• Още едно формирование от Сухопътните войски се включи в борбата с огнената стихия, разразила се в страната

  • Обръщение на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков

  • Втори модул от 61- ва Стрямска механизирана бригада се включи в борбата с огъня край село Отец Паисиево

   
   
НОВИНИ
       От 22 май до 2 юни курсанти 3-ти курс от специализации „Електронно разузнаване и електронна война“ и „Разузнаване“ на факултет „Сигурност и отбрана“ на НВУ „Васил Левски“ - град Велико Търново са на войскови стаж в 1-ви разузнавателен батальон - Свобода.
        Стажът започна със среща с командира на батальона подполковник Минчо Минев, който запозна курсантите с историята, мисията, основните задачи и предизвикателствата, стоящи пред батальона.
       По време на стажа курсантите вземат активно участие в ежедневната учебно-бойна дейност, демонстрирайки наученото в НВУ ”В. Левски”  и придобитите ... още
В тържествена обстановка, пред личния състав на Командването, беше прочетена заповед на министъра на отбраната за прекратяване на договора за военна служба и зачисляване в запаса на старшина Любомир Ламбов.
Старшина Ламбов е военнослужещ с богат опит и професионална подготовка. За заслугите му към отбраната на страната и положените усилия по време на службата му в редиците на Българската армия е награждаван многократно с различни предметни и морални награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и преките му командири.
Предметна награда „Картина“ от командира на СВ му беше връчена от началника на щаба на СВ бригаден генерал Пламен Йорданов, който  каза: „През годините старшина Ламбов даде много и направи много за позицията „главен ... още
В рамките на тактическото учение с бойни стрелби „Пирински страж - 2023“ продължава ротно-тактическото учение (РТУ)на  механизираната рота на капитан Иван Секулов съвместно с танковия взвод от Република Гърция  и смесения  противотанков взвод на тема: „Механизираната рота в настъпление от непосредствено съприкосновение“. В учението се включиха и два хеликоптера AH 64 “APACHE” от Сухопътните войски на Гърция.
През днешния ден ротата получи бойно разпореждане за настъпление, след което командирът на ротата организира настъпателния бой, изпълни поставената задача, като овладя обекта за атака и укрепи района си.

 
 
На 28 май в ж.к. „Люлин” - град София, Столична община организира пълномащабно учение за защита при бедствия „СИЛА 23”. Темата на учението е в изпълнение на задачи по Третата мисия на въоръжените сили на Република България, свързана със защита на населението при бедствия.
От състава на Сухопътните войски в учението ще вземe участие личен състав и техника от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) - Мусачево.
В рамките на учението, под ръководството на старши лейтенант Виктор Сотиров – заместник-командир на 1 рота за ЯХБЗ и Е, шестима военнослужещи от ротата и 2 единици специални автомобили ще отработват задачи по ядрена, химическа и биологическа защита.
По време на статичен дисплей военнослужещите ще ... още
На 24 май участниците в многонационалното учение „Отбранителен щит 23“ на Учебен полигон „Ново село“ от България, Италия и САЩ отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с културни и спортни и мероприятия.
Военнослужещите от инженерния взвод от Националната гвардия на САЩ посетиха град Бургас, където разгледаха археологическия и историческия музеи в града, посетиха морската градина и присъстваха на мероприятия организирани от местната власт по случай празника.
Спортните мероприятия на учебен полигон „Ново село” започнаха със състезание по теглене на въже, в което участваха шест отбора -  по два отбора от България  САЩ и Италия. На първо място се класира отбора на България.
В състезанието ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени