• Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 121 години от гибелта на Гоце Делчев в Благоевград

  • Представяне на бойни знамена и униформи под надслов „За честта и славата”, посветено на 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия в гарнизон Благоевград

  • Събития по повод 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия в гарнизон Асеновград

   
   
НОВИНИ
1 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 ... 624
 В края на месец октомври, под патронажа на командира на 1-ви разузнавателен батальон - Свобода подполковник Минчо Минев, в община Чирпан  се проведе конкурс за рисунка за учениците от училищата в общината по случай 19 ноември – Празник на Сухопътните войски. Темата на конкурса бе „Героичните победи на Българската армия през детския поглед”, а целта - децата да изявят творческите си способности показвайки техните познания и представи за Българската армия, както и да се популяризира и повиши интереса към военната професия.
          Вчера, 13 ноември, във Военния клуб в град Чирпан подполковник Минев награди с грамоти учениците с най-оригиналните рисунки в различните възрастови групи.
На 13 ноември в Деня на доброто, военнослужещи от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, помогнаха за облагородяване на дворното пространство на Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства в града  и доброволно дариха средства за закупуване на велоергометър, необходим за рехабилитацията на децата.
Командирът на батальона подполковник Кристиян Карабов лично предаде дарението на директора на центъра госпожа Яна Димитрова, която сърдечно благодари на командването на бригадата и на военнослужещите от батальона за проявения милосърден акт на щедрост и оказаната подкрепа.
 
Днес, 13 ноември, традиционният пеши марш „По стъпките на Сливнишките герои” по повод празника на Сухопътните войски премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования.
Началото на марша бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците отдадоха почит на героите.
Гост-лекторът от Военна Академия „Г.С. Раковски“ о.з. полковник доцент д-р Станчо Станчев припомни, че в изключително неблагоприятните международни условия, младата ни войска с кураж и ентусиазъм защитава делото на Съединението, като разгромява вероломните сръбски войски през 1885 г. при Сливница. „Сливница ... още
На 10 ноември, слушатели от ВА „Г. С. Раковски” от специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво”, посетиха 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово от състава на Сухопътните войски.
Гостите присъстваха на брифинг, който включваше кратка историческа справка за бригадата, нейната структура, мисии и функции. Слушателите се запознаха с района на формированието и с неговото минало в Залата на бойната слава „Стремци”. Разгледаха различни образци въоръжение и техника, с които е оборудвана бригадата.
Визитата завърши с обща снимка на „Паметника на загиналите воини във войните 1912 - 1918 г.” 
На 7 ноември собственици на две ловни кучета, паднали в пропаст, четири денонощия преди това в района на „Червената скала”, област Смолян, се обаждат на телефон 112 за помощ. Пристигналите на мястото служители не са разполагали със специализирано оборудване и отказват да проведат спасителна акция.
Младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Петър Савов -инструктори  от Учебния център за планинска подготовка на 101- ви алпийски полк разбират за случая и доброволно организират и провеждат спасителната акция. Военнослужещите използват алпийски тактики и процедури за спасяване и изваждат животните от пропастта. Те скромно споделят, че: „животът няма цена”.
Собствениците изказват благодарност към младши сержант Кехайов и ефрейтор Савов, че това, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени