Военнослужещи от състава на 101 алпийски батальон-Смолян с командир подполковник Димитър Кацаров участваха в тържества посветени на 9 май Деня на Европа и 69 години от победата над хитлерофашизма. Пред паметника костница в квартал Райково се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя. На тържеството честване присъстваха областният управител на област Смолян инженер Димитър Крастанов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, председателят на СОСЗР о.р. полковник Борис Раков и военнослужещи от формированието.
В град Шумен военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов участваха в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал”. Венци в знак на признателност към героите от Втората световна война пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха поднесени от името на командването на военен гарнизон Шумен, община Шумен, областна администрация, ... още
На 9 май представителни подразделения от състава на военно формирование 24490 – град Асеновград и представителния военен духов оркестър на Военновъздушните сили взеха участие в организираните от община Перущица чествания по повод на 138-ата годишнина от Априлската епопея.
Военнослужещите участваха в ритуали по издигане на националния флаг на Република България, поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на братя Хаджи Тилеви и паметника на Петър Бонев. В църквата „Свети Архангели Гавраил и Михаил” бяха поднесени венци и цветя, в знак на признателност пред подвига и саможертвата на Априлци.
Кулминацията на тържествата бе тържествената проверка(заря), която се проведе на площад „Двадесет и седми априлий”.
На тържествата присъстваха народни представители от парламентарно представени политически партии и коалиции, представители на Българската православна църква; на областната, местната и общинска власт; жители и гости на Перущица.
Днес, 09.05.2014 г., в Деня на Европа на посещение в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бяха началниците на отдели от Командването на Сухопътните войски и командирите на военни формирования от Сухопътните войски.
Гостите бяха посрещнати от полковник Христо Андреев – заместник-командир на бригадата, който изнесе информационен брифинг за структурата, задачите и целите на формированието. Визитата продължи в района на 61 мбр, където офицерите посетиха параклис „Св. Мина”, фитнес залата и новоизградената спортна площадка. При посещението на новите езикови лаборатории, гостите от Сухопътните войски се запознаха с възможностите на новото интерактивно оборудване и условията за изучаване на английски език от военнослужещите.
След планувана почивка, всички началници на отдели, командири на бригади, полкове и военни формирования се отправиха към ГУЦ „Анево”, където наблюдаваха новото комуникационно-информационно и палатково ... още
На 09.05.2014 г., на площад „20-ти юли” в град Карлово се проведе тържествен ритуал по издигане на знамената на Европейския съюз и на Република България по повод честване на деня на Европа.
Честването започна с издигане на знамената под звуците на химна на Република България и „Одата на радостта” – химн на Европейския съюз в изпълнение на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово. На церемонията по издигане на знамената присъства полковник Иван Иванов – заместник-командир по логистичното осигуряване на 61 мбр и военнослужещи от състава на бригадата.
Приветствие по случай Деня на Европа, който празнуваме на Стария континент отправи г-н Антон Минев – заместник-кмет на община Карлово, който припомни на всички присъстващи, че точно преди 64 години е направена първата стъпка към създаване на Европейския съюз.
Слово по случай 69 години от края на Втората световна война произнесе г-н Петко ... още
Днес, 09.05.2014 г. в района на военно формирование 26 400- Благоевград, беше проведено съвместно занятие по пожарна безопасност и ред за действие със средствата за гасене на пожари с представители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”- град Благоевград.
В хода на занятието, бяха представени видове техника и средства за гасене на пожари на въоръжение във военно формирование 26 400 и в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.
По време на занятието се проведе и показ-демонстрация на начини за гасене на видове пожари с различни видове средства.
Ръководители на занятието бяха капитан Борислав Войнов от състава на формированието и инспектор Николай Ханджийски от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени