С тържествен ритуал днес, 16-ти декември,  в Казанлък бе посрещнат 27-ият контингент от състава на Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан - ISAF. Национален командир на  контингента е полк. Никола Митев, а помощник-национален  командир - подп. Милен Гегов от военно формирование 22180 в Казанлък. От същото формирование е и командирът на 17 рота за охрана майор Руслан Колев.
На церемонията присъстваха министърът на отбраната на Република България  Николай Ненчев, народният представител от 43-то Народно Събрание Нено Влайков, постоянният секретар на Министерството на отбраната Добромир Тотев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов,  командващият Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада-Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков, кметът на община Казанлък ... още
 
И днес, 16 декември 2014 г., формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при наводнения от военно формирование 44200 – Стара Загора от състава на 2 механизирана бригада продължава да оказва помощ на пострадалите жители на село Нова Махала, област Стара Загора.
Формированието, което се състои от 5 военнослужещи и се ръководи от капитан Иван Панайотов, помага за отводняване на домовете  на пострадалите и на обществени сгради в селото.
Военно формирование 54 990 – Враца e окомплектовано на 70% с личен състав и вече разполага със 100 специализирани машини. Това стана ясно по време на посещението на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев днес, 15 декември,  във военното формирование. Механизираният батальон вече разполага с достатъчно ресурси, за да оказва помощ на населението от община Враца при ликвидиране на последствията от природни бедствия или аварии. 90% от състава на формированието е от военнослужещи – жители на град Враца.  Процесът по окомплектоването на батальона ще продължи и в началото на следващата година ще бъдат обявени 35 вакантни места, за които могат да кандидатстват цивилни граждани. Предимство ще имат бивши военнослужещи, които отговарят на изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за заемането на ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в ликвидирането на последиците от наводненията в Старозагорско. Формирование за действие при наводнение от военно формирование 24 150 от 2 мбр-Стара Загора участва в отводняване на общо 37 жилищни сгради и мазета в село Нова махала, община Николаево, област Стара Загора. В неделя, 14 декември, формированието бе в състав от петима военнослужещи и един офицер - капитан Иван Благоев. Днес, 15 декември, група от петима военнослужещи, под ръководството на капитан Иван Панайотов, продължава участието си в дейностите по отводняване в Старозагорско.
 
Българската армия остава в готовност за оказване на помощ на населението в случай на кризисни ситуации.
От 30.11. до 12.12.2014 г. шест военнослужещи от състава на 61 мбр-Карлово под ръководството на заместник-началника на щаба подполковник Станимир Йорданов взеха участие в тристепенно многонационално компютърноподпомагано командно-щабно учение „GORDIAN  KNOT 2014” в Корпуса за бързо развръщане на НАТО (NRDC-GR) – Солун, Гърция.
Учението е за сертифициране като сили с висока степен на готовност на Командването на Сухопътния компонент на НАТО в Измир и национална сертификация на NRDC-GR. Военнослужещите от 61 мбр участваха в щаб на многонационална бригада и изпълниха успешно всички задачи.
По покана на генерал-лейтенант Леонтарис – командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО, на деня за високопоставени гости по време на учението присъства и командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.
Военнослужещите от 61 мбр демонстрираха отлично познаване на процедурите за провеждане на пълния спектър от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени