„Сертификационната оценка на 4 ББГр е „боеготов”. Офицерите от щаба показаха способности, умения и навици за изпълнението на операции по трите мисии на Българската армия, които са възложени на Въоръжените сили на Република България. „Гордея се с моите военнослужещи от състава на досега сертифицираните 4 батальонни бойни групи от СВ и с това, което те правят в интерес на нашата Родина” каза генерал-майор Нейко Ненов днес, по време на деня за високопоставени гости и медии на приключилото тактическо учение „МИРЕН СТРАЖ 14”.
Учението за национално сертифициране на последната 4 батальонна бойна група от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, се проведе за времето от 30.05.2014 г. до 12.06.2014 г. на Учебен полигон „Ново село”. На него бе дадена отлична оценка на готовността, бойните способности и оперативната съвместимост на батальонната бойна група за участие в съвместни съюзни операции.
Учението бе ... още
Днес, на 10.06.2014 г. на площад „Севтополис” в гр. Казанлък за последен път в този формат, се проведе церемония по тържествено изпращане на 27-мия контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).
На церемонията присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, постоянният секретар на отбраната – д-р Добромир Тотев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, командирът на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, представители на областна управа на област Стара Загора, кметове на общини и населени места, общински съветници, правителствени и военно-патриотични съюзи и организации, представители от българската православна църква, близки и роднини на ... още
Днес, 10.06.2014 г., в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе открит общоармейски шампионат по футбол на малки врати за мъже. След приемане на строя и издигане на националния флаг подполковник Стойчо Владев – заместник-началникът на щаба на 61 мбр предостави думата на полковник Христо Зафиров, който, като главен ръководител, откри шампионата и прикани отборите към спортсменска и честна игра.
В спортното съревнование участват отборите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 61 механизирана бригада – Карлово, 2 механизирана бригада – Стара Загора, ВА „Г.С. Раковски” – София и НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново, които в продължение на четири дни ще играят на принципа “всеки срещу всеки” като в края на надпреварата броят точки и головата разлика са определящи за призовите места.
На 13.06.2014 г. предстои закриване на общоармейския шампионат по футбол и ... още
На 08.06.2014 г. президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили господин Росен Плевнелиев посети град Казанлък като официален гост на Празника на розата. Това е един от най-забележителните фестивали, посветен на пролетта, на красотата и на благоуханието на царицата на цветята – безценната казанлъшка роза.
Държавният глава бе посрещнат от почетния караул пред сградата на общината в град Казанлък. В официалната церемония по посрещането участваха военнослужещи от формированията в гарнизон Казанлък и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
След церемонията по посрещането, президентът Росен Плевнелиев се отправи към розовите градини, където присъства на ритуалите по розобер и розоварене. По-късно той присъства и на карнавалното шествие, където в своето слово пред хилядите казанлъчани и гостите на града държавният глава проследи историята на розопроизводството у нас и подчерта неговото значение днес за България.
Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 02.06. до 08.06.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 152 военнослужещи.
Техника – 63 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
През изтеклия период бяха извършени дейности по монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, монтаж на оградна мрежа на второстепенна преграда, монтаж на спирала режеща тел -„БРУНО”, монтаж на пана, подобряване на носимоспособността на пътната настилка на пътищата за подвоз на бетон и материални средства и отводняване на фундаменти за основни и второстепенни колони.
Считано от 02.06.2014 г. основните усилия на личния състав, участващ в операция „СЪВМЕСТНИ УСИЛИЯ” са насочени към изграждане на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени