На 5 август военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, от състава на Сухопътните войски, почетоха с ритуал по полагане на венци и цветя героичната гибел на видния български революционер Хаджи Димитър на гроба на Войводата в местността „Кадрафил” над с. Свежен, община Брезово.
В знак на признателност и преклонение пред подвига му на ритуала присъстваха Христо Енков – кмет на община Брезово, полковник Мирослав Костадинов - заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, професор доктор Пламен Павлов от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", жители на с. Свежен, представители на родолюбиви организации и граждани.
Свещеници от Българската православна църква отслужиха заупокойна панихида на гроба на героя. 
С историческа възстановка на битката от старопланинския връх Бузлуджа, изпълнена от сдружение „Хайдути”, ... още
В Благоевград, пред паметника на Гоце Делчев, днес, 2 август, военнослужещите от 3-ти механизиран батальон-Благоевград, от състава на 3-то бригадно командване, участваха в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност. Венци бяха положени от името на общинската и областната  администрация - Благоевград, командирът на 3-то бригадно командване полковник Митко Балтов, държавни и общински институции,  граждани и гости. Началник на почетния караул в град Благоевград беше лейтенант Венелин Венелинов, а рапортът му беше приет от командира на 3-то бригадно командване полковник Митко Балатов.
В местността „Предел“, на паметника, посветен на героите на Илинденско-Преображенското въстание – „Илинден“, беше отслужена панихида за загиналите герои за свободата на България от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и бяха положени венци и цветя в знак на признателност от общинска администрация - Разлог, областна ... още
Днес, 2 август, с тържествено поднасяне на венци и цветя военнослужещите от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, отбелязаха 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
Церемонията в памет на героите, загинали в Илинденско-Преображенската епопея, се проведе пред паметника на „10-ти  Родопски пехотен полк” в едноименния парк и беше организирана от община Хасково с участието на военнослужещи от батальона, ръководени от лейтенант Алисия Узунова.
В знак на почит към героите венци и цветя поднесоха кметът на Хасково Станислав Дечев, областният управител на Хасково Гинка Райчева, командирът на военно формирование 52740 подполковник Иван Бонев, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, представители на патриотични организации и граждани.
 
В тържествена атмосфера, днес, 31 юли, във формирования на Сухопътните войски бяха представени лейтенантите от 145-ти випуск „Васил Левски“, които получиха първото си назначение. Те бяха посрещнати и представени на личния състав от своите командири с пожелания за здраве, увереност и успешна професионална реализация на първата длъжност като командири на взводове.
С общо единадесет млади лейтенанти се попълниха военните формирования от 2-ра механизирана бригада в гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол и Плевен, военните формиронаия в Карлово и Казанлък от 61-ва механизирана бригада – с общо тринадесет офицери, а в Плевен и Шумен от 5-то бригадно командване – Плевен – с общо пет.
В редиците на 3-то бригадно командване – Благоевград и Враца застанаха седем лейтенанти, в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, в 1-ви разузнавателен батальон – Свобода – четирима, 101 алпийски полк – Смолян – четирима, ... още
Днес, 31 юли, военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, участваха в тържественото честване на 146 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. В ритуала на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”, организиран съвместно с Община Стара Загора и Старозагорската митрополия, участваха Военния духов оркестър на 2-ра механизирана бригада, почетен караул от батальона за защита на силите и командири на военни формирования от Старозагорския гарнизон.
            В знак на признателност, точно в 09.30 часа, едновременно бяха поднесени венци и цветя на „Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин”, „Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г.“, „Паметника на загиналите във войните старозагорци“, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“ и Паметника на загиналите българи и ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени