Днес, 13.05.2014 г., във войскови район Карлово се проведе строеви преглед на формированията от 61-ва Стрямска механизирана бригада. След вдигане на националния флаг на строевия плац бяха прочетени заповеди за преназначаване на длъжност и повишаване във военно звание на офицери от бригадата. Бригаден генерал Димитър Шивиков връчи подполковнически пагони на майор Нанко Тарапанов, назначен за началник на отделение „Личен състав” и майор Димо Гюдженов, назначен за началник на отделение „Планиране, бюджетирне и оперативна съвместимост с НАТО” в щаба на бригадата. Командирът на 61 мбр изрази увереност, че ще продължат да се развиват и  усъвършенстват на новите си длъжности и им пожела успехи в служебната дейност и професионално израстване.
Бригаден генерал Димитър Шивиков се обърна към целия личен състав с призив да бъдат все така мотивирани и отговорни по време на предстоящото сертифициране на 4-та батальонна бойна група, тъй като от днес в 61 мбр ... още
На 11.05.2014 г. в гр. Брацигово почетни роти от състава на в.ф. 28330-Смолян и военният духов оркестър на 61 механизирана бригада-Карлово взеха участие в организираните от местната управа чествания по повод отбелязването на 138-ата годишнина от Априлската епопея.
В парк "Априлци" бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Петлешков, след което местни самодейци направиха възстановка на героичните събития от преди 138 години. Кулминацията на празника бе тържествената проверка(заря), командвана от заместник-началника на щаба на 101 алпийски батальон капитан Владимир Сариев.
На честванията присъстваха народни представители, евродепутати, областният управител на област Пазарджик Иван Йорданов, командирът на  в.ф. 28330 – Смолян подполковник Димитър Кацаров, кметове на населени места от община Брацигово и Кричим, граждани и много гости.
Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 07.05. до 11.05.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 132 военнослужещи.
Техника – 59 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
През изтеклия период бяха извършени дейности по монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, изкопаване и уширяване на фундаментите за основни и второстепенни колони, монтаж на спирала „БРУНО”, монтаж на оградна мрежа на второстепенна ограда, монтаж на пана и подобрване на носимоспособността на пътната настилка.
2.1.    По доставка на материални средства.
Изпълнява се изготвения линеен график за подаване на заявки до изпълнителите.
Материалните средства се извозват към района на операцията ... още
На 11.05.2014г. военнослужещи от военно формирование 24490, взеха участие в честването на празника на град Асеновград.
Представителни подразделения от формированието съвместно с граждани и ученици  участваха в литийно шествие, в ритуали по поднасяне на венци и цветя  пред паметника на патрона на Асеновград – Цар Иван Асен II и издигане националното знаме на Република България на площад «Академик Николай Хайтов» в града. Свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха тържествена литургия за здраве и благоденствие.
На тържествата присъстваха кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов, председателят на общински съвет-Асеновград, народни представители от Асеновград, делегации от побратимени с Асеновград градове от Република Турция и Русия, кметове на общини от област Пловдив, представители на Българската православна църква, представители на областната, местната и общинска власт; жители и гости на ... още
На 10.05.2014г. в Сливен беше чествана 174 годишнина от рождението на Хаджи Димитър. На едноименния площад под звуците на военния духов оркестър военнослужещи от Център за подготовка на специалисти поднесоха венец пред паметника на легендарния воевода. На тържествения ритуал присъстваха личният състав на Център за подготовка на специалисти, много общественици, граждани и ученици.
В словото си кметът на Сливен Кольо Милев каза: „174 години след рождението на Хаджи Димитър за нас Свободата и Родината са безусловни ценности, които ни съпътстват от раждането. Често обаче в забързаното време се случва да забравяме техния смисъл. Но нека никога не забравяме, че заради свободата и Родината герои от ранга на Хаджи Димитър жертваха живота си. Нека в днешния ден сведем глави пред мащабите на тази саможертва”
Хаджи Димитър излиза с чета в Балкана на 22 годишна възраст и посвещава младостта си на една идея – Свободата на България. В различни периоди е четник, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени