• Още едно формирование от Сухопътните войски се включи в борбата с огнената стихия, разразила се в страната

  • Обръщение на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков

  • Втори модул от 61- ва Стрямска механизирана бригада се включи в борбата с огъня край село Отец Паисиево

   
   
НОВИНИ
Под ръководството на командира на 3-ти механизиран батальон майор Николай Щурков, вчера, 24 май, се провежда ротно-тактическото учение (РТУ) с 1 механизирана рота с командир  капитан Иван Секулов и смесен противотанков взвод, с използването на симулационна система DITS на тема: „Механизираната рота в настъпление от непосредствено съприкосновение“.
Учението има за цел да се проверят и оценят способностите на командирите на  ротата и на смесеният противотанков взвод за планиране на операцията и управление на подчинените им формирования, техните способностите за действия в международна среда, както практическите навици и умения на командирите да организират и водят настъпателния бой при непрекъснато взаимодействие.
Ротата зае ротен опорен пункт за ... още
 На 22 май, на учебния полигон на Сухопътните войски „Ново село”, в местностите „Чубра” и „Обраслата”, продължи провеждането на тактико-строеви занятия с военните формирования от България, Италия и САЩ, участващи в  учението „Отбранителен щит 23“.
Участващите формирования повишиха нивото на бойната си подготовка и оперативна съвместимост, като основен акцент бе отработването на съвместни задачи.  Постигнатите резултати дават увереност за успешното сглобяване на многонационалния батальон през утрешния ден.
--------
Тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит - 2023” (“Defensive Shield - 2023“) се провежда от 17 май до 29 май 2023 г. на Учебен полигон „Ново ... още
От днес, 22.05 до 27.05.2023 г., под ръководството на майор Николай Щурков-командир на 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване-Благоевград, от състава на Сухопътните войски, започна провеждането на тактико-строеви занятия и ротни-тактически учения (РТУ).
На 22 и 23.05 се провежда РТУ с 2-ра механизирана рота с командир лейтенант Иван Дуков на тема: „Участие на усилена механизирана рота в контраатаката на механизирания батальон“. В учението участват още танков взвод от Република Италия и българска самоходна минохвъргачна батарея.
Целта на учението е да се проверят и оценят способностите на командирите на 2-ра  механизирана рота, танковия взвод от Република Италия и самоходната минохвъргачна батарея за планиране на операцията и управление на ... още
По традиция през последните 16 години на 21 май в 101-ви алпийски полк се чества храмовия празник на параклис ”Св.св. Константин и Елена”. Началото бе поставено през 2007 г. от тогавашния командир на формированието генерал Андрей Боцев.
Тази година водосветът беше отслужен от Негово Преосвещенство епископ Висарион с молебен и тържествена литургия за здраве и благоденствие.
Със събраните дарения военнослужещите от полка предоставиха благословен курбан за здраве.
Командирът на 101-ви алпийски полк подполковник Стефан Димов благодари на личния състав за положените усилия и всеотдайността при изпълнение на задачите  и им пожела здраве и нови успехи занапред.
 
На 21.05.2023 г., с тържествена церемония на Учебен полигон „Корен“ беше дадено началото на батальонното тактическо учение с бойни стрелби „Пирински страж-23“, едно от двете провеждани в Република България учения в рамката на учението  „Defender 23“.
Церемонията започна с издигане на знамената на страните-участнички – Република България, Република Гърция и Република Италия и флага на учението „Пирински страж-23“.
По време на церемонията, командирът на 3-то бригадно командване  от състава на Сухопътните войски полковник Митко Балтов, тържествено връчи на военнослужещите от 3-ти механизиран батальон-Благоевград и от 10-ти механизиран батальон-Враца специално изработени знамена на формированията, както и знамето на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени