Вчера, 10 май,  в района на 101-ви алпийски полк - Смолян се проведе съвместно обучение-семинар между инструктори от Учебен център по планинска подготовка на полка и екипи от Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична Община.
           Семинарът беше открит от командира на полка подполковник Стефан Димов с брифинг за  историята и способностите им в областта на търсене и спасяване на пострадал в планинска местност. Гостите посетиха музея и параклиса на военното формирование, след което се пристъпи към статичен показ на екипировка и техника, както и на динамичен показ, където бяха демонстрирани способности по извличане на пострадал от скала, оказване на първа помощ, пренасяне на пострадал със способа ”тролей”  до  медицински ... още
Честването на Априлската епопея в Перущица – градът,  превърнал се в паметник на безсмъртието, пред който се прекланят признателните българи и изумените чужденци, започна вчера, 9 май от 20.00 часа на площад „Двадесети априлий”. Представителни блокове от 4-ти артилерийски полк - Асеновград, проведоха ритуал по издигане на националното знаме.
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднсени пред паметната плоча на братя Хаджитилеви, паметника на Петър Бонев и църквата-музей „Свети Архангел Михаил”. Ритуалът продължи със слово на кмета на община Перущица Мария Витанова-Вълканова и слово на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, след което бяха прочени и поздравителни адреси.
 След възстановката на героичните събития от пролетта на 1876 г., заместник-командирът на полка подполковник Кирил Байлов прие строя и рапорта на командващия зарята подполковник Александър Младенов.
Тържествената проверка-заря, на ... още
122 мм осколъчно-фугасен снаряд без взривател беше открит вчера, 03 май, на сметището в с. Осетеново, община Павел баня.
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, под ръководството на майор Христо Дъбов, разузна и транспортира за съхранение снаряда.
Днес, 04 май,  при стриктно спазване на мерките за безопасност боеприпасите  бяха унищожени на гарнизонен учебен център „Анево”.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
 
В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия военнослужещи от 3-ти механизиран батальон-Благоевград, от състава на 3-то бригадно командване, организираха и представиха презентация за военната професия и статичен показ на войскова екипировка пред доброволния полицейски отряд, съставен от ученици от 3 клас на 5-то СОУ "Георги Измирлиев" в  Благоевград.
 
    Днес, 02.05.2023 г., за поредна година военнослужещите-алпинисти от 101-ви алпийски полк разгънаха националния трибагреник на „Орлова скала” в района на град Смолян. Знамето е поставено в чест на 6-ти май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.
    Трибагреникът  е осигурен от военнослужещите от полка и  е с размери 9х20 метра.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени