За времето от 16 до 18 август Сухопътни войски организираха  първият курс за обучение на оператори и ползватели на информация от ултралеки безпилотни летателни апарати. Курсът се проведе в 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.
В обучението участваха военнослужещи - 3-то Бригадно командване – Благоевград, 5-то Бригадно командване – Плевен и  101-ви алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски.
Обучаващи бяха инструкторите Иван Михайлов и Тодор Станков - служители на  Международни центрове за специална подготовка АЛФА-МЕТАЛ ЕООД и Centry Global, имащи значителен опит в сферата на използването на ултралеки безпилотни летателни апарати в страната и чужбина.
По време на курса бяха отработени въпроси по тактиките, техниките и процедурите за използване на въведените на въоръжение във  формированията на Сухопътните войски ултралеки безпилотни летателни апарати.
Придобитите знания ще допринесат за ... още
На 16 август в град Казанлък, в парк „Розариум” се проведе тържествена церемония по посрещане на военен контингент на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, участвал във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”.
На церемонията присъстваха генерал – лейтенант Михаил Попов - заместник началник на обраната, бригаден генерал Христо Ганецовски - заместник- командир на Съвместното командване на силите, бригаден генерал - Маргарит Михайлов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бригаден генерал Ивайло Сотиров - директор на служба „Военна полиция”, Николай Златанов - председател на Общински съвет – Казанлък, Методи Марков - заместник областен управител на област Стара Загора, Негово Високопреподобие архимандрит Богослов  - протосингел на Старозагорската митрополия, Негово Високоблагоговейнство Ставрофорен иконом Димитър Димов - архиерейски наместник на ... още

        На 14 август на централния площад в село Широка Лъка, област  Смолян,  представителните блокове от 101-ви алпийски полк и представителния  духов оркестър на  Военновъздушните сили  проведоха тържествена проверка-заря по случай 145 години от освобождението на село Широка Лъка и околните села през Балканската война.
     Тържествената проверка – заря, командвана от майор Иван Атанасов беше приета от временно изпълняващият длъжността началник на щаба на полка майор Владимир Сариев.
      Пред паметника  на загиналите за освобождението бяха поднесени венци и цветя.
      Присъстваха  кметът на община Смолян Николай Мелемов, областният управител на област Смолян Захари Сираков, председателят на общински съвет Ангел Безергянов, Негово преосвещенство епископ Висарион, жители и гости на село Широка Лъка.

 
На 13 август военнослужещи от 3-ти механизиран батальон, от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград, взеха участие в тържествен ритуал по откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев в град Добринище .
Паметникът на революционера Гоце Делчев е изграден от инициативен комитет от родолюбиви жители на град Добринище, а откриването му беше кулминация на честванията посветени на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
Кметът на град Добринище Петър Галчев, кметът на община Банско Иван Кадев и представител на инициативния комитет, заедно прерязаха лентата на монумента, с пожелание той да се превърне в стожер на патриотизма и родолюбието за бъдещите поколения жители и гости на Добринище. Бюст-паметникът беше осветен с тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужен лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопски Митрополит Серафим. На новооткрития паметник бяха положени венци и цветя в знак на признателност от името на община ... още
       На 5 август на централния площад в село Славейно, област Смолян,  представителни блокове от 101-ви алпийски полк и Представителният духов оркестър на  Военновъздушните сили  проведоха тържествена заря- проверка в памет на загиналите в Илинденско – Преображенското въстание.
     Зарята беше командвана от майор Радван Сираков и приета от  заместник-началника на щаба по операциите  майор Владимир Сариев.
      Венци и цветя бяха поднесени пред паметниците  на загиналите в Илинденско – Преображенското въстание в присъствието на заместник- кмета на Община Смолян Марин Захариев, главния секретар на Областна администрация  Георги Кисьов, жители и гости на село Славейно.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени