На 28.05.2014 г., в Благоевград се проведе научна конференция на тема: „Националните интереси на Република България – върховен дълг на гражданите за съществуване и просперитет на нацията”. Конференцията е организирана от Областен съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Благоевград, военно формирование 26400 – Благоевград, областна дирекция на МВР и Регионален исторически музей.
Конференцията се проведе под патронажа на Областния управител на Благоевград – г-н Муса Палев, който откри конференцията, поздрави офицерите и сержантите от запаса и резерва и им благодари за вярната им служба на Родината и им пожела здраве и дълголетие за да продължават патриотичното си дело.
Лектори на научната конференция бяха: Армейски генерал Любен Петров, полковник Драгов, подполковник Николов, полковник Петков и доц. Йордан Величков.
На конференцията присъстваха началникът на щаба на Сухопътните войски – бригаден генерал Андрей ... още
На 26.05.2014 г. започна компютърно подпомаганото командно – щабно учение със щаба на 38 батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево „Тракиец 14”.
Ръководителят на учението – заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов откри учението и от името на командира на Сухопътните войски приветства участниците в него.
Полковник Мерджанов изрази своята увереност, че съвместните усилия на ръководството на учението и всички участващи ще допринесат за качественото и пълно отработване на определените задачи от трите етапа на учението и максимално постигане на планираните цели.
В приветсвието беше акцентирано на очакванията на ръководството на Сухопътните войски, а именно подобряване на сглобеността на щаба на батальона и повишаване на способностите му при планиране, организиране и управление действията на формированията при осъществяване на ЯХБЗ при провеждане на отбранителна операция и при възникване на аварии свързани с ... още
Днес, 28 май 2014 г., в Командването на Сухопътните войски се проведе третата координираща среща на командира на Силите на Бойна група на Европейския съюз "Хелброк" бригаден генерал Николаос Хионис.
В нея взеха участие заместник-командирът на Бойна група „Хелброк”  полковник Ивайло Братойчев от командването на Сухопътните войски, представители от Сухопътните войски на Ръмъния и на Генералния щаб на Националната гвардия на Кипър.
По врема на срещата бяха дискутирани поуките от практиката, свързани с подготовката на бойната група и бяха набелязани мероприятия по подготовката на Щаба на силите и формированията за следващия период за застъпване в дежурство през първото полугодие на 2016 г.
Вчера, 27 май, бригаден генерал Николаос Хионис се срещна с началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев.
От 21 часа на 27.05.2014 г. в град Козлодуй се проведе тържествена проверка (заря) по случай 138 годишнината  от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.
Командирът на военно формирование 22160 – Плевен полковник Николай Бешев прие строя на представителните роти от военните формирования 42800 и 38220 и представителния духов оркестър на Сухопътните войски, участващи в тържествена проверка (заря).
Командващ зарята бе майор Пламен Маринов – заместник-командир на военно формирование 48200 – Плевен.
Слово по случай 138 годишнината  от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета произнесе кметът на община Козлодуй господин Румен Маноев.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев и неговата чета на козлодуйският бряг.
На ритуала присъстваха депутати, представители на държавната и местната власт, както и много жители и гости на град Козлодуй.
На 27.05.2014 г. на ГУЦ „Люляк” се проведе съвместно мероприятие между военнослужещи от военно формирование 24150 – Стара Загора и офицерите и сержантите от запаса и резерва по случай 138 години от Априлското въстание и 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България.
Военнослужещите и резервистите изпълниха упражнения от курса за стрелбите.
Командирът на 2 мбр. бригаден генерал Любчо Тодоров награди отличилите се с грамоти.
По-късно бригаден генерал Тодоров откри нова подвижна линия за стрелба с бойни машини.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени