На 22 и 23 юли формированията от многонационалната механизирана рота, участваща в съвместна подготовка „PLATINUM LION 23” на учебен полигон „Ново село“, успешно проведоха тактико-строеви занятия за бойно сглобяване на формированията.
Военнослужещите от Сухопътните войски на Република България, Република Албания и Република Северна Македония по време на тактико-строевите занятия отработиха въпроси по водене на бой с противника пред предния край, в дълбочина на отбраната, както и при участие в контраатаката на батальона.
На 23 юли, под ръководството на командира на ротата – старши лейтенант Стоян Спасов, бяха отработени тактически действия при водене на отбранителния бой, както и оказване на помощ на ранени и медицинска евакуация в рамките на ротата.
Въпреки високите температури, военнослужещите показаха висока мотивация и синхрон при изпълнение на поставените задачи.
На 24 юли предстои да се извърши непосредствената подготовка на ... още
В тържествена обстановка днес, 24 юли, в киносалона на Административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Тотлебен“ № 34, пред целия личен състав на Командването на Сухопътните войски полковник Евгени Събев – началник на отдел „Личен състав“ прочете заповеди на министъра на отбраната и на командира на Сухопътните войски за назначаване на военнослужещи на длъжности и повишаване във военно звание.
Подполковник Пейчо Генов е назначен за началник на сектор  в отдел „Подготовка“ на КСВ и повишен във военно звание „полковник“, майор Христо Жеков – за главен експерт в отдел „Подготовка“ и повишен във военно звание „подполковник“, майор Веселин Василев -  за главен експерт в отдел „Подготовка“, подполковник Светослав Годинов – за началник на сектор в отдел „Подготовка“, подполковник Милена Късльовска – за главен експерт в отдел ... още
На 20 и 21 юли представителният отбор на ВСК „Стрямци – 61” от 61-ва механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, взе участие в държавното военно индивидуално - отборно първенство по планинско бягане в курортен комплекс Боровец, в което се съревноваваха 14 военни спортни клуба и над 60 състезатели, мъже и жени.
Тимът на Стремци, воден от подполковник Христо Касалийски, който също взе участие в надпреварата, беше в състав: редник Славян Генчев от батальон ISTAR, редник Наталия Лазарова от самоходен артилерийски дивизион и редник Гергана Бочева от батальон за логистично осигуряване.
Осемкилометровото трасе, с обща денивелация около 500 м, беше истинско предизвикателство за участниците в състезанието.
Стремци показаха както отлична физическа подготовка и издръжливост, така и висока мотивация, с което защитиха достойно името на 61-ва механизирана бригада. Отборът се класира на призовото второ място в крайното отборно класиране, като в ... още
След успешното интегриране на силите, многонационалната механизирана рота, участваща  в съвместна подготовка „PLATINUM LION 23”, пристъпи към бойно сглобяване с провеждане на тактико-строеви занятия.
         Военнослужещите от Сухопътните войски на Република България, Република Албания и Република Северна Македония отработиха въпроси по извършване на марш и заемане на опорен пункт, както и водене на бой с противника пред предния край и в дълбочина на отбраната, демонстрирайки висока мотивация и умения при изпълнение на тактическия маньовър.
Основната цел е да се повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования при провеждане на съвместни действия.
 
На 19 юли, в района  на местност "Бонсови поляни" в кв. "Горна баня", Столична община, беше намерен 85 мм изстрел ПГ-7, инертен, некорозирал, без взривател, с маркировка. Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 78-ми батальон за осигуляване, състоящо се от 4 военнослужещи, под ръководството на лейтенант Владислав Ставрев, разузна и  транспортира намерения боеприпас
Днес, 20 юли, при стриктно спазване на мерките за безопасност на Учебен полигон „Сливница“ боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени