На 04.06. 2014 г. в района на с. Лозенец, община Стралджа е унищожен боеприпас – корозирала невзвривена противотанкова граната ПГ-9В – 1бр. Гранатата е унищожена от формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 22220 – Сливен с командир лейтенант Михаил Янчев Попов.
Гранатата е открита в дворно място в с. Лозенец на 02.06.2014 г. Няма допуснати аварии и злополуки с личен състав и техника.
На 10.06.2014 г. от 10.30 часа на площад „Севтополис” в град Казанлък ще се проведе церемония по тържествено изпращане на последния 27-ми контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).
Национален командир на контингента е полковник Никола Митев от Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Милен Гегов – Командир на 2 механизиран батальон от състава на 61 мбр. Командир на 17 рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” е майор Руслан Колев – началник на щаба на същия батальон.
От 03 до 05 юни на гарнизонния учебен център „Тюлбето” се провежда сертификация на контингента за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан. Извършва се цялостна проверка на готовността на формированието от 61-ва мбр.
На ритуала по ... още
От 31.05. до 02.06.2014 г. тактически инженерен модул на военно формирование 22220-Сливен с командир полковник Христо Стаматов извърши спасителна операция по извличане на аварирала техника в района на Резово.
Групата, ръководена от майор Михов, работи в изключително тежки условия – пресечен терен със стръмни скатове в непосредствена близост до речното корито на р. Резовска, където бе пропаднала тежката земекопна машина. Спасителната операция премина при непрекъснати обилни валежи, които не само доведоха до постоянното покачване нивото на реката, но и до разлив на коритото. Разливът бе причинил нетипично размекване на земните маси, довело до инцидента.
Благодарение на професионализма на военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти инцидента се размина без жертви и наранявания на хора и без сериозни повреди за авариралата машина.
Военнослужещите получиха заслужена благодарност от колегите от Гражданска защита и Гранична полиция, които извършват ... още
На 02.06.2014 г. от 11.30 часа военнослужещи от военно формирование 32420 – Русе участваха в тържествена церемония пред паметника на Свободата в центъра на града. Беше отслужена панихида в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България от Н.В.Пр. Русенският митрополит Наум. Бяха положени венци и цветя от държавни организации и граждани.
Следобед от 14.30 до 17.00 часа при голям интерес формированието отвори врати по случай деня на детето. Част от Деня на отворени врати бе провеждането на петата лекция от задължителна подготовка на учениците от десети клас в средните училища, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната. Показите на военна техника, въоръжение и имущество продължават и днес 03.06.2014 г., при което военно формирование 32420 ще бъде посетено от над 50 паралелки деца.
Успоредно с това днес беше приет и нов курс за обучение на водачи превозващи опасни товари ADR от 9 военнослужещи от различни формирования за нуждите на ... още
На 02.06.2014 г. в градовете Казанлък и Павел баня с тържествени проверки-зари, бе отбелязана 138-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и деня на загиналите за свободата на България. В ритуалите взеха участие представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
В град Казанлък началникът на щаба на 61 мбр полковник Маргарит Михайлов произнесе слово, в което подчерта че Ботев е от поколението, съзнавало, че физическата свобода на един народ не е достатъчна, много по-важни са духовната свобода и националното единство. Той отбеляза, че постигането на Ботевия национален идеал ще ни направи достойни членове на голямото европейско семейство.
На честванията присъстваха кметовете на община Казанлък Галина Стоянова и на община Павел баня Станимир Радевски, командирът на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, представители на местната власт, на родолюбиви организации и съюзи, граждани и гости на населените места.
С едноминутно ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени