На 22 октомври военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на военно формирование 28880 - Белене за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси, под ръководството на капитан Петър Петров, обезопаси силно корозирали ръчна настъпателна граната М-24, 48 броя боеприпаси за леко стрелково оръжие, 7 бр. капсулдетонатора – 8 – А и 7 взривателя за неизвестен тип мина, открити при извършване на ремонт на покрива, в частен дом в град Лом.
Откритите боеприпаси бяха транспортирани и унищожени на 4 км. северозападно от гр. Лом, на обезопасено и съгласувано с органите на МВР място.
Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия №8 в състав от 4 човека с ръководител капитан Здравко Ангелов от военно формирование 52740 – Хасково от състава на 2-ра Механизирана бригада извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на невзривен боеприпас.
 Днес, 22.10.2014 г., беше унищожена противопехотна мина SMi-35 с взривател, силно корозирала. Открита е в близост до гранична пирамида 55 в землището на село Тихомир, община Кирково, обл. Кърджали.
 
Днес, 22 октомври, продължават действията на Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 - Белене, с ръководител капитан Николай Георгиев по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.
Вчера, 21 октомври, беше разузната и повърхностно прочистена площ от 38 дка.
От началото на дейностите на Специализираната инженерна група до момента е прочистена площ от 851 дка, оставащата площ за разузнаване до приключване на дейностите е 1 329 дка.
Празникът на град Смолян бе отбелязан вчера, 21.10.2014 г., с редица изяви, в които взеха участие военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон.
На връх Средногорец (Родопската шипка) тържествата започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Костница” в памет  на загиналите герои, след което ритуалът продължи пред паметника на полковник Владимир Серафимов в новия център на град Смолян.
По-късно на централния площад в град Смолян бе проведена тържествена проверка заря от военнослужещите на 101 Алпийски батальон от състава на 68 бригада специални сили с командир подполковник Димитър Кацаров. В зарята участваха представителният духов оркестър на ВВС и ученически блок от природоматематическата гимназия ,,Васил Левски” в града. Почетният строй бе приет от министър-председателя на Република България проф. Георги Близнашки, който произнесе слово по повод празника. Гражданите и гостите на тържеството бяха поздравени и от кмета на града Николай ... още
Продължават действията на Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 - Белене с ръководител капитан Николай Георгиев по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.
Вчера, 20 октомври, беше разузната и повърхностно прочистена площ от 127 дка.
Днес, 21 октомври, военнослужещите ще продължат да изпълняват задачи за разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени