Днес 15 май, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев проведе среща с командира на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Хакан Езер, който е на посещение у нас от 12  до 16 май.
Бригаден генерал Боцев приветства гостите с „Добре дошли в Командването на Сухопътните войски” и представи участниците в срещата.
По време на посещението си бригаден генерал Езер извърши инспекция на декларираните към SEEBRIG формирования от Сухопътните войски на Българската армия и преглед на бойните способности.
„Удовлетворен съм от сегашното състояние на декларираните формирования” каза командирът на SEEBRIG. Навсякъде се убедих, че личният състав е подготвен много добре от гледна точка на SEEBRIG, с много богат опит и общо войските като цяло са способни да изпълняват всяка мисия, под ръководството на SEEBRIG”, каза още бригаден генерал Езер.
По време на срещата бяха разисквани и ... още
Фестивалният военен духов оркестър, съставен от военните духови оркестри на Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, който е и основен български военен оркестър и символичен домакин на Международния фестивал на военните духови оркестри - гр. Велико Търново участва в Международния шоу парад посветен на Деня на Европа, който се проведе в столицата на Румъния, гр. Букурещ на 9 и 10 май 2014 г.
В грандиозното шоу на открито взеха участие над 20 духови оркестри и формации от петнадесет държави. В рамките на два дни, всички участници изнесоха по три концерта на различни места в града, дефилираха по булевардите и улиците на Букурещ, а големият спектакъл на площада пред Парламента на Република Румъния забавлява многохилядната публика в продължение на пет часа.
Фестивалния военен духов оркестър участва във всички прояви: самостоятелни концерти, дефилири, общи изпълнения и представи българския шоу ... още
Днес, 14.05.2014 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово се проведе квалификационна среща от Държавното военно първенство по футбол на малки врати за жени между отборите от „Б” квалификационна група „Стрямци – 61” – Карлово, „Феникс” – Граф Игнатиево и „Щурмовик” – Безмер. След теглене на жребий отборите от трите военно-спортни клуба се срещнаха на футболното поле и показаха своите състезателни възможности.
На квалификационните срещи присъстваха бриг. ген. Димитър Шивиков - командир на 61 мбр, заместник-командирите на бригадата – полковник Христо Андреев и полковник Иван Иванов и ръководителите на отборите.
Отборът на домакините „Стрямци – 61” не получи нито едно попадение в своята врата и така си извоюва участието на финалите на Държавното военно първенство по футбол на малки врати за жени - 2014, което ще се проведе през месец юни в Пампорово.
Днес, 13.05.2014 г., във войскови район Карлово се проведе строеви преглед на формированията от 61-ва Стрямска механизирана бригада. След вдигане на националния флаг на строевия плац бяха прочетени заповеди за преназначаване на длъжност и повишаване във военно звание на офицери от бригадата. Бригаден генерал Димитър Шивиков връчи подполковнически пагони на майор Нанко Тарапанов, назначен за началник на отделение „Личен състав” и майор Димо Гюдженов, назначен за началник на отделение „Планиране, бюджетирне и оперативна съвместимост с НАТО” в щаба на бригадата. Командирът на 61 мбр изрази увереност, че ще продължат да се развиват и  усъвършенстват на новите си длъжности и им пожела успехи в служебната дейност и професионално израстване.
Бригаден генерал Димитър Шивиков се обърна към целия личен състав с призив да бъдат все така мотивирани и отговорни по време на предстоящото сертифициране на 4-та батальонна бойна група, тъй като от днес в 61 мбр ... още
На 11.05.2014 г. в гр. Брацигово почетни роти от състава на в.ф. 28330-Смолян и военният духов оркестър на 61 механизирана бригада-Карлово взеха участие в организираните от местната управа чествания по повод отбелязването на 138-ата годишнина от Априлската епопея.
В парк "Априлци" бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Петлешков, след което местни самодейци направиха възстановка на героичните събития от преди 138 години. Кулминацията на празника бе тържествената проверка(заря), командвана от заместник-началника на щаба на 101 алпийски батальон капитан Владимир Сариев.
На честванията присъстваха народни представители, евродепутати, областният управител на област Пазарджик Иван Йорданов, командирът на  в.ф. 28330 – Смолян подполковник Димитър Кацаров, кметове на населени места от община Брацигово и Кричим, граждани и много гости.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени