Вчера, 02.10.2014 г.,  екип от в.ф. 34750 – Карлово със секция БЛА RQ - 11 B „Raven”  беше изпратен от кризисният щаб в района на инцидента със задача да огледа и заснеме района на взрива и да осигури информация за състоянието в него.
Екипът се разположи на безопасно разстояние и изстреля един самолет, който направи клип с продължителност 20 минути в района на инцидента и снимки на епицентъра на взрива, след което предостави заснетия материал за извършване на анализ и определяне на степента на заплаха за евентуално изпращане на хора и техника в района.
След придобиване на тази изключително полезна информация бе взето решение за влизане на експерти в района на взрива.
Военнослужещите от в.ф. 28880 – Белене, включени във ФОППБ за разузнаване, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси са в готовност за изпълнение на задачи. Днес, 03.10. групата от шест военнослужещи под ръководството на капитан Николай Георгиев, ще ... още
На 2 октомври се навършиха 22 години от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада. За сравнително кратката си история бригадата се утвърди като водещо военно формирование от Сухопътните войски и БА, декларирано за участие в пълния спектър от операции на НАТО.
На ритуала, който се проведе в района на бригадата, слово произнесе Командирът на формированието бригаден генерал Димитър Шивиков.
Със заповеди на Министъра на отбраната на Република България, Началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата, показали високи резултати в служебната дейност, усърдие и професионализъм. Наградите връчи генерал-майор Андрей Боцев – командир на Сухопътните войски.
На церемонията присъстваха кметове на общини и населени места, директори на дирекции и управления, командири на военни формирования, представители на държавната и местна власт, военно-патриотични сдружения и съюзи, културно-просветни ... още
След постъпило искане от МВР и със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев 2 модулни групи от Сухопътните войски вече са на мястото на инцидента в село Горни Лом.
Първата група военнослужещи пристигна на мястото на инцидента в 2.50 сутринта. Тя е в състав от пет военнослужещи от  в.ф. 54880 – Казанлък от състава на 61 Стрямска механизирана бригада и е водена от капитан Николай Николов. Групата разполага с 6 броя безпилотни самолети.
Втората група, пристигнала в Горни Лом в 4.30 тази сутрин е модулна група за обезвреждане на невзривени боеприпаси от състава на в.ф. 28880 – Белене. Групата е в състав от 6 военнослужещи под командването на капитан Николай Георгиев. Военнослужещите разполагат с робот за неутрализиране на взривни устройства /ACOM R6/,  термовизионна камера и защитни облекла. С помощта на робота и термовизионната камера ще бъдат извършени дейности по разузнаване на мястото на взрива.
Военнослужещите от ... още
Днес, 1 октомври,   военнослужещите от 110 Логистичен полк - гр. Пловдив отбелязват  14-годишнината от сформирането на военното формирование.
На празника присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командири на формирования от Сухопътни войски и Военновъздушните сили на Българската армия, директори и началници на военни и държавни структури от гарнизон Пловдив.
Генерал-майор Андрей Боцев награди отличилите се военнослужещи, след което в своето приветствие към личния състав изказа необходимостта от съществуването на логистично формирование за нуждите на Сухопътните войски и Българската армия.
На 28.09.2014 г. военнослужещите от 101 алпийски батальон – Смолян от състава на 68 бригада Специални сили  се завърнаха от международното учение RAPID TRIDEN – 2014 г., което се проведе от 15 до 25.09.2014 в Република Украйна. В него участваха военнослужещи от Украйна, САЩ, Азърбайджан, България, Канада, Грузия, Литва, Латвия, Румъния, Норвегия, Великобритания, Испания, Германия, Молдова и Полша.
По време на учението бяха отработени въпроси по патрулиране, конвоиране, ескортиране, устройване не контролни постове, противодействие на ИВУ, блокиране и претърсване на сграда, медицинска евакуация и охрана на предна оперативна база.
Задачите, поставени пред българските военнослужещите по време на учението, бяха изпълнени, а участниците получиха почетен плакет и поименни сертификати.
За постигнати отлични резултати по време на учението бяха наградени капитан Иван Атанасов, капитан Асен Христов, старши лейтенант Костадин Гергьовски и сержант Емил Ковачев.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени