123 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 27 юни,  бяха открити и изнесени 16 броя невзривени боеприпаси. Разузнати и повърхностно прочистени са 481 декара. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в районите на земеделските земи, като в резултат на техните усилия 95% от нивите с ечемик вече са проверени.
Днес, 28 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в землищата на селата Лозенец и Горно Александрово.
На 26 юни 2012г. заместник - командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов за втори път в рамките на една седмица инспектира дейността на военнослужещите от Сухопътните войски, които работят за прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш”. 
На срещите с групата работеща в тактическия оперативен център и с военнослужещите от състава на специализираните групи бригаден генерал Ненов не скри задоволството си от създадената отлична организация и добре свършената работа. Воините от Сухопътните войски за пореден път доказаха, че са готови да изпълняват своята мисия за подкрепа на населението при бедствия и аварии. Тяхната упорита работа при особено тежки условия направи възможно навременното прибиране на реколтата в района на инцидента.
Отлична оценка за дейността на специализираните групи бе дадена  по-късно през деня и от кризисния щаб  ... още
126 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 25 юни,  бяха открити и изнесени 5 броя невзривени боеприпаси и 65 килограма взривни остатъци. Разузнати и повърхностно прочистени са вече 14,3% от общата засегната площ. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в ниви засети с пшеница в землището на село Лозенец, община Стралджа при изключително тежки условия.
Днес, 26 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделски ниви с ечемик в района на село Горно Александрово, община Сливен.
В изпълнение на третата мисия на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време” и на основание заповеди на министъра на отбраната на Република България г-н Аню Ангелов, на Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, на Командващия  СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов и на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев е създадена организация за оказване на помощ на държавната и местната администрация по ликвидиране на последствията от инцидента в района на „Производствено-складова база за боеприпаси   - Стралджа – Мараш”, гр. Стралджа, област Ямбол с оператор „Берета Трейдинг” ООД – София.
В резултат на това през изминалата седмица 136 военнослужещи с 27 броя автомобилна и специална техника от различни формирования на Сухопътните войски, извършиха прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на 2746 декара  прилежаща територия от ... още
130 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 21 юни,  бяха открити и изнесени 30 броя невзривени боеприпаси. Разузнатата и повърхностно прочистена е площ около 790 декара засети със земеделски култури. Специализираните екипи  изпълняваха задачи при изключително тежки условия, при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Днес, 22 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделските земи, от които предстои да се прибере реколтата.
Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени