В изпълнение на третата мисия на Българската армия  - специализираните групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”.
123  военнослужещи, включени в състава на Специализирана тактическа група продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на Производствено-складова база за боеприпаси – Стралджа – Мараш.
През вчерашния ден, 25.07. общо разузнатата и повърхностно почистената площ е 959 дка, открити  са 120  бр. невзривени боеприпаса  и  250 кг скрап.
Към днешна дата, общо прочистената площ е 21469  дка, открити са  7355 бр. невзривени боеприпаса и  3091 кг.скрап.
Днес, 26.07.2012 г., продължават дейностите по визуалното наблюдение, прочистване на участъците, транспортиране и сдаване в склада на „Берета Трейдинг” на откритите ... още
Вчера, 24 юли 2012 г. на полигон „Ново село” се проведоха първите занятия от втората ротация на сухопътния боен елемент на съвместната многонационална подготовка „Черноморски ротационни сили 12”. В нея участват военнослужещи от 42ри механизиран батальон на 2ра Тунджанска механизирана бригада от Българската армия, от 2ри механизиран пехотен батальон на 1ва механизирана пехотна бригада от Въоръжените сили на Македония, от въздушно-щурмова рота на батальон морска пехота от Въоръжените сили на Украйна, и от Въздушно-наземна бойна група със специално предназначение на Морската пехота на САЩ.
Обучението започна с изучаване на принципите и основните положения на военните операции в градски условия, противодействието на импровизирани взривни устройства, конвоирането и животоспасяването в бойни условия.
Занятията се провеждат от инструктори от Корпуса на морската пехота на САЩ.
Целта на обучението е да се задълбочи сътрудничеството и да се ... още
На 23 юли 2012 г. на полигон „Ново село” се проведе церемония по откриването на втората ротация на сухопътния боен елемент, участващ в съвместната многонационална подготовка „Черноморски ротационни сили 12”. При втората ротация в сухопътния компонент участват подразделения от Българската армия, Морската пехота на САЩ и въоръжените сили на Украйна и Македония.
На церемонията присъстваха полковник Явор Матеев – Началник на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната на Република България, полковник Александър Романюк – военен аташе на Украйна, полковник Петър Боиклиев – Заместник-началник на отдел „Бойна подготовка на войските“ в Командването на Сухопътните войски и подполковник Петър Желев – Началник на полигон „Ново село“.
Приветствени слова към участниците произнесоха полковник Матеев и майор О‘Лиъри – командир на сухопътния боен елемент на ... още
Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия oт военно формирование 22220 - Сливен от Сухопътните войски, с ръководител майор Атанас Енчев унищожи 1 бр. ръчна отбранителна граната, открита на 19 юли 2012 г. с. Веселиново, област Ямбол на ул. “Хан Аспарух” № 7.
В изпълнение на третата мисия на Българската армия специализираните групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”.
140 военнослужещи, включени в състава на Специализирана тактическа група продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
Към днешна дата, общо прочистената площ е 17970 дка, открити са 8199 бр. невзривени боеприпаса и 2041 кг скрап.
Oставащата площ за разузнаване до приключване на дейността е 10079 дка.
Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени