от Република Северна Македония в състав до 35 военнослужещи и до 10 единици техника.
          Темата на съвместната подготовка е „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили”, като основната цел на ... още
Днес, 14 юли, успешно завърши сбора по водолазна подготовка на военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски, който се проведе от 3 до 14 юли във военно формирование 54950 – Бургас.
В продължение на две седмици под непосредственото ръководство на старши сержант Георги Начев от 55-ти инженерен полк- Белене участниците в лагерния сбор отработваха въпроси по водолазна подготовка съгласно Сборник с теми и занятия за подготовка на формированията от Сухопътните войски. Подготовката включва организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, движение по компас, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, подводни и инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника и изпълнение на упражнения за сигурност под вода.
Военнослужещите успешно преминаха изпит в открито море пред водолазно-квалификационна комисия от военно формирование ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени