На 20.02.2012 г. от 11.00 часа, на централния площад в град Хасково  ще се проведе ритуал по тържественo посрещане на военнослужещите от 12-ти /дванадесети/ контингент от Въоръжените сили на Република България, взел участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина “Алтеа”.
В продължение на шест месеца 102 военнослужещи от  контингента са изпълнявали задачи по охрана на база „Бутмир”. Национален командир е подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата е капитан Никола Тенчев от в.ф.52740-Хасково.
В ритуала ще участва командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.
Съгласно плана за съвместната българо-американска подготовка, основен приоритет е подготовката на първата батальонна бойна група и повишаването на нивото на оперативна съвместимост между формированията от Сухопътните войски и формированията от американската армия. В тази връзка подразделение от военно формирование 34750 – Карлово ще вземе участие в периода от 16.02. до 26.03.2012 г.  в съвместно  българо-американско обучение, което ще се проведе в тренировъчните центрове на Силите на САЩ в Хохенфелс и Графенвьор. Ръководител на подразделението е подполковник Цветан Кочанков. 
Вчера, 15 февруари, по искане на  кризисния щаб в гр. Хасково, модулна група от военно формирование 52740 – Хасково, в състав от 3 военнослужещи и един товарен автомобил с висока проходимост достави храна и бутилирана питейна вода на населението в село Бисер и бутилирана вода на населението в  с. Лешниково, община Любимец.
Днес, 16 февруари, модулна група от военно формирование 52740 – Хасково, в състав от 6 военнослужещи и два товарни автомобила с висока проходимост и модулна група от военно формирование 48430 – Стара Загора, в състав от 7 военнослужещи и 2 бронетранспортьора ще продължат  да  бъдат на разположение на кризисните щабове в гр. Хасково и с. Любимец  и ще поддържат готовност за оказване на помощ на населението в наводените райони.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени