От 8 до 12.12.2014 г. в 61-ва мбр – Карлово се проведоха занятия с петте секции на клуба „Приятели на армията“, в които участват ученици от средните училища в градовете Карлово и Сопот.
Занятията се провеждат в изпълнение на Плана за съвместна дейност между 61 мбр и клуб “Приятели на армията“ през учебната 2014/2015 година и имат за цел придобиване на познания, общовойскова култура, войскови умения от учениците, формиране на личностна мотивация за съзнателно и активно участие в процеса на обучение, като и изграждане на качества като издръжливост, психическа устойчивост, дисциплинираност и изпълнителност, умения за оказване на помощ и взаимопомощ.  Във връзка с това главните сержанти на батальоните от район Карлово запознаха средношколците с назначението, бойните свойства и общото устройство на АК, ПК и ПМ,  показаха частите и  механизмите на видовете стрелково оръжие, реда за непълно разглобяване и сглобяване и обърнаха внимание на ... още
Използвам възможността в края на учебната 2014 година да отбележа, че Българската армия, българските военнослужещи от всички нива - от войника, моряка, до най-висшия военен в страната, са готови за изпълнение на предстоящите задачи.
 
Отчитайки изключително динамичната обстановка в международен аспект, това, че около нас съществуват горещи точки, дава основание още по-сериозно да се готвим за изпълнението на задачите, включени в трите основни мисии на Българската армия и Въоръжените сили.
 
Българските военнослужещи, както в страната, така и зад граница, се готвят и изпълняват своите задачи. За наша радост, нямаме активно участие в мисия „Отбрана”. Но ние трябва да бъдем готови за изпълнението и на тези наши задачи.
 
При изпълнението на мисията „Съдействие за колективния мир и сигурност” военнослужещите от Българската армия участват в операции зад граница и се представят изключително достойно. Не по-малко ... още
По покана от Командващия на Съюзното сухопътно командване на НАТО, заместник-командирът на СВ, бригаден генерал Любчо Тодоров участва в Ден за високопоставени гости на учението „TRIDENT LANCE 2014” в Графенвьор, Германия на 10.12.2014г.
„TRIDENT LANCE 2014” е компютърно подпомагано командно-щабно учение, в което участват корпусите на НАТО за бързо реагиране в Гърция и Турция и Полша както и избрани щабове от командната структура на НАТО с участието на повече от 4000 военнослужещи от 28 страни.
Учението се провежда от 30 ноември до 13 декември 2014 г. и има за цел да подготви и сертифицира Съюзното сухопътно командване за ролята му на бъдещо Сухопътно компонентно командване на НАТО.
 
Вчера 10.12.2014 г., в навечерието на най-красивите и светли празници – Коледа и Нова година, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков посрещна в района на бригадата представители на Съвета на командирите от Карловския гарнизон, командвали през годините 61 мбр и останалите военни формирования от Българската армия, които са били дислоцирани в гарнизона.
         На срещата, която се провежда за първи път в най-новата история на Българската армия в този формат, присъстваха генералите от запаса и резерва Димитър Кръстев, Гиньо Тонев, Атанас Самандов, Йордан Йорданов, Красимир Кънев, командири на военни формирования, кметове на общини и населени места в района и представители на военно-патриотични сдружения и съюзи. 
         Гостите посетиха военен музей «Стремци» в района на бригадата, събрал на едно място историята, героичния подвиг ... още
Днес 10.12.2014г., военнослужещи от гарнизон Плевен участваха в тържественото честване на Деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 137-та годишнината от Плевенската епопея.
Командирът на Сухопътните войски на Република България генерал-майор Андрей Боцев и почетен караул от военнослужещи от гарнизон Плевен, отдадоха почести пред параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец” на площад „Възраждане”  в града.
Негово Високопреосвещенство Плевенски митрополит Игнатий отслужи панихида  в памет на загиналите воини.
В тържеството взеха участие още и Председателят на Народното събрание на Република България Цецка Цачева, областният управител на област Плевен Ралица Добрева, кметът на община Плевен професор доктор Димитър Стойков дмн, представители на държавната и местна власт, както и много граждани и гости на град Плевен.
Приветствие по случай ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени